İstanbul
DOLAR32.5954
EURO34.8802
ALTIN2505.9

Meclis Süreci İyi Yönetilmedi Umudumuz Eylül’e Kaldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Meclis Süreci İyi Yönetilmedi Umudumuz Eylül’e Kaldı
Abone ol
Yeni sistemin Eylül oturumuna kalması hakkında açıklamalarda bulunan Mavi Marmara Ulaşım Başkan Yardımcısı Muhittin Kuş “Büyükşehir Meclisi’nde süreç iyi yönetilmedi. Teklif geç sunuldu ve maalesef bu sebeple komisyona havale edildi. Sektör olarak biz üstümüze düşeni yaptık ama önümüzde ki 2 aylık süreçte daha büyük çaba sarf ederek hayırlısı ile sistemin hayat bulmasını sağlayacağız” dedi.

Özel halk otobüs camiasının yeni sisteme büyük emek verdiğini ifade eden Kuş, sürecin uzamasına üzüldüklerini dile getirdi. Sektör olarak başarılı bir süreç yürüten 5 şirket başkanı ve Esnaf Odasına teşekkür eden Kuş “ Büyükşehir bürokratlarının meclis gruplarına süreci anlatmada daha başarılı olmalarını bekliyoruz. Bizim gruplar ile görüşmemiz bir yere kadar fayda sağlar. Nihayete ulaştıracak olan bürokratların da gruplara gerekli sunumları yapmasından geçer” dedi.

Yeni sistemi neden bu kadar önemli görüyorsunuz?

Yolcu Ücretleri Giderlere Yetmiyor

Halk otobüsçüler olarak artık yolcudan alınan ücretler ile işletmelerimizi ayakta tutamıyoruz. Bu sadece Covid süreci ile alakalı değil. Bakın devletten ücretsizler için para alıyoruz ve yükseltilmesini talep ediyoruz. Büyükşehir’den; yolcu başı, pandemi desteği, mavi akbil ve öğrenci desteği, ücretsiz günler gibi sayısız destek alıyoruz. Yani biz zaten alınan bu destekler ile giderlerimizi çıkarabiliyoruz.

Bugün tüm bu desteklerin gelmemiş olduğunu düşünün! Demek ki yolcuya dayalı gelir sistemi zaten biz istemesek de bitmiş. Yani karşı çıkılan yeni hakediş sistemine zaten süreç bizi götürmüş. Biz bugün geçelim de 5- 6 ayda bir İBB Meclisi’ne sübvansiyon desteği için artık gitmeyelim diyoruz. Esnaf her seferinde acaba destek uzayacak mı korkusu yaşamasın diyoruz. Bunu yaparken de kalıcı, güzel bir uygulama hayata geçiriyoruz. Bir esnaf neden böyle bir sistemi istemesin ki?

Geçtiğimiz hafta çocuklu annelere de ücretsiz seyahat hakkı verildi. Aylık 150 biniş imkanı sunan kartlar dağıtılmaya başlanıyor. Büyükşehir olarak vatandaşa sosyal destekler sunuluyor. Vatandaş olarak bakınca güzel işler. Ama biz zora düşüyoruz. Tabi hakkını yememek lazım Başkanımız Ekrem İmamoğlu geldiği günden bu yana sektörümüze ayrı bir önem hep sundu. Özellikle pandemi sürecinde hem Büyükşehir Meclisi hem de Büyükşehir Belediye Başkanımız bizlerin yanında oldu. Ancak biz artık günü kurtarır çözümler değil, kalıcı bir sistem kurmak istiyoruz.

Yeni Sistem Sizce Neden Geçmedi?

Başkanlar Üstüne Düşeni Yaptı

Sistemin gelmediğini düşünmemek lazım. Sadece komisyona alındı. Bu bile sistemin gerekliliğinin göstergesi. Siyasi farklılıklara rağmen mecliste ki tüm partiler aslına yeni bir sisteme ihtiyaç olduğunun farkında. Bu da bizim doğru hedefte olduğumuzu gösteriyor.

Şirketimiz ve diğer şirketler ile Esnaf Odamız üstüne düşeni layıkı ile yaptı. Tüm şirketler bu sürece destek sundu. Eleştirenlerimiz bile eleştirileri ile projeyi geliştirdi ve bugünlere ulaştık. Büyükşehir Meclisi’nde grubu bulunan tüm partiler ile komisyondan geçmesi için elimizden gelen desteği sunduk. Grup Başkan Vekilleri ile süreç içerisinde birçok kez başkanımız diğer başkanlar görüşmeler düzenledi. Sıkıntılarımız ve beklentilerimizi aktardık, yeni sistemin geçmesi için destek istedik.

Lakin teklif maalesef çok geç hazırlandı. Meclise çok geç sunuldu. Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammet Bey’in de mecliste ki konuşmasında ifade edildiği gibi münazara etme imkanları çok olmadı. Köklü bir değişiklik bu sebeple daha ayrıntılı inceleme fırsatı istendi. Haklı sayılırlar, bu talebe bir şey denilemez. Bu süreçte biraz da yük Büyükşehir bürokratlarına düşüyor. Görüşmeler yaparak sistemi komisyonlara anlatmaları gerekir. Komisyonların da katkıları ile proje daha da gelişir. Belki çok daha güzel de olur.

Önümüzde yeterli bir süre var. Herkes üstüne düşeni bu süreçte yaparak hayırlısıyla sistemin geçmesini bekliyoruz.

Mevzuata Uygun Hale Getirilmeli

Bize göre sistem işleyiş anlamında güzel. Zaten sistemle ilgili sıkıntısı olan yok. Fakat sistemin bir de mevzuat kısmı var. sağlam hukuki altyapısı ve ilgili yasalara uygun olması gerekir. Hukuk Komisyonu sürecin bu aşamasına bakacak. Eksikler veya hatalar var ise bu süreçte yeniden düzenlenecektir. Zaten bizim isteğimizde yeni sisteme eksiksiz bir şekilde geçmektir.

Muhammet Bey’in meclis konuşmasında erguvan otobüsleri ile ilgili sözleri vardı. Bize göre zaten İstanbul’da 3100 özel halk otobüsü bu şehre hizmet sunuyor. Statülerimiz farklı bile olsa sunduğumuz hizmet aynıdır. Ancak onların hukuki yapılarını bizler bilemeyiz. Yeni sisteme nasıl geçebilecekleri ve yasal zeminleri ne kadar buna uyumlu onu kanunlar bilebilir. Yoksa bizim erguvanlar ile bir sıkıntımız yok. Biz herkesin bu sisteme dahil olmasını ve yeni hakediş sistemine göre çalışmasını isteriz. Ancak statü farklılıklarına bizim yapabileceğimiz bir şey olamaz. Onlar Büyükşehir’in iştirak şirketine bağlı esnaflar.

Eylül’e Kadar Nasıl Bir Destek Sağlanmalı?

Bizim hayalimiz hızlıca yeni sisteme geçişi sağlamaktı. Sürecin uzaması gibi bir şeyi istemiyorduk. Ancak Eylül ayına kadar yeni sisteme geçmek artık imkansız. Haziran sonunda tıklama desteği ve Temmuz’da da pandemi desteği bitti. Meclis tarafından yeniden bu destekler uzatıldı. Bizi tek mutlu eden bu karar oldu. ancak yine de büyük kayıptayız. Şuan desteğin nasıl sunulacağı tam olarak bilinmemekle beraber, yeni sistemde ki kadar iyi bir süreç olmayacağı aşikar.

Esnafımız yolcu hak edişleri ile ayakta duramaz. Desteklerin Nisan-Mayıs sürecinde ki seviyelerden aşağı olmaması gerekir. Yoksa her geçen gün borca gömülüyoruz. Başkanımıza sunulan yetkiyi bu ölçüde kullanmasını beklemekteyiz. Yoksa esnafımız gerçekten zor durumda kalacaktır.

Dünya değişiyor, biz de bu değişime ayak uydurmak durumundayız. Aksi halde yerimizde saydıkça aslında geriliyoruz. Bugün bize düşen kalıcı ve güvenli bir sistem kurmak. Başkanlarımız bu konuda çok özverili davrandı. Onlara ve bu işe emek sunan tüm yöneticilerimize teşekkürlerimi sunarım. Hayaldi ama gerçek olmaya çok kaldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yeni Mercedes-Benz T-Serisi; Bireysel Ve Ticari Amaçlı Kompakt Bir Hafif Ticari AraçÖnceki Haber

Yeni Mercedes-Benz T-Serisi; Bireysel Ve...

Günlük Hesaplara Aldanmadan Yeni Sisteme GeçilecekSonraki Haber

Günlük Hesaplara Aldanmadan Yeni Sisteme...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar