darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3726
EURO34.9703
ALTIN2325.6

HAKAN GİYİK: GİDERLERDEN KAR SAĞLIYORUZ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
HAKAN GİYİK: GİDERLERDEN KAR SAĞLIYORUZ
Abone ol
Türkiye’nin dört bir yanında ortak sorunlar için kenetlenen halk otobüs esnafı devletten yasal tanım, KDV indirimi, yakıt desteği ve ücretsiz ödemelerinde daha iyi rakamları bekliyor. Edirne ETUS Başkanı Hakan Giyik yaptığı kurumsal çalışmalarla esnafına giderlerden kazanç yolunu açtı. Edirne’de kurulan havuz sistemi, parklanma alanları, kademe ve yeni istasyon çalışması esnafa umut oldu.

Gelirlerin eridiği halk otobüs sektöründe çareyi Edirneli otobüsçüler buldu. Devletin verdiği sözler gecikince çare giderlerden kazanmaya dönüştü. Edirne ETUS Başkanı Hakan Giyik “kooperatif olarak bu zorlu dönemde giderlerimizden tasarrufla ayakta kalmayı başardık. Belediye Başkanımızın bu dönemde ki destekleri esnafımız için önemliydi. Devletimizin verdiği sözlerin artık gerçekleşmesini umuyoruz” dedi.

Giyik “Edirne’de Emekli ve Öğrenci Nüfusu Yüksek”

Edirne ilimiz bir öğrenci kenti diyebiliriz. Emekli vatandaşlarımızda burada çok. Edirnelilerin çoğu emekli olduktan sonra buraya yerleşmeyi tercih ediyor. Huzurlu ve güzel bir şehrimiz var bu yüzden emekli nüfusumuzda yüksek. Ayrıca önemli oranda öğrenci de ilimizde mevcut. Devletimizin 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza ücretsiz seyahat hakkı tanıması en çok bizi vurdu diyebilirim. Giderlerimizde önemli düşüşler yaşandı bu durumdan ötürü. Hepimizin annesi, babası var ve hepimiz yaşlanacağız. Hepimiz yaşlılara saygı duyuyoruz. Devletimiz böyle uygun görmüş bize de uymak düştü. Şuanda devlet araç başı 600 TL bir ödeme yapıyor.

Ancak yaşlılarımızdan da açıkçası biraz anlayış bekliyoruz. Özellikle pik saatler dışında araçları kullanmalarını umuyoruz. Yolcu yoğunluğunun olduğu bu saatlerde yaşlılarımız da yola çıktığında gerçekten önemli bir yoğunluk yaşanıyor. Bu sayede Edirne halkımıza daha aktif bir hizmet verebilmiş oluruz. Maalesef bu konuda bazı acayip durumlarla da karşılaşıyoruz. Mesela bir amcamız gün içerisinde 12 araç değiştirmiş. Bu gibi durumlar araçlarda aşırı yoğunluğa sebep olmakta.

Devletten KDV İndirimi Bekliyoruz

65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız dışından başka birçok kalemde de ücretsiz taşıma yapıyoruz. Ayrıca öğrenciler için de indirimli ücret tarifesine sahibiz. Kamu hizmeti yaptığımız bu hizmette devletimizden de KDV desteği bekliyoruz. Özellikle servis araçları şuan da %8 KDV’ye tabiler. Bizlerin de öğrenci ve ücretsiz taşımalarımız göze alınarak %8 KDV uygulanmasını talep ediyoruz.

Araç alımı yaparken sağlanan ÖTV indirimi bizim için bir destek oldu. tabi tek araç alımı olarak bakıldığında pek bir katkısı olmazdı. Çünkü otobüste ki ÖTV zaten %1. Ancak kooperatif olarak alımı toplu yaptığımız için şuan esnafımızı toplamda 75.000TL kar sağladı.

Kooperatif olarak 2012 yılında yatırımlarımıza başladık ve şuana kadar 40 Milyon TL buldu. Bu kadar büyük bir yatırıma karşılık yazın mesela hiç kazanmadık. Hasılatımız giderlerimize anca yetti. Gerçekten büyük sıkıntı oldu esnafımız için. Her platformda söylüyorum. Hükümetimiz otobüs esnafına destek sağlaması lazım. Yoksa bu esnaf zamanla yok olacak.

Burada belediyemiz ile aramız gerçekten iyi. Belediye Başkanımız her konuda bize yol gösterici oluyor. Önceden nice sıkıntılar biz de yaşamıştık. Fakat Başkanımız Recep Gürkan esnafımıza bir değer verdi. Bizlere konuşma hakkı sağladı, her platforma söz hakkı tanıdı. Başkanımız engin ufku bizlere de yol gösterici oldu.

Tasarrufla Ayakta Kalıyoruz

Bu kadar büyük yatırım ve yüksek giderlere karşılık Edirne esnafı olarak bizler tasarrufla ayakta kalabildik. Özellikle yaz aylarında gelirlerimiz oldukça düşüyordu. Araç bakımı, yakıt, ödemeler derken bize para kalmıyordu. Kooperatif olarak bu konuda önemli adımlar attık. İlk olarak kadememizi kurduk. Araçlarımızın parklanma tamirini burada gerçekleştirmeye başladık. Ayda örneğin 10 lira öderken bakıma bu rakam 4 liraya düştü.

Şuanda bir istasyon çalışmamız var. Bunun için 5 dönümlük bir yer satın aldık. Burası ile beraber parklanma ve kadememizi de aynı yere taşıyacağız. Bu sayede ödediğimiz kiralardan da kurtulacağız. Ayrıca akaryakıt ayağını da sağladığımızda en önemli gider kalemimizde de %12-13 oranında bir kazancımız olacak. Tasarruf sağlayacak her çalışmayı yapıyoruz.

Edirne’de gerçekten huzurlu bir çalışma ortamı var. 2011 yılında elektronik bilete geçtik. Bir sene kadar nakit kullanımı da oldu. Fakat sonrasında tamamen elektronik karta geçmek zorunda bırakıldık. Bu durum vatandaşlarımız için de bir mağduriyet oluşturduğunu gördük. Şehrimize İstanbul, Çerkezköy, Keşan gibi çevre mahallerden vatandaşlar geliyor. Kart bulma konusunda sıkıntılar yaşanıyordu. Belediye Başkanımız bu konuda meclis kararı aldırarak nakit binişler için kumbara konulmasını sağladı. Fakat para yolcu tarafından kumbaraya konuluyor ve hiçbir şekilde şoförün el sürme şansı olmuyor. Bu sayede şeffaf bir yapıda oldu. Şuanda öğrenci 1,35 TL, tam bilet ise 1,90 TL uygulanıyor. Nakit binişlerde ise 2,50 TL alınıyor.

Eski Aracımız Kalmadı

Edirne’de 234 araçla vatandaşlara hizmet veriyoruz. Şuanda kent merkezinde taşıma görevini biz yürütüyoruz. Havuz sistemimiz var. Araçlar arasında tartışma veya yarışma gibi durumlar yaşanmıyor. Bu ay adlımız alımlar ile filomuzda hiç eski araç kalmadı. Tüm araçlarımız yeni ve engelli erişimine uygun araçlar. Araçlarımızın hepsi yenilenmiş olsa da talebe göre yeni araç alımlarımız olacaktır.

Edirne’de hizmet veren tüm araçlarımız şuanda AnAdolu Isuzu markalı. Önceki değişim dönemimizde de şimdi ki dönemde de bizlere en uygun koşulları sağlayan Isuzu olmuştu. O yüzden de tercihimiz Isuzu oldu. Araçlarımızdan genel anlamda memnunuz. Isuzu mekanik anlamda çok sağlam araçtır. Konforu şuanda lüks taksilerle birebir aynı diyebilirim. Araçlarda ki tek memnuniyetsizliğimiz merdivenler. Özellikle yaşlı vatandaşlarımızın inme binme durumlarında sıkıntı oluyor. Zaman kaybı yaşatıyor. Fakat bu kapasite ve uzunlukta başka alternatif zaten mümkün olmuyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
OSMAN AYDANOĞLU: KM BAZLI HAK EDİŞ ÖDEME SİSTEMİ NASIL OLMALI?Önceki Haber

OSMAN AYDANOĞLU: KM BAZLI HAK EDİŞ ÖDEME...

KAMPANYA BİTİYOR STOKLAR TÜKENİYOR ALAN KAZANIYORSonraki Haber

KAMPANYA BİTİYOR STOKLAR TÜKENİYOR ALAN...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar