İstanbul
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6

Mercedes Halk Otobüsü Pazarına Göz Koydu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mercedes Halk Otobüsü Pazarına Göz Koydu
Abone ol
Şehiriçi otobüs özellikle de halk otobüsü pazarında birbiri ardına gerçekleşen...

Şehiriçi otobüs özellikle de halk otobüsü pazarında birbiri ardına gerçekleşen ihaleler ve yönerge deşikliğinin (alçak taban) ardından hareketli gönler yaşanıyor. Otobüs üreticileri yeni modelleriyle ortaya çıkan pastadan en büyük payı alma yarışında. Şehiriçi otobüs üretim sektörünün iddialı markalarından biri olan Mercedes-Benz Türk'ün Otobüs Satış ve Pazarlama Müdürü Akif Nuray ile esnafın merak ettiği yeni Connecto ve son gelişmeleri konuştuk.

Mercedes-Benz otobüslerin tarihsel süreçte Türkiye şehiriçi ulaşımdaki rolü ne olmuştur?

Mercedes-Benz'e ilklerin öncüsü demek yanlış olmaz. Türkiye'de ilk Mercedes-Benz otobüs üretimi Otomarsan'ın kurulmasından 15 ay sonra, Davutpaşa otobüs fabrikasında 1968'de gerçekleşmiştir. Hala çalışır durumda olan bu otobüs Almanya'daki orijinali esas alınarak Türkiye şartlarına ve müşteri isteklerine göre uyarlanmış O 302 tipi otobüstür.

Sadece şehiriçi yolcu taşımacılığı amaçla O 302 T tipi otobüsümüzün üretimi ise 1988 yılında başlamıştır. 1993 yılında O 325 tipi olarak modernize edilen bu aracın 1996 yılına kadar üretimi devam etmiştir. Aynı yıl yarı alçak tabanlı O 345 Solo ve körüklü tipi araçların üretimine başlanmıştır. 2007 yılına geldiğimizde Connecto üretimi başladı ve bu günkü tam alçak tabanlı haline geldi.

Mercedes-Benz olarak 4.500 kişilik istihdamımız ile yılda 4.000 adede varan yerli otobüs üretim kapasitesi sağlamaktayız. Ürettiğimiz otobüslerle Türkiye'de otobüs pazarına 43 yıldır öncülük ve liderlik etmekteyiz. Bu gün Türkiye'de toplam şehiriçi otobüs parkının lideri Mercedes-Benz'dir.

Gündemde olan şehiriçi otobüs modeliniz nedir? Piyasadaki diğer markalardan ne gibi farklılıkları var? Teknik özelliklerinden kısaca bahseder misiniz?

Bilindiği üzere ticari araçlarda yatırım yaparken uzun vadeli düşünmek en önemli husustur. Mercedes-Benz Connecto, ilerici tasarımı, dayanıklı üretimi, yenilikçi teknolojileri ve uzun servis bakım aralıkları sayesinde kullanılırken ve satarken kazançlı bir yatırım yapmayı sağlar.

Tam alçak tabanlı tasarıma sahip Connecto, sadece 32 cm yüksekliğe sahip girişi, engelli rampası ve yana eğilme özelliklerine sahip. Karoseri indirme kaldırma sistemi ile de engelli ve bozuk zeminli yollarda daha emniyetli bir sürüş sağlamakta. Modern tasarımının yanında büyük camlarının sayesinde aydınlık ve ferah yolcu bölümü, standart araç içi kliması ile de konforlu bir yolculuk sağlamakta.

Connecto, Euro 4 ve Euro 5 emisyon değerlerine ve her silindir için bağımsız yakıt pompası sistemi (PLD) teknolojisine sahip. EBS (Elektronik Fren Sistemi) sayesinde tüm tekerleklerde yükten bağımsız, sabit fren kuvveti uygulamasıyla dengeli ve homojen balata aşınması sağlar, fren mesafesini kısaltır.

Standart olarak Anti Blokaj Sistemi (ABS), ASR (Antipatinaj) ile donatılan Connecto'da emniyet ana şalteri ve geri vites ikaz uyarısı ile üstün güvenlik sağlanmıştır. Araçtaki kablo, röle gibi elektriksel ekipmanları azaltan, arıza tespiti ve bakım süresini kısaltan FSB (Esnek Programlanabilir Kumanda) sayesinde araç hakkındaki bilgiler sürücü tarafından gösterge tablosundaki ekrandan izlenebilmektedir.

Son dönemdeki yönerge değişiklikleri (hareket özürlülere uygun araç) ve yeni kurulan şirketler (Otobüs A.Ş.) nedeniyle ciddi bir şehiriçi otobüs pazarı oluştu. Bu pazardan daha yüksek pay alabilmek için Mercedes-Benz Türk olarak halk otobüsçülerine yönelik ne gibi kampanyalar düşünüyorsunuz?

Toplu taşımaya olan ihtiyacın artması neticesinde yapılan yeni düzenlemeler ve alımların, Otobüs A.Ş. projelerinin hayata geçmesinin şehiriçi otobüs pazarında büyümeye yol açacağını ve gelecekte projelerin ve alımların daha da hız kazanacağını ön görmekteyiz.

Halk otobüsçülerinin şartlarını göz önüne alarak fiyatı Connecto için son derece cazip sayılabilecek olan 177 bin 500 Euro olarak belirledik. Otobüsçülere yapacakları yatırımlarda uzun vadeli düşünmelerini öneririz. Düşük kullanım maliyeti, yıllara meydan okuyan dayanıklılığı ve yüksek ikinci el değeri ile yatırımınızın karşılığı olacaktır.

Halk otobüsçüleri için satış sonrası destek hizmetleri aracın sürekli hizmette tutulabilmesi için hayati öneme sahiptir. Bizlerde bunun bilincinde olarak İstanbul il sınırları içinde olan 7 adet yetkili servisimiz ile 7 gün 24 saat hizmet vereceğiz. Bunun yanında iletişim hattımız ile 2006'dan beri yol yardımı vermekteyiz. Aynı zamanda müşterilerimiz merkez ambar ve merkez lojistiği ile 7 gün 24 saat yedek parça tedarik edebilirler.

Şehiriçi halk otobüsü pazarında Mercedes-Benz Türk olarak payınız nedir? Bundan sonraki hedefiniz nedir?

Bilindiği gibi halk otobüsü pazarında bu güne kadar ki satışların hepsi yüksek tabanlı araçlardı. Bir önceki modelimiz O 345'ler rakiplerine göre yüksek teknolojiye sahip yarı alçak tabanlı bir otobüstü. Kendisinden düşük segmentte olan yüksek tabanlı araçlarla rekabet etmesine rağmen %10'luk bir pay yakaladı. Halk otobüsçülerimiz O 345 sayesinde Mercedes-Benz dayanıklılığını, teknolojisini, ikinci el değerini ve yolcunun yüksek kabulünü memnuniyetle tecrübe ettiler.

Bugünün şartlarını değerlendirdiğimizde bildiğiniz üzere Otobüs A.Ş.'nin araçlarının alçak tabanlı olma zorunluluğu var. Bunun yanı sıra mevcut halk otobüslerimizde de alçak tabana doğru bir ilgi gözlemliyoruz. Yani rakiplerimizle artık aynı şartlar altında ayı segmentte yarışacağız. Halk otobüsü pazarını sıkı bir şekilde takip ediyoruz. İhtiyaçlarına zamanında kalıcı çözümlerle yanıt verme konusunda kararlıyız.Yaptığımız tüm çalışmaların sonucu olarak da bu pazarda varlığımızı kuvvetlendirmek amacındayız.

Sektöre sunduğunuz kaliteli araç imkanının dışında sizi birçok sosyal faaliyet içerisinde görüyoruz. Bu faaliyetlerinizden de bahseder misiniz?

Geçen yıl başlattığımız "Engelsiz İstanbul" projemizle engelli yolcularımızı evden çıkmaya cesaretlendirerek, onları toplu taşımayı kullanarak İstanbul'u tanımaya davet ediyoruz. Engelsiz İstanbul ile yalnız müşterilerimizi değil onların hizmet götürdükleri kendi müşterilerini düşündüğümüzü anlatmaya çalışıyoruz.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.'nin kitap okuma alışkanlığını kazandırmak amacıyla düzenlediği İstanbul Kitapçısı Kazındırıyor Kampanyası'nı ana sponsor olarak destek verdik.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal belediyecilik anlayışıyla hayata geçirdiği BELNET Bilgi Erişim Merkezleri'nin mobil versiyonu olarak hazırlanan Connecto otobüsle ana sponsor olduk.

Toplumun ve toplu taşımacılığın gelişmişliğini desteklemek adına yaptığımız daha nice kampanya ve faaliyetlerden bahsedebiliriz. Gelecekte de bu tip faaliyetlerimizi sürdürmeye ve geliştirmeye devam etmeyi kendimize borç bilmekteyiz.

Şehiriçi ulaşım sektörüne vermek istediğiniz başka mesajlar var mı?

Müşterilerimizin yaptıkları yatırımı kazanca dönüştürebilmeleri için üzerinde durulması gereken en önemli nokta uzun vadeli düşünmek ve araçların ömür maliyetlerini bilmek ve karşılaştırmaktır. Bu kapsama ilk yatırım maliyeti, işletme maliyeti, ikinci el değeri ve yenileme maliyetleri girer. Bu beklentilerinizi Mercedes-Benz Connecto ile karşılayabileceğinizden emin olabilirsiniz.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Araçlar İçin Yepyeni "Enerji İçeceği" Nano BorxÖnceki Haber

Araçlar İçin Yepyeni "Enerji İçeceği" Na...

Dededen Toruna Geçen Yüz Elli Yıllık MirasSonraki Haber

Dededen Toruna Geçen Yüz Elli Yıllık Mir...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar