İstanbul
DOLAR32.5689
EURO34.9572
ALTIN2443.9

KURUMSALLAŞMA İÇİN ÖNCE BÖLGESEL HAVUZ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KURUMSALLAŞMA İÇİN ÖNCE BÖLGESEL HAVUZ
Abone ol
İSTANBUL ULAŞIMINDAKİ KARMAŞIK YAPININ KURUMSALLAŞMAYI ZORLAŞTIRDIĞINI BELİRTEN İSTANBUL HALK ULAŞIM...

İSTANBUL ULAŞIMINDAKİ KARMAŞIK YAPININ KURUMSALLAŞMAYI ZORLAŞTIRDIĞINI BELİRTEN İSTANBUL HALK ULAŞIM A.Ş. DENETİM KURULU BAŞKANI NACİ YAĞIZ  KONUYLA İLGİLİ ATILMASI GEREKEN İLK ADIMIN BÖLGESEL HAVUZ SİSTEMİ OLDUĞU GÖRÜŞÜNDE.

 

İstanbul'da halk otobüsçü esnafın sorunlarının temelinde kurumsallaşamamanın yattığı görüşünde olan İstanbul Halk Ulaşım A.Ş. Denetim Kurulu Başkanı Naci Yağız sürecin bir an önce başlatılmasından yana. Kurumsallaşmanın çok güzel bir yönetim ve ortaklık biçimi olarak değerlendiren Naci Yağız "İstanbul'da önümüzdeki dönemde kurumsallaşma zorunludur. Bu günkü sıkıntılarımızın altında bireysel hareket etme yatıyor. Oysa kurumsallaştığımızda bir çok sorun kendiliğinden ortadan kalkacak. Araçlar şirket çatısı altında birleşecek ve sistemden herkes eşit pay alacak" diyor.

ANADOLU BAŞARDI

Anadolu'da kurumsallaşmanın güzel örneklerini görmenin mümkün olduğunu belirten Naci Yağız "Örneğin kendi memleketim olan Sivas'ta belediye otobüsü, minibüs yok sadece 250 tane özel halk otobüsü var. Bu araçların tamamı havuz içerisinde. Gelir de, gider de tek çatı altına alınmış. Benim Sivas'a yaptığım sık ziyaretlerimde bu sistemin çok sağlıklı şekilde çalıştığını ve çok verimli olduğunu gördüm" diyor.

HAVUZ PROBLEMİ

Anadolu'daki sistemi İstanbul'da kurmanın zorlukları olduğunu vurgulayan Naci Yağız "Burada havuz potansiyeli çok yüksek. İstanbul'da tek tip araç yok. İETT, özel halk otobüsleri, İDO, metro, tramvay var. Yani çok karmaşık bir yapı mevcut. İlk aşamada her şirket kendi içinde havuzlar oluşturabilir. Şirkete bağlı bölgeler havuzu olur ve sorunu böyle çözeriz. Uzun vadede de bu havuzların tek çatı altında toplanması gündeme gelir. Şimdi şirkete bağlı 10 dar bölge var. Her bölge kendi içinde havuz kurabilir. Böylece bölge içi sorunu çözebiliriz. Bunlar kurumsallaşmanın ilk adımları. Bu konuda adım atmaya devam edeceğiz. Bunun için plan ve programlar yapılıyor. Başkanlar, başkan yardımcısı arkadaşlar bu konuda titizlikle çalışıyor. İETT'den ve çeşitli kurumlardan destek alıyoruz" diyor.

İETT'DEN HAKSIZ RAPORLARA KOMİSYON SÖZÜ

Yakın zamanda haksız cezaların, raporların önüne geçmek için daha önce de uygulanmış ve başarılı olmuş olan komisyon sisteminin hayata geçirileceğinden umutlu olduğunu belirten Naci Yağız "İETT'nin alt kademelerinde sorunlar yaşıyoruz. Beşeri ilişkiler ile sorunları bir yere kadar çözmek mümkün. Ancak prosedür ve bürokrasi anlamında aşamadığımız konular var. Haksız raporlar bunların başında geliyor. Esnafın savunması hiçe sayılıyor. Esnaf arıza beyan ederek, fatura getirerek iddiasını ispat ediyor ve "Aracım arızalıdır, bana inanmıyorsanız buyurun Maliye Bakanlığı'nın faturası" diyor. Ancak buna bile itibar edilmiyor. Konuyla ilgili şirket yöneticileri olarak müdürleri ziyaret ettik. Öyle zannediyorum ki Kasım ayı içerisinde raporları değerlendirecek bir komisyonun hayata geçirilecek. 2008 - 2009 yılında raporlar konusunda komisyon sistemini denemiş ve son derece başarılı sonuçlar almıştık. Komisyona katılan Taşıtlar Daire Başkanımız, Başkan Yardımcılarımız, Bölge Müdürlerimiz ve bir özel halk otobüsü temsilcisinin ortak çalışmalarıyla esnafın yüzde 50'ye varan haksız raporlarının iptali gerçekleşmişti. Uygulamasına başlanacak sistemde de raporların tamamını ayda bir kez komisyonda görüşerek nihai kararları vereceğiz. Hak ettiyse cezai işlem, değilse cezanın iptali noktasında karara bağlanacak" diyor.

 

YOLCU MEMNUNİYETİ İÇİN EĞİTİMİ ÖNEMSİYORUZ

Özel halk otobüsçülerinin eksikliklerinin eğitimsizlikten kaynaklandığını belirten Naci Yağız "Hepimiz Türkiye'nin değişik illerinden gelip İstanbul'da ikamet eden sermaye ve araç sahipleriyiz. Eksikliklerimizin ve yanlışlarımızın temelinde eğitimsizlik yatıyor. Bu yüzden eğitime çok önem veriyoruz. 2006 ve 2007 yıllarında da şoför ve araç sahiplerimize eğitim programları uyguladık ve başarılı olduk. Yeni eğitim döneminden sonra da inanıyoruz ki, hem personelimiz hem araç sahiplerimiz bir çok konuda yaşanan sıkıntıların üstesinden gelebilecektir. Bütün sorunların eğitimle çözülebileceğine inanıyorum. Biz yolcu memnuniyetini çok önemsiyoruz. Eğitimlerde, akademisyenler ve konusunda uzman isimlerden oluşan bir kadro, trafikten beşeri ilişkilere, halkla ilişkilerden psikolojik eğitime kadar geniş ve çeşitli olan konuları ele alacak. Şoför ve araç sahiplerimizi motive edecek bütün konuları ele alacağız" diyor.

ORELLERDE ADALET İSTİYORUZ

 Oreller konusunun çok önemli, kendileri için can alıcı bir konu olduğunun altını çizen Naci Yağız "Oreller konusunda İETT'nin önümüze koyduğu düzen İETT çıkarlarını koruyan bir düzen. İETT'nin aracı 10 dakika arayla çalışıyor, özel halk otobüsü 5 dakika ara ile çalışıyor. Hattı zatında bu böyle olmamalı. Biz eşitlikten ve adil olmaktan yanayız. Biz demiyoruz ki İETT aracına 5 dakika verilsin. Biz de onlar da aynı sürede çalışabiliriz. Bu yönde eksiklik var. Bunu nasıl gidereceğiz? 2009 sonunda araçlara takılan VC-7 adı verilen araç takip sistemimiz var. Bu günlerde sistem çalışmaya başladı. Araçları takip edebiliyoruz. Çıkan sorunları rahatça tespit edebiliyoruz. O bilgisayarda aracın önünün açık mı, kapalı mı olduğu gözüküyor. Bu sistemin tam hayata geçmesiyle sorunların üstü kapalı kalmayacak. Haksızlığa uğramayacağız" diyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
KOCAELİ'DE TOPLU TAŞIMA REFORMUÖnceki Haber

KOCAELİ'DE TOPLU TAŞIMA REFORMU

İSTANBUL’DA TOPLU TAŞIMAYA YÜZDE 10 ZAMSonraki Haber

İSTANBUL’DA TOPLU TAŞIMAYA YÜZDE 1...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar