İstanbul
DOLAR32.4895
EURO34.7684
ALTIN2489.5

Yeni Yatırımcılar Bularak Halk Otobüslerinin Değerlenmesini Sağladılar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeni Yatırımcılar Bularak Halk Otobüslerinin Değerlenmesini Sağladılar
Abone ol
İstanbul’da yaptıkları hat alım-satım hizmeti ile sektöre yeni yatırımcılar kazandıran Aykar Kuyumculuk ortakları, otobüslerin hak ettiği değerlerden satılmasını sağlıyor. Sektör dışından buldukları yeni yatırımcılar ile talep artışı sağlayan Aykar Kuyumculuk, sermaye akışını sektöre çekiyor.

Alanında önemli başarılara sahip olan Aykar Kuyumculuk’un ortakları Muharrem ve Gürkan Ayık ile Ahmet Yağız, halk otobüslerine de değer katıyor. Kuyumculuk sektöründen kazandıkları sermaye ile halk otobüslerine önemli yatırım sağlayan Aykar Kuyumculuk halk otobüsü hattı alım satım hizmetleri ile de sektörü yeni isimlerle buluşturuyor. Sektöre kazandırdıkları yeni sermayedarlar ile hatların değerlenmesine de önemli katkı sağlayan Aykar Kuyumculuk’un genç ortakları sektörü yeni mecralarda tanıtmaya devam ediyor. Aykar Kuyumculuk’un değerli ortakları Muharrem Ayık ve Ahmet Yağız ile halk otobüs sektörünü ele aldık.

Muharrem Bey bu hikaye nasıl başladı?

İlk olarak 2014 yılında A-280 kodlu halk otobüsünü alarak sektöre adım attık. Ahmet kardeşimizle de o dönemde iletişimimiz başladı. Süreç içerisinde sektörü tanıdık, mensuplarının ne kadar cefakar ve özverili olduklarını gördük. Sektöre bir gönül bağımız oldu. Bu tanıma ile beraber yatırımlarımızı da halk otobüsüne yönlendirdik ve bugünlere ulaştık.

Sektörün durumunu nasıl görüyorsunuz?

Özellikle çalışanlarımızın koşulları çok ağır. Çalışma koşullarından maaşlarına kadar baktığımızda aslında çok daha fazlasını hak eden bir emeği sundukları aşikar. Lakin sektörün mali açıdan sıkıntıları da aşikar. Hele ki pandemi gibi bir süreç yaşandı. Her sektöre yaşattığından daha vahim zararlar ile karşı karşıya kalındı. Ancak ÖTİS denilen yeni sistem ile krizi teğet geçti diyebiliriz. Lakin ÖTİS’in de yaşattığı tabi ki sıkıntılar mevcut esnaf üzerinde.

Yaşanan enflasyon ile güzel görünen hak edişler değerini kaybetme riski ile karşı karşıya. Her şeyin fiyatı 3 kat artıyor. Bu sebeple rakamların biraz daha iyileştirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Koşulların biraz daha düzelmesi ile sektör hak ettiği değere ulaşacaktır.

Hat Bedelleri Yükselmeli ve Yükselecektir

Şuan bence hat bedelleri ucuz hem de fazlasıyla. Geçmişle kıyaslandığında ulaşabileceği seviye daha kolay okunuyor. Şuan sektöre giriş için fırsat dönemi denilebilir. Bunu fark edenlerin de sektöre şuan yatırımları olduğunu görüyoruz. Zaten toplu ulaşım şehirlerin vazgeçilmez ihtiyacı. Dönemsel olarak fiyat tarifeleri ve maliyet yükselmelerinden kaynaklı sıkıntılar yaşansa da, sonrasında hak ettiği seviyeye ulaşır.

Neden halk otobüsü yatırımına bu kadar meraklı oldunuz?

Aslında bizim iş kolumuz kuyumculuk. İki işletmede birbirinden çok farklı dinamiklere sahip. Kuyumculuk denilince kulağa hoş geliyor ama çok zor bir meslek, özellikle bağlayıcılık yönünden ve risk ortamı çok yüksek. Gece dahi rahat uyuyamıyoruz. Pandemiyi es geçersek halk otobüslerinde ise en büyük avantaj garanti yatırım oluşu. Yatırım rakamı belli, ortalama getirisi de belli. Riskleri birçok işletmeye göre daha kabul edilebilir seviyede.

Halk otobüslerinde alım satım da yapıyoruz. Araç satmak değil gayemiz, bizim alanımız hat. Onu da sağ olsun Ahmet kardeşimizle yapıyoruz. Bunu yaparken de sektör dışından isimlere ulaşıyoruz. Halk otobüslerini farklı mecralara açıyoruz. Yeni yatırımları sektöre kazandırıyoruz. Bu sayede sektör içindeki kısır döngüyü kırdık. Yaptığımız tanıtım ile sektöre yeni sermaye akışı başladı ve araç değerlerinin yükselmesine katkı sağladık. Gayemiz bu araçların hak ettiği değere ulaşmasıdır.

Her mecrada halk otobüs sektörünü tanıtıyoruz. Çevremizden insanlara bu yatırımı öneriyoruz. Bizim asıl iş kolumuz kuyumculuk, lakin orada kazandığımızı bu sektörde değerlendiriyor ve güvence altına alıyoruz. Çevremizdeki yatırım sahiplerine de bu yolu öneriyoruz. Ödeme konusunda bir tık gecikme olsa da garanti bir ödemeye sahip.

Ahmet Bey hat fiyatları sizce ne zaman tırmanışa geçecektir?

Sektörü Hak Ettiği Hedefe Taşıyacağız

2014 yılından bu yana hat alım satımı konusunda bir mesai harcıyoruz. Sektöre daima yeni isimler kazandırma düsturu ile araç değerlerini hak ettiği seviyeye ulaştırıyoruz. Lakin son dönemde yaşanan enflasyon ile her yatırımın değeri anormal artış gösterdi. Bu artışa maalesef otobüsler yetişemedi. Tabi bunun birçok sebebi var. En önemlisi de yaşanan pandeminin toplu ulaşımı çok önemli oranda zedelemesi oldu. Bununla beraber akaryakıt ve araç fiyatlarında ki enflasyonda işletme giderlerini çok hızlı yükseltti.

Yaşanan tüm bu olumsuzluklar fiyat yükselmesini öteledi. Ancak geçmiş tecrübelerimize de baktığımızda hep benzer tablolar yaşanmıştır. Tüm yatırım araçları yükselir ondan sonra halk otobüsleri bir anda değerlenmeye başlar. Örneğin İstanbul’da şuan ÖTİS denilen yeni bir çalışma süreci uygulanıyor. Bu sistemin tam işlevsel hale gelmesi bile hat bedellerini katlayacaktır. Halen plaka beklentisi gerçekleşmedi. Bununla beraber bir ismimiz olacak ve tabi ki hatlara bir talebi de sağlayacaktır. Yine ödemelerin düzene girmesi yatırımları güçlendirecektir.

Şuan bir fırsat süreci olarak görüyorum. Her yatırımın anormal değerlemesi gibi halk otobüs hatları da yakın zamanda benzer şekilde hak ettiği seviyeye erişecektir.

Sektör dışında çok talep var mı?

Adresimiz Aykar Kuyumculuk

Muharrem ve Gürkan Ayık ile Aykar Kuyumculuk bünyesinde yıllardır hat alım satımı konusunda önemli bir mesai harcıyoruz. Gayemiz, sektörümüzü daha iyi yerlere taşıma ve bu uğurda yeni yatırımcılar ile halk otobüslerini buluşturmak. Yeni mecralarda sektörümüzü anlatıyor, onların da talep eder hale gelmesine imkan sağlıyoruz. Sektörün kısır bir sermayeye sıkışmasına bu süreç boyunca izin vermedik. Verdiğimiz bu emek ile sektörümüz önemli bir rağbet gördü. Şuanda da kısıtlı da olsa bir giriş var.

Süreci fırsat olarak görenler şimdiden yatırım yapmaktalar. Daha önce saydığım sorunların da adım adım çözülmesi ile fiyatları yukarı yönlü ilerleyişine hep birlikte şahit olacağız. Özellikle önümüzdeki yıl sözleşmede yapılacak yeni düzenlemeler ile hayal edilmez derecede sektörümüze talep başlayacaktır. Bugünden alanlar inanıyorum ki ileride çok mutlu olacaklar.

Müşterilerimizi Aykar Kuyumculuk adresimizde ağırlıyoruz. Akıllarına takılan tüm soruları burada yanıtlamak isteriz. Hiçbir şey olmasa yeni bir insan tanırız ki bizim için en değerlisi de budur. Sektörümüzü merak eden, yatırım yapmak isteyenleri her zaman bekleriz.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 1
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Fuarın Ve Teslimatların Rakipsiz Lideri FSM Demirbaş Bu Yıl Da İddialıÖnceki Haber

Fuarın Ve Teslimatların Rakipsiz Lideri...

Değişimde Ekonomik Çözümün Adresi Halk Otobüs PazarıSonraki Haber

Değişimde Ekonomik Çözümün Adresi Halk O...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar