İstanbul
DOLAR32.2437
EURO35.0893
ALTIN2467.4

"ULAŞAMADIĞIN YER SENİN DEĞİLDİR"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"ULAŞAMADIĞIN YER SENİN DEĞİLDİR"
Abone ol
Merhum Halil Rifat Paşa'nın atasözü haline gelen bu sözü, ulaşımın...

Merhum Halil Rifat Paşa'nın atasözü haline gelen bu sözü, ulaşımın ve erişimin ne kadar önemli olduğunu özetliyor.

Ekonomik, sosyal ve kültürel hayatın seyrini belirleyen temel etken ulaşım ve haberleşmedir. Ulaşamıyorsanız, erişemiyorsanız, varlığınızı ifade etmeniz, ürettiğinizi pazarlamanız ve ihtiyacınız olan ürünleri de temin etmeniz mümkün değildir.

Küreselleşen dünyada ülkemizin rekabet gücünü artırmak, insanımızın yaşam kalitesini yükseltmek temel ulaştırma ve haberleşme altyapı yatırımlarının öncelikle ve ivedilikle yapılmasıyla mümkündür.

Günümüz dünyasında bilgi üretemeyen, bilgiyi dönüştüremeyen ve kullanamayan toplumların geleceklerini kurma şansı da bulunmamaktadır.

Bütün çabamız,  yol yapan, yol açan bir uygarlığın mensubu olma bilinciyle hareket ederek ulusumuzu ve ülkemizi Atatürk'ün hedef gösterdiği saygın konuma ulaştırmak, Türkiye'nin yolunu açmaktan ibarettir...

Hükümet olarak, bu amaçla her alanda yatırımlarımızı artırarak sürdürüyoruz. Zira bugüne kadar gerek ulaştırma politikalarında ve gerekse mevzuatta yapılan çalışmalarımız, günü kurtarmanın dışında köklü bir reform niteliği taşıyan çalışmalar oldu. Aslında Ülkemiz, çok modlu taşımacılığa uygun bir yapıya sahip ve bu bize ulaştırma politikalarını sağlıklı oluşturabilmemiz açısından büyük bir avantaj sağlıyor. Bu bağlamda da startını verdiğimiz ve bugün yapımı sürmekte olan dünya çapında büyük projelerimiz var.

Ulaştırma Bakanlığı'nda geride bıraktığımız 8 yılı; 8 atılım yılı olarak değerlendirmek gerekir. Yıllardır biriken, çözüm bekleyen pek çok sorun 8 yıl içerisinde ya çözülmüş ya da çözüm aşamasına gelmiştir. Hükümet olarak göreve gelmemizden bugüne kadar tüm ülkeyi kapsayacak biçimde ve reform niteliğinde önemli projelere imza attık. Ulaştırma sektöründe de yıllardır ihmal edilmiş ve rafa kaldırılmış birçok projeyi yeniden ele aldık. Gerekli yasal düzenlemelere giderek, sektörün önünü açmak için ülkemizin imkanları dahilinde elimizden geleni yaptık.

2002 yılı sonuna kadar ülke genelinde toplam 6 bin 101 Km. bölünmüş yolumuz mevcut iken, Hükümetimizin ulaştırmaya verdiği özel önemin sonucu olarak 2003-2010 yıllarında toplam 13 bin kilometrenin üzerinde yeni bölünmüş yol yapılarak, bölünmüş yol ağımız toplam 19 bin kilometrenin üzerine taşıdık. Bunun anlamı şu; 79 sende 6 bin kilometre yol yaptılar, bu ülkede biz 8 senede 13 bin kilometre yol yaptık. 8 yılda karayolu yapımına 42 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık. Bunun 28 milyar 600 milyon lirasını bölünmüş yollara… Yıllık devletimizin milletimizin bölünmüş yollardan tasarrufu ise 4 milyar lira... Yaptığımız iş 7 yılda kendisini amorti ediyor. 2012 yılı hedefimiz ise 22 bin 500 kilometrelik bölünmüş yol ağına sahip olmak.  Ayrıca yine bu hükümetimiz döneminde tek kalemde en büyük Yap-İşlet-Devret (YİD) Projesini gerçekleştirdik.  İstanbul-İzmir otoyol modeliyle 6 milyar dolara ihale edildi. 

Dönemimiz öncesinde unutulan demiryollarına, yatırım çalışmalarımız kapsamında, 2002-2010 yılları arasında TCDD bünyesinde toplam 5 milyar 400 milyon TL'lik yatırım yaptık. Yüksek Hızlı Treni de ülkemize kazandırdık ve 1,5 yılda 2,5 milyon yolcuyu Yüksek Hızlı Tren ile taşıdık.

Sivil havacılığımızda başlattığımız dönüşüm ve değişim projeleriyle de havacılıkta Türkiye destanlar yazdı. Son yıllara bakarsak; dünya, sivil havacılıkta yüzde 5 büyürken, biz yüzde 53,5 büyüdük. Bu birden olmadı tabi. 2003 yılında aldığımız bir kararla Türkiye'de sivil havacılığımızı serbestleştirerek iç ve dış hatlarda tarifeli sever yapmanın önündeki engelleri kaldırdık. Ankara-İzmir-İstanbul üçgenine sıkışan uçuşları yurt geneline yaydık. Son 8 yılda, 10 milyon vatandaşımız uçakla tanıştı, hava yolu halkın yolu haline geldi.

Bakanlığım döneminde denizcilik sektörüne yaptığımız "Özel Tüketim Vergisi Sıfırlanmış Akaryakıt" uygulaması ve diğer teşviklerimiz sayesinde denizciliğimiz olağanüstü bir gelişme gösterdi. Bakanlığımızın projeleri ile son 8 yılda denizcilik sektörümüz AB standartlarını yakaladı.

Türkiye, son 8 yılda ulaşım alanında yapılan yatırımlar ile ulaşımda birçok AB ülkesinden daha iyi duruma geldi. Yaptığımız tüm çalışmaları Türkiye'nin güçlü, başarılı olması ve çağdaş ülkelerin ilerisine geçmesi için yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.

Bu kapsamda yaptığımız yatırımları sadece şehirlerarası ya da uluslar arası yolları iyileştirme çalışması olarak bırakmadık.

Sadece Türkiye'de değil neredeyse tüm ülkelerin büyük şehirlerinde kent içi toplu taşıma sorunu bulunuyor. Türkiye'de de Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük kentlerin toplu taşıma sorunlarının çözümü karayollarının iyileştirilmesinin yanı sıra raylı taşıma projelerinden geçiyor. Ancak altyapı maliyetleri oldukça yüksek olan raylı taşıma projelerinin büyükşehir belediyeleri bütçelerince karşılanması da zor.

Bu nedenle Ulaştırma Bakanlığı Teşkilat Kanunu'nda değişiklik yapılarak Bakanlığın görevleri arasına "Büyükşehirlerde toplu taşıma projeleri gerçekleştirmek" maddesi eklendi. Süreç işlemeye devam ediyor.

Bakanlık olarak gerçekleştirdiğimiz İstanbul'da Marmaray, İzmir'de Egeray ve Ankara'da Başkentray gibi projelerimizle de kent içi toplu taşıma sorunun büyük anlamda çözmeyi planlıyoruz. Çünkü, kent içinde toplu taşıma sorunu çözmek için ulaşım modlarının tümünü entegre olarak kullanmamız gerekiyor.

Yüzyılın projesi olarak tabir edilen Marmaray Projesi, Türkiye'nin tam 148 yıllık hayaliydi. Biz bunu gerçekleştiriyoruz. Dünyadaki en önemli projelerden ve İstanbul için asırlık bir rüyanın gerçekleşmesi olan Marmaray,  kent için önemli olan trafik sorununa köklü bir çözüm getirecek. İstanbul trafiğindeki raylı sistemin payını da yüzde 6'dan yüzde 28'e çıkaracak.

İyileştirilmiş ve yeni demiryolu sisteminin tamamı, yaklaşık 76 km uzunluğunda olacak. Marmaray Projesi Asya yakasında bulunan Gebze ile Avrupa yakasında bulunan Halkalı ilçelerini kesintisiz, modern ve yüksek kapasiteli bir banliyö demiryolu sistemiyle bağlamak amacıyla İstanbul'daki banliyö demiryolu sisteminin iyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçiş inşasından oluşuyor. Marmaray Projesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının yaptığı raylı sistemlerle entegre olacağı gibi, Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarına da bağlantılı olacak.

Dediğimiz gibi; sadece raylı sistemlerin değil tüm ulaşım modlarının iyileştirilmesini amaçlıyoruz. Bu kapsamda da Marmaray'ın kardeşi olarak tabir ettiğimiz İstanbul Boğazı Karayolu Boğaz Tüp Geçiş Projesi'ni de hayata geçirdik. 1 Milyar 75 Milyon ABD Doları yatırım tutarı ile Yap-İşlet-Devret Modeli kapsamında tek seferde ihale ettik. Sözleşmesi, Yüksek Planlama Kurulu'na sunuldu ve 2011 yılı içerisinde sözleşmenin yürürlüğe girmesini bekliyoruz.

Türkiye'nin en büyük kentlerinden İzmir'in kent içi trafik sorunu malum. İzmir'de trafik sıkıntısına neden olan İzmir Aliağa-Menderes hattında çalışacak ve İzmir'i kuzeyinden güneyine demiryolu ile bağlayacak olan Egeray projesi de bu anlamda çok önemli. Bu proje, Büyükşehir Belediyesi'nin tek başına altından kalkamayacağı kadar büyük bir projeydi. Bu nedenle TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında işbirliğini sağlayarak Egeray'ı hayata geçirdik. 30 Ağustos 2010 tarihinde Egeray yolcu taşımacılığına başladı. 

Ankara banliyö hatlarını metro standardına ulaştıracak olan Başkentray da çok önem verdiğimiz bir proje. Başkentray ile Sincan-Kayaş arasındaki günlük taşıma kapasitesi 100 bin yolcuya çıkacak ve konforlu bir yolculuk imkanı sunacak. Proje ile Ankara-Sincan arasında üç, Ankara-Kayaş arasında ise iki hat olan demiryolu yeniden inşa edilecek ve Ankara-Behiçbey arasındaki dört hat altı hatta, Behiçbey-Sincan arasındaki üç hat beş hatta, Ankara-Kayaş arasındaki iki hat ise dört hatta çıkarılacak. Yapılan hatlardan ikisi yüksek hızlı tren taşımacılığında, ikisi ise metro standardındaki banliyö taşımacılığında hizmet verecek. Başkentray ile Ankara kent içi toplu taşımacılığı da rahat bir nefes alacak.

Ulaştırma Bakanlığı olarak, özellikle büyük şehirlerimizde yaşanan trafik sıkıntısını aşmak ve vatandaşlarımızın özel araçları yerine toplu taşımaya tercih etmesini sağlamak amacıyla tüm ulaşım modlarına yönelik yatırımlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

Binali YILDIRIM

Ulaştırma Bakanı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
FİYATLARI BAKANLIK BELİRLESİNÖnceki Haber

FİYATLARI BAKANLIK BELİRLESİN

VATANDAŞ NE DİYOR?Sonraki Haber

VATANDAŞ NE DİYOR?

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar