İstanbul
DOLAR32.5853
EURO34.8096
ALTIN2507.8

Halk Otobüsünde Takas İmkanı Mercedes-Benz Türk İle Mümküm

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Halk Otobüsünde Takas İmkanı Mercedes-Benz Türk İle Mümküm
Abone ol
Şehiriçi otobüs piyasasında rekabetçi fiyat ve uygun finansman seçenekleri ile değişimde öncelikli adres olma yolunda ilerleyen Mercedes-Benz Türk’ün Şehiriçi Otobüs Kamu Satış Grup Müdürü Orhan ÇAVUŞ bu sayıda Halk Ulaşım Dergisi’ne konuk oldu. 2020 yılının daha güzel geçeceğine inandığını ifade eden Çavuş, halk otobüsçülere de takas imkanını müjdeledi.

22 yıllık çalışma hayatı sonrası Mercedes-Benz Türk’ü özetlemeniz gerekirse nasıl anlatmak istersiniz?

Şehiriçi Otobüs & Kamu Satış Grup Müdürü

ORHAN ÇAVUŞ

1970 yılı Kırklareli doğumlu olan Orhan Çavuş 1993 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu.

1997 yılından bu yana Mercedes-Benz Türk ailesinin bir üyesi olan Çavuş, 3 yıl Otobüs Geliştirme bölümünde Üst Yapı Konstrüksiyon Mühendisliği sonrası, 6 yıl Otobüs Satış Ürün Yönetimi pozisyonunda çalıştı. 8 yıl Satış Sonrası Hizmetler bölümünde Garanti Grup Şefi ve 5 yıl Otobüs Satış Sonrası Hizmetler Pazarlama Müdürlüğü görevlerini yürüttü.  Mercedes-Benz Türk’ün ülkemizdeki 52 yıllık geçmişinin yarısına yakınının canlı tanığı olan Çavuş,1 Mart 2019 tarihinden itibaren de Şehir İçi Otobüs ve Kamu Satış Grup Müdürlüğü görevini yürütüyor.

Türkiye ekonomisi 23 yılda ciddi değişkenlik gösterdi. Bu süreçte Mercedes-Benz Türk’te değişmeyen tek şey sürekli yatırım ve büyüme. Bu büyüme hem üretim hem de kalite seviyesi için geçerli. 1997 yılında genel olarak Türkiye pazarını hedefleyen O403 ve O345 otobüslerimiz vardı. İhracatımız genelde Orta Doğu, Orta Asya, Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerine yönelikti. Bu süre içinde Hadımköy’de ki Pazarlama Merkezi ve Genel Müdürlüğü içeren kampüsümüz kuruldu, 2005 yılında Davutpaşa Fabrikası Hoşdere’ye taşındı. Bu ve sonraki ilave yatırımlarla üretim kapasitemiz 1.000 adetlerden 4.500 adetlere ulaştı. AR-GE Merkezi inşa edildi ve AR-GE ekibi dünden bugüne 2 kattan fazla büyüdü. Ürünlerimiz zaman içinde kalite olarak tüm dünyaya kendini kanıtladı. Şu anda ihracatın büyük kısmı Batı Avrupa ülkelerine yapılıyor. Türkiye’de üretilen bazı modellerimiz Batı Avrupa’nın büyük pazarlarında yüksek talep görüyor. 1997 yılında ihracatın üretimdeki payı %52 iken 2018 yılında %90’ların üzerine çıktı. Otobüs ürün grubunda çalışan sayısı 2005 yılında 2.200 kişi iken; şimdi 3.150 kişiye çıktı. Yapılan şirket içi eğitim yatırımları ile personel giderek daha kalifiye hale geldi.

Hızla gelişen teknoloji, iletişimi çok kolay hale getirdi. Telekonferanslar, video konferanslar yoğun şekilde hayatımıza girdi. İletişimin bütün süreçleri ve karar aşamaları, hızlandı.    

2019 yılını otobüs satışları bakımından nasıl görüyorsunuz? Kapanışı nasıl olacaktır?

2019 yılında da üretim anlamında gerekli yatırımlarımızı sürdürdük ve otobüs pazarındaki ihracatımızı devam ettirdik. Fakat ekonomide yaşanan dalgalanmalar sebebiyle yılın beklentilerimizin altında kapanacağını düşünüyoruz. Türkiye pazarının 2019 Ocak-Kasım dönemini geçtiğimiz yıl ile kıyasladığımızda ağır ticari araç pazarında yaklaşık % 46 oranında bir daralma yaşandığını gözlemliyoruz. Geleneksel yılda 1.000 adetlik ortalama ile seyreden toplam pazarın bu yıl 300 adet civarında kapanacağını fakat 2020 yılı itibarıyla pazarın yeniden canlanacağını öngörüyoruz.

2. EL, FİNANSMAN VE SATIŞ SONRASI HİZMETLERLE ÖNE ÇIKIYORUZ

Şehir içi otobüs satışları hakkında bilgi verebilir misiniz? Özellikle KDV ve Faiz indirimleri destek oldu mu sektöre?

Olduğunu düşünüyorum. KDV ve faiz indirimleri sayesinde satışların bir miktar artış gösterdiğini söyleyebilirim. Yaptığımız tüm satışlarda müşterilerimiz mutlaka bu avantajlardan yararlandı.

Kasım ve Aralık ayları için CONECTO’da rekabetçi bir fiyat ve ödeme koşulları sundunuz. Kampanyaya ilgi ne durumda?

Aslına bakarsanız fiyatlarımız 2019 başından beri çok rekabetçi. Kredi faizlerinin düşmesiyle birlikte müşterilerimize avantajlı ödeme koşulları sunabildik. Son derece olumlu dönüşler aldık ve son 1 ay içinde kampanya kapsamında 9 adet satış gerçekleştirdik.   

BusStore’un kapılarını halk otobüslerine de açacağına dair duyumlar alıyoruz, takas imkânı başlayacak mı?

BusStore şehir içi kullanılmış otobüs ticaretine başladı. Her marka ve model aracı piyasa koşullarında takasa alıyoruz. 2. El otobüsün en güvenilir adresi BusStore müşterilerine avantajlı kredi imkânları sunuyor.  Bundan böyle sıfır araçlarımızın yanı sıra 2. El şehir içi otobüsün de adresiyiz.

HALK OTOBÜS PAZARINA OLAN İNANCIMIZIN GÖSTERGESİ

Ulaşım Motorlu Araçlar ile yeni bir servis noktanız hizmete başladı. Hizmetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Dönüşler şu ana kadar nasıl?

Ulaşım Motorlu Araçlar, şehir içi otobüsler üzerinde uzmanlaşmış bir servis. 24 saat kesintisiz hizmet veriyor. Tüm sektörlerin daraldığı bir dönemde satış sonrası hizmetlere yapılan bu yatırım halk otobüsü pazarına olan inancımızın en açık göstergesi. Şu anda Ulaşım Motorlu Araçlar’ın da katılımı ile İstanbul’un muhtelif bölgelerinde şehir içi otobüslere hizmet veren her biri en üst düzeyde donanımlı, uzman ve kurumsal 5 adet yetkili servisimiz bulunuyor. Tamamı mekanik, elektrik, kaporta ve orijinal yedek parça hizmeti veriyor ve esnafın koşullarına uyum sağlayacak şekilde esnek mesai saatleri ile çalışıyor.

Elektrikli Citaro aracınız tanıtıldı. Türkiye’de satışını yakın zamanda görebilecek miyiz? Bu yeni aracınızı anlatabilir misiniz?

Elektrikli aracımız eCitaro geçen yıl tanıtılarak Eylül 2018’de ticari olarak satışı başladı. Bugüne kadar yaklaşık 200 adet satışı gerçekleşen eCitaro’ya talepler artarak devam ediyor.  eCitaro ile müşterilerimizin günlük operasyonlarında ihtiyaç duyduğu menzil ve yolcu kapasitesi ihtiyacını karşılamak için onlara farklı batarya kapasiteleri sunuyoruz. Araçlarımız, batarya ömrü boyunca taahhüt ettiğimiz menzile ulaşabiliyor. 2020 yılından itibaren araçlarımızda uygulanacak ‘solid-state bataryalar (yaklaşık 65 kWh/adet) ile daha uzun mesafeler tek şarj ile kat edilebilir olacak.  Aracın elektronik alt yapısı ise bizleri gelecekte otonom sürüşe hazırlıyor. Çarpışma önleyici sistem, viraj asistanı gibi teknolojik güvenlik önlemleriyle donatılmış eCitaro, tüm Mercedes otobüslerde olduğu gibi yolcu konforunu ve güvenliğini güvence altına alıyor. Ayrıca elektrikli araçlar için sunulan e-mobilite ve hat danışmanlığı hizmetleri ile müşterilerimizin elektrikli araçlarını optimum şekilde kullanabilmelerini sağlıyoruz.

METROBÜS’E KALİTE VE TECRÜBEMİZLE TALİBİZ

İstanbul’da metrobüs araçlarının değişimi gündemde. Değişimin adresi olmaya aday mısınız?

Araçlarımız metrobüs hattının açıldığı günden beri hizmet veriyor. Zaman zaman tartışma konusu olan Hollanda malı az sayıda araçlar dışında, 12 yıldır metrobüs yolcularını 24 saat Mercedes-Benz marka Capacity ve Conecto G araçlar taşıyor. Yaklaşık 2 yıldır metrobüs hattında hizmet veren tüm araçların bakım, onarım ve servise hazırlama işlemlerini de Mercedes-Benz Türk’ün Satış Sonrası Hizmetler ekibi veriyor. 1.500.000 km kat etmiş Capacity araçlarımızın hala %93’ü her gün metrobüs hattına çıkıyor. 1 milyon yolcuyu 12 yaşındaki araçlarımız her gün taşımaya devam ediyor.

Değişim zamanı gelmiş araçların yenilenmesine de elbette ki talibiz. Capacity L aracımız 1.5 m daha uzun ve daha fazla yolcu kapasitesine sahip. Dış tasarımı ile İstanbul’a daha da estetik katacak. Capacity L araçlarımız yolcuyu merkeze alan benzersiz estetik, konfor ve güvenlik özelliklerine sahip. Yolcu kapasitesini arttıracağı gibi yakıt tüketimi, düşük işletme giderleri ile İETT’ye ekonomik avantaj sağlayacak. Mercedes-Benz markası kendini ispat etmiş ürün ve hizmet kalitesini Capacity L ile de bir üst basamağa taşıyacağız.

2020 yılı beklentiniz nedir? Şehir içi ve şehirlerarası otobüs piyasasında nasıl durum yaşanır? Sizce sektörün büyüyebilmesi için neler gereklidir?

Genel ekonomi ile ilgili ciddi bir sıkıntı olmazsa 2020 yılının şehir içi otobüs pazarı açısından 2019’a göre daha iyi olacağını düşünüyoruz. KDV indirimi, faiz indirimi gibi destekler devam etmeli veya kalıcı hale getirilmelidir. Gelir büyük oranda artırılamayacaksa ki bu ihtimal çok zayıf, mutlaka maliyet düşürme yönünde birtakım desteklerin verilmesinin pazarın açılmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz.

ONAYSIZ MODİFİKASYONLAR ÜZÜCÜ DURUMLAR YAŞATIYOR

Otobüs yangınları ve kazaları son dönemde oldukça gündemde. Hem şehir içi hem de şehirlerarasında yaşanan bu elim hadiseler için ne söylemek istersiniz?

Türkiye’de üretici pozisyonundaki tüm markalar, ülkemiz için uluslararası standartlarda güvenlik önlemlerini karşılayan araçlar üretiyor. Uluslararası standartlarda üretimi gerçekleştirilen otobüslerde, satışı takiben kullanım sırasında 3 temel faktör yangınlara neden olabiliyor. Üretici onayı olmadan gerçekleştirilen modifikasyonlar (hızlı alev alan tekstil malzemeler, koltuklara eklenen ekranlar, kahve makineleri, ısıtıcı-soğutucu sistemleri, priz sistemleri, ilave ekipmanların tüm kablolama işlemleri vb.), aksatılan periyodik bakımlar ve yetkisiz servislerde orijinal olmayan yedek parçayla gerçekleştirilen bakım ve onarımlar, standart dışı yakıt uygulamaları söz konusu üzücü durumların yaşanmasına sebep olabiliyor.

Biz Mercedes-Benz Türk olarak, olası yangın vakalarında devreye girecek güvenlik önlemlerini tüm araçlarımızda uyguluyoruz. Araçlarımızda motor odası, bagaj ve şoför yatma yeri için geçerli olacak şekilde yangın ikaz sistemi mevcut. Ayrıca ikaz sistemine ek olarak motor odası yangın söndürme sistemi de 2019 itibarıyla tüm otobüsler için kanuni bir zorunluluk oldu. Bir kaza ya da darbe alındığı takdirde otobüsün alev almaması için yakıt sistemlerini devre dışında bırakan ve otobüsün yan devrilmesi durumunda bile yakıtın etrafa yayılmasını engelleyen sistemler var araçlarımızda. Ayrıca tüm araçlarımızın yanmazlık sertifikası da mevcut.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ford Trucks, 2 Yılda Romanya’daki 1000 Araçlık Satışa UlaştıÖnceki Haber

Ford Trucks, 2 Yılda Romanya’daki 1000 A...

FSM Demirbaş Kredileri Neredeyse FaizsizSonraki Haber

FSM Demirbaş Kredileri Neredeyse Faizsiz

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar