İstanbul
DOLAR32.4743
EURO34.8472
ALTIN2440.5

ESNAFA ÖTELEME DEĞİL DESTEK LAZIM

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ESNAFA ÖTELEME DEĞİL DESTEK LAZIM
Abone ol
FSM Demirbaş Otomotiv’in esnaf dostu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demirbaş ile otobüs değişimlerini konuştuk. Otobüs değişimlerinde ötelemelerin esnafa asıl zararı yaşattığına değinen Demirbaş “her geçen gün artan döviz ve faizler ile halk otobüs esnafı daha büyük bir külfete sürükleniyor. Esnafa destek uzatma ile değil yapıcı gelir artırıcı imkanlar ile olur” dedi.

ESNAFA ÖTELEME DEĞİL DESTEK LAZIM

DEĞİŞİM MALİYETİ HER YIL DAHA DA YÜKSELİYOR

antalya bayan escort

FSM Demirbaş Otomotiv’in esnaf dostu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demirbaş ile otobüs değişimlerini konuştuk. Otobüs değişimlerinde ötelemelerin esnafa asıl zararı yaşattığına değinen Demirbaş “her geçen gün artan döviz ve faizler ile halk otobüs esnafı daha büyük bir külfete sürükleniyor. Esnafa destek uzatma ile değil yapıcı gelir artırıcı imkanlar ile olur” dedi.

Sektörde yaptığı kampanyalar ile her daim esnafın otobüs değişimlerinde ki yüküne destek olmaya gayret gösteren Mustafa Demirbaş yıllar içerisinde değişen araç fiyatları ve kredi vade oranlarına dikkat çekti. Her geçen yıl dövize bağlı artan araç fiyatları ve kredi vade oranları yüzünden esnafın artık otobüsünü değişemez duruma geldiğini söyledi.

Türkiye’nin Her İl Ve İlçesinde Olacağız

2018 yılı il 6 ayı otobüs ve ticari araçlarda çok büyük bir duraklamaya sahne oldu. TUİK verileri de bunu doğrular nitelikte. Ancak halk otobüsü satışında 2017 yılına göre biz %50 oranında satışlarımızı artırdık. Adet olarak 2017 ilk 7 ayında 200 otobüs satmıştık. Bu sene ise sadece ilk 7 ayda 300 adete ulaştık. Bu otobüslerin 160 adetini BMC Neocity ve Karsan Atak olarak Sivas’a sattık. Bunun dışında İstanbul, Hatay, Ankara ve muhtelif birçok şehre de satışımız oldu. Ayrıca bu yıl ihracata da başladık.

BMC, Karsan ve Temsa otobüs satışlarında bu yılın il 7 ayında 300 adete ulaştık. Satılan araçların 200 adeti 8 metre sınıfı araçlardan oluşuyor. 100 adet ise 12 metre sınıfı araçlarımız. Ayrıca 2’in el satışları ile toplam araç satışımız 550 adete ulaştı.

Bu sene dönüşüm olacağını beklediğimiz başka şehirler de var. O illerde de FSM Demirbaş olarak olacağız. Artık büyük ve küçük otobüs pazarında Türkiye’nin her il ve ilçesinde olacağız. Ayrıca 2018’in 7 ayının son 3 ayında yaptığımız yurtdışı satışlar ile 4 Milyon EURO ihracata da imza attık. Tabi ihracatta daha yeniyiz ama zamanla yurtdışı satışlarda da daha iyi konuma geleceğiz.

Geniş Araç Stoku İle Hizmet Veriyoruz

FSM Demirbaş Otomotiv olarak yıllardır bir satış politikamız var. Biz müşterimizi bekletmeden hazır otobüslerin satışını gerçekleştiriyoruz. Bu doğrultuda siparişini daha önceden verdiğimiz ve teslim aldığımız otobüsleri müşterilerimize sunuyoruz. Şuan itibari ile 600’e yakın otobüs stokumuz var. Stoklarımızda 250 adet 8 metre sınıfı, 300 adet ise 12 metre sıfır otobüsümüz mevcut. Yani bugün bizden 550 otobüs istense anında teslimini yapabiliriz.

Bizim bu satış politikamız sayesinde şuan bile halk otobüs esnafı EURO5 motorlu sıfır otobüsleri uygun fiyatla alma imkanı bulabiliyor. Fakat EURO5 araçları stok sayımız kadar satabileceğiz. Muhtemelen 2-3 ay içerisinde bu araçlarımız da tükenecektir. Sonrası için esnafın tek tercihi zorunlu olarak EURO6 araçlar olacak.

Sattığımız Fiyata Fabrikadan Araç Alamıyoruz

Yeni üretilen araçların maliyetlerinde, EURO6 motorların gelişi ile artış oldu. Ayrıca yükselen dövizle beraber TL bazında otobüslerin fiyatlarında ekstra bir yükselme yaşanıyor. Her yıl yükselen dövizle beraber otobüs fiyatları da artış göstermekte. Şuanda gerçekten çok ucuza araç satıyoruz. Fiyatlara bakıldığında yüksek görülse de aynı rakamlara biz fabrikadan araç alamıyoruz.

Her geçen gün araç maliyetleri daha da artıyor ve artmaya da devam edeceği görülüyor. Sadece EURO6 motor ve döviz artışından ziyade kredi vade oranlarının yükselmesi de esnafa her geçen dakika ek yük olmakta.

Halk Bankası Desteği Olmasa Hiç Satılamazdı

Bizim için başarılı bir yarıyıl oldu. Fakat bu başarının en büyük katkısı devletimizin halk otobüs esnafına Halk Bankası üzerinden sağladığı devlet destekli esnaf kredisiydi. Devletimizin esnafa verdiği kredi desteği olmasaydı hiçbir esnaf aracını değiştiremezdi. Bugünkü banka faiz oranları ile araç değiştirmek esnaf için imkansız.

Devletimiz böyle bir imkanı yarattığı için müşterilerimiz adına teşekkür ediyorum. Şuanda krediler konusunda hiçbir sıkıntı yaşanmıyor. Kredi başvurusu yapan tüm esnaflar bu imkandan yararlanabiliyor. Tabi şirket adına kayıtlı otobüsler maalesef bu imkandan yararlanamadı. Bu yıl satılan otobüslerin %95’i Halk Bankası kredisi ile oldu.

Değişim İçin Esnafa Destek Şart

Daha önce de bahsettiğim gibi araç fiyatları gelişen teknolojiler ve dövizin yükselmesi ile her geçen yıl yükselmekte. Ayrıca faizlerin yükselişi de alımı ayrıca etkileyen bir durum. Bu yıl aracını değiştirebilen esnaflarımız da Halk Bankası sayesinde cesaret edebildi. Esnafın araç değişimi için yapılan ötelemeler aslında en büyük zarar.

Halk otobüs esnafı gelirler bazında gerçekten zor durumda. Mevcut durumlarında araç değişimi yapmalarını beklemek imkansız. Fakat çözüm ise asla değişimi ötelemek değildir. Özellikle İstanbul’da gelirlerin azlığından ötürü değişim neredeyse durma noktasında. Görüştüğümüz tüm esnaflar zam beklentisi içerisinde. Araç alımı yapamayan esnafa destek anlamında sunulan ötelemeler yerine gelir artırımı gerekiyor. Çünkü her geçen gün araç fiyatları ve faizler yükselmekte ve alımlar imkansız hale gelmekte.

2 yıl önce yaptığımız kampanya ile 450.000 TL olan otobüs tamamı kredi kullanılsa bile toplamda faizi ile 60 ayda 650.000TL’ye gelmekteydi. Bugün ise sıfır araçlar faizsiz hali bile bu rakamın üzerinde. Artan faizlerle beraber ise 1 Milyon’u geçmektedir.

Stoklu Satışı 2019’da Bitiriyoruz

Bu zamana kadar esnafımıza da kolaylık sağlama adına daima stoklu satış imkanı sunduk. Bu sayede halk otobüs esnafına en uygun fiyatlı, kaliteli ve uygun vade oranları ile araç değişim imkanı sunduk. Fakat önümüzde ki yıl bu satış sistemimizi değiştiriyoruz. Biz hesaplamalarımızı yıllık %12 faizlerden yaparken bugün %25-26’lara faizler çıktı. Bu yüzden stoklu satışa önümüzde ki yıl son veriyoruz. Maalesef bu otobüs fiyatlarına da yansıyacaktır. Şuan ki fiyatlarsan %15-20 daha pahalı olacaktır.

Bu zamana kadar FSM Demirbaş Otomotiv olarak halk otobüs esnafının yükünü hafifletebilmek için stoklu çalıştık. Fakat artan stok maliyeti karşısında artık mevcut araçlarımızdan sonra böyle bir çalışmamız olmayacak.

Stoklarımızda şuan 160 adet EURO5 8 metre Karsan Atak, 60 adet EURO5 12 metre BMC araçlarımız var. Diğer stoklarımız ise EURO6 araçlar. Açıkçası uygun fiyatlı son araçlarımız bunlar.

Vakıfbank Spor Kulübü Sponsoruyuz

FSM Demirbaş olarak sadece esnafımızın yanında olmadık. Bizim için bu ülkenin tüm değerleri özeldir. Bu doğrultuda Vakıfbank Bayan Voleybol Takımına 3 yıllığına sponsor olma kararı aldık. Ülkemizde genelde futbol takımları ön planda olsa da Vakıfbank, Avrupa Şampiyonlar Ligi Şampiyonu olarak tüm dünyada bizleri 4’üncü kez gururlandırdı. FSM Demirbaş Otomotiv olarak Temsa’nın da desteği ile 3 yıl boyunca voleybolcu kızlarımıza sponsor olma kararı aldık.

Bu doğrultuda Temsa Maraton aracını voleybolcu kızlarımıza özel tasarlattık. Uzun boylarını dikkate alarak en uygun koltuk dizaynı sağlandı. Aracın dışı özel olarak tasarlandı. FSM Demirbaş olarak da bu aracın 3 yıl boyunca kirasını üstlendik. Vakıfbank Spor Kulübü’ne bizlere yaşattığı mutluluk için teşekkür ederiz. Onlara sponsor olabilmeyi ayrı bir onur olarak görüyorum.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BELEDİYEDEN KOMİK ZAM AÇIKLAMASIÖnceki Haber

BELEDİYEDEN KOMİK ZAM AÇIKLAMASI

KAYSERİ’YE 10 ADET KÖRÜKLÜ CNG MERCEDES-BENZ CONECTOSonraki Haber

KAYSERİ’YE 10 ADET KÖRÜKLÜ CNG MERCEDES-...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar