darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3247
EURO35.0999
ALTIN2300.4

DEĞİŞİM İÇİN DEVLET DESTEĞİ ŞART

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
DEĞİŞİM İÇİN DEVLET DESTEĞİ ŞART
Abone ol
Halk otobüs esnafının tüm yurtta yaşadığı sorunların Kocaeli esnafının da gelirlerini düşürdüğüne dikkat çeken Kocaeli Minibüs ve Otobüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kurt, araç değişimleri için devlet desteğinin şart olduğunu söyledi. “Kocaeli halkına daha kaliteli ve konforlu hizmet sunmak istiyoruz” diyen Kurt “esnafımız artan giderler karşısında ancak evine ekmek alabilecek duruma düştü. Otobüs değişimi için devlet desteğine ihtiyacımız var” dedi.

Kocaeli de şuan 2180 halk otobüsü ile şehrimize hizmet sunmaktayız. Günlük ortalama 700 bin yolcuya hizmet vermekteyiz. Tabi ki her kentte olduğu gibi Kocaeli’de de sıkıntılarımız aynen devam etmektedir. Ancak sorunlarımızın en büyüğü ise ücretsiz yolculuklardır. Ücretsiz taşımalarla alakalı toplam yolcumuzun şuan %10’unu oluşturmaktadır. Yani günlük ortalama 70 bin yolcuyu ücretsiz taşıyoruz. Maalesef gider artışları da yaşayan esnafımıza bu büyük bir külfet olmuştur.

Her geçen gün gider kalemlerimiz de artış yaşamaktayız. Özellikle akaryakıtta büyük gider artışımız oldu. Bununla beraber personel, bakım, lastik, sigorta gibi birçok kalemde de artışlar esnafımızın belini bükmektedir. Fakat bütün bu olumsuzluklara rağmen Kocaeli halkına hizmet vermeye çalışıyoruz. Eskiden iyi paralar kazanıyorduk. Fakat son yıllarda esnafımız gelir bazında büyük kayıp yaşadı. Özellikle araç yenilemede esnafımız ciddi zafiyet yaşamaktadır.

Yenikapı İftarı Sektörümüzün Miladıdır

Seçimler öncesinde tüm sektör olarak son bir gayret ile hep beraber otobüs esnafının sesini duyurmaya çalıştık. Bu çabalar sonucu Yenikapı’da Cumhurbaşkanımız ile aynı sofrayı paylaştık. Görünürde sıradan bir iftar gibi kimileri görebilir. Ancak bu adım sektörümüz için bir miladı temsil eder. Sayın Cumhurbaşkanımızın öylesi yoğun bir dönemde bizlere zaman ayırması gerçekten değerli bir adımdır. Düzenlenen iftarın biraz sektör açısından sönük kalması bizlerin hatalarından kaynaklanmıştır. Demek ki kendimizi daha iyi anlatamamışız.

2014 yılında Haliç Kongre Merkezi’nde de benzer bir toplantı gerçekleşmişti. Bu yıl da Yenikapı’da Cumhurbaşkanımız ile iftar düzenlendi. Evet, sorunlarımızı orada anlatma noktasında eksik kaldığımızı düşünüyorum. Daha iyi kendimizi ifade edebilirdik. Daha ciddi manada sıkıntılarımızı Cumhurbaşkanımıza iletebilseydik bence daha faydalı sonuçlar alabilirdik. Tabi ki bunlar birer tecrübe kazandırıyor bizlere. Fakat bu fırsatlar her zaman gelmez. Fırsatları değerlendirme noktasında ekip olarak çalışılsaydı muvaffakiyet noktasında da üstün başarılar alınabilirdi.

KDV ve Gelir Vergisi Büyük Bir Kazanım

Yenikapı iftarının en önemli kazanımı KDV ile ilgili alınan sözdür. Bununla alakalı Kocaeli’nin de bana göre büyük katkısı olmuştur. Esnaf Odası olarak Türkiye’de ki diğer Oda başkanları ile beraber bu konuda çok çalıştık. KDV konusunda %1,5 artık kesinleşmiş bir kazanımdır. Bundan sonra ki süreç gelir vergisinde de benzer başarıyı sağlamaktır. Cumhurbaşkanımız bu konuda da gerekli talimatları ilgili kurumlara verdi. Gelir vergisinde de benzer bir sabitleme sağlanması halinde yıllık bazda esnafımız önemli bir kazanım elde edecek ve birçok prosedürden de sıyrılacaktır.

manisa escort

Yeni sistem ile eskiden bildiğimiz götürü verginin modernize edilmiş haline kavuşacağız. Çünkü biz ufak esnaflarız. Gelir ve giderlerimiz her kurumca bilinen belirli bir sistem dahilinde çalışan esnaflarız. Zaten Türkiye’de ki hemen her şehir elektronik bilet uygulamasına geçti. Hatta yakın zamanda ülke genelinde “Tekkart” uygulamasına dahi geçilecek. Yani bizlerin tüm kazancı zaten biliniyor ve kazancımızın kaynağı da ortadadır.

TÖHOB’a Üye Olmalıyız

Sektörümüzün hak ettiği birçok kazanılamamış imkanlar mevcut. Kamu hizmeti yürüten araçlarız. Dünyada bizim işimizi yapıp devletten birçok destek alan örneklerimiz mevcut. Özellikle araç alımlarında devletin gücünü yanımızda hissetmek istiyoruz. Bizlere sağlanan ÖTV muafiyeti esnafın araç değişimine çare olmamıştır. Çünkü bu araçlarda ÖTV oranı zaten %1’dir. Fakat devletimizin çıkardığı Halkbank kredisi hakikaten güzel ve yerindeydi. Bunun gibi uygulamaların daha geliştirilerek esnafa sunulması gerekmektedir.

Özellikle elektrikli otobüsler için devletin ayrı bir teşvik uygulaması yerinde olur. Mevcut araçları dahi alamayan esnafımız, fiyatı kat kat daha yüksek olan elektrikli araçlara şu durumda bakması bile imkansız. Fakat çevreci ve tasarruf sağlayan bu araçların yaygınlaşması için devlet bir destek sunarsa bu hayata geçebilir. İşte bu kazanımlar için TÖHOB’u büyütmemiz şart. Hepimiz bu konuda elimizi taşın altına koymalıyız.

TÖHOB’u güçlendirmek için tüm şehirlerin üye olması sağlanmalıdır. Tüm toplu ulaşım paydaşlarının üye olması için bir zorunluluk oluşturulmalıdır. TÖHOB bizler için bir çatı örgüt olabilir. Kurumsal bir kimliği olan TÖHOB’u büyütmek için çeşitli yöntemler hayata geçirilmelidir. Bizde Kocaeli olarak genel kurullarımızda bu konuyu ele alacağız. Yakın zaman da TÖHOB’a tüm Kocaeli’nin katılımını sağlamayı amaçlıyoruz.

Esnafımız 10 sene öncesini arar oldu. Artık bu durumda küslüklere ve kırgınlıklara dur demeliyiz. Esnafın ekmeği için her yolu denemeliyiz. Bu doğrultuda biz yöneticilere çok iş düşüyor. Yenikapı’yı bir milat yapabilmek için hepimize büyük görevler düşüyor. Büyük bir rüzgar yakaladık ve tüm kurumlarda bir saygınlık kazandık. Gittiğimiz her kurum özellikle Cumhurbaşkanımızın bizlerle aynı sofrayı paylaşması ile ayrı bir yakınlık gösteriyor. Bize düşen bu kazanımı esnaf adına en doğru şekilde değerlendirmektir.

Yerel seçimlere çok kısa bir zaman kaldı. Bu fırsatlar kaybedilirse yeniden yakalamak gerçekten zor. Türkiye geneli sorunlarımızda el birliği ile hareket etmeyi öğrenmeliyiz. Esnaf bizden bunu bekliyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
MICHELIN, TATİL YOLCULUKLARI İÇİN SÜRÜCÜLERİ UYARIYORÖnceki Haber

MICHELIN, TATİL YOLCULUKLARI İÇİN SÜRÜCÜ...

YENİ BMC’LER DİYARBAKIR YOLLARINDASonraki Haber

YENİ BMC’LER DİYARBAKIR YOLLARINDA

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar