İstanbul
DOLAR32.4515
EURO34.7594
ALTIN2438.6

Kamu Hizmeti Veriyoruz Ötv'siz Mazot İstiyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kamu Hizmeti Veriyoruz Ötv'siz Mazot İstiyoruz
Abone ol
Töhob Denetim Kurulu Başkanı İhsan Melekoğlu: Kamu Hizmeti Veren Özel...

Töhob Denetim Kurulu Başkanı İhsan Melekoğlu: Kamu Hizmeti Veren Özel Halk Otobüsçülerine Ötv'siz Mazot Hakkı Verilmeli. Bu Hakkı Almak İçin Sektör Olarak Birlikte Ve Kararlı Bir Şekilde Hareket Etmeliyiz.

Yeni İstanbul Halk Otobüsleri A.Ş.'nin önde gelen esnaflarından, TÖHOB Denetim Kurulu Başkanı İhsan MELEKOĞLU şehiriçi toplu taşımacılık sektörünün sıkıntılarına değindi. Sektörde en büyük sorunun yakıt fiyatlarından kaynaklandığının altını çizen Melekoğlu halen yüksek seyreden ve sürekli artış trendinde olan yakıt fiyatlarından şehiriçi toplu taşımacılık yapan esnafın korunması için gerekli tedbirlerin biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini savunuyor.

İHSAN MELEKOĞLU KİMDİR? İhsan Melekoğlu. Siirt Şirvan doğumlu. 1986'da İstanbul'a geldi.  1994 yılına kadar şehir içi halk otobüsçülüğü yaptı. Daha sonra şehirlerarası taşımacılığa başladı ancak işleri umduğu gibi gitmediği için tekrar şehiriçi taşımacılığa yöneldi.  İstaş adı altından bir şirket kurdu. 4 sene boyunca şirketin başkanlığını yaptı. Çalışmalarından esnaf çok memnun kaldı. Bu dönemde şirket yeni hatlar alarak daha da genişledi. Daha sonra belediye 350 otobüs şartını çıkartınca diğer şirketlerle birleşerek Yeni İstanbul Halk Otobüsleri A.Ş.'yi kurdular.  Halen TÖHOB'un Denetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütüyor. Ayrıca tekstil sektöründe de yatırımları bulunuyor.

ÜCRETSİZ TAŞIMACILIK YAPIYORUZ

Şehiriçi toplu taşıma sektörünün kamu hizmeti verdiğini vurgulayan İhsan Melekoğlu "Bir kamu kuruluşu olan İETT'nin bazı meslek gruplarını ücretsiz taşıması normal. Ancak biz de yaklaşık 15 kalemde ücretsiz taşımacılık yapıyoruz. Bu bizim kamu hizmeti verdiğimizin en büyük göstergesidir. Kamu hizmeti verdiği gerekçesiyle İETT'ye birçok alanda ayrıcalık ve finans desteği sağlanıyor. Aynı şekilde deniz otobüsleri ÖTV'siz mazot kullanıyor. Hiçbir şekilde destek alamayan ancak sürekli kaliteli hizmet beklenen şehiriçi toplu taşımacılık yapan esnafa da en azından ÖTV'siz mazot kullanma hakkı verilmelidir" diyor.

TÖHOB UĞRAŞMALI

Ağlamayan çocuğa mama vermezler diyen İhsan Melekoğlu "ÖTV'siz mazot konusunda öncelikle TÖHOB'un girişimlerde bulunması gerekli. TÖHOB üyeleri ve şirket yöneticileri sorunu çözmek için gerekirse her hafta Ankara'ya gitmeliler. Esnafın hali perişan. Bu şartlarda biz bu işin altından kalkamayız. Acilen ÖTV'siz mazot almalıyız" diyor.

ÇALIŞMALAR YETERSİZ

Kendisinin de TÖHOB'de bulunduğunu ancak çalışmaların bu konuda yetersiz kaldığını belirten İhsan Melekoğlu "Öncelikle TÖHOB Başkanının bu konuda yönlendirici olması gerekir. Başkan İsmail Yüksel; TÖHOB'un başkanı, Özulaş'ın başkanı, Esnaf Odası'nın başkanı. Kendisi çok iyi ve çalışkan bir insandır. Şahsen çok severim ancak bütün bu başkanlıklar kendisi için biraz yorucu oluyor, işlerinin yoğunluğu nedeniyle pek ilgilenemiyor sanırım" diyor.

MASRAFLAR DAĞ GİBİ BÜYÜYOR

Avrupa'da ki uygulamaların İstanbul'da da bir an önce uygulama çabası olduğunu belirten İhsan Melekoğlu "Metrobüs, tramvay gibi sistemler İstanbul ulaşımına dahil edildi. Bu sistemler bizleri sıkıntıya soktu. Birçok hattımızı keserek elimizden aldılar ve bizleri iş yapmayan başka hatlara verdiler. Gelirlerimizde büyük düşüşler olurken bir taraftan da hayat şartları zamlandı. Mazotun litresi 3.70'lerde. Bir araba günlük yaklaşık 400 TL yakıyor. 200 TL'de personel parası, etti 600 TL. İnanın bu koşullar altında bazı hatlarda hiç para kazanılmıyor, bazı hatlarda ise üç-beş kuruş kalıyor" diyor.

HAVUZ SİSTEMİ İSTANBUL'DA İŞ YAPAR

İstanbul'un Anadolu'nun birçok kentine göre şehiriçi toplu taşımacılıkta önde olmasına rağmen eksiklerinin bulunduğunu vurgulayan İhsan Melekoğlu "Anadolu'nun bazı şehirleri güzel çalışmalara imza atıyorlar. Bursa bunlardan biri. Merkezi sisteme geçerek havuz sistemini uygulamaya soktular. Uygulamanın İstanbul'da da başlaması gerekli. Havuz sisteminin uygulamaya girmesiyle birçok kalemden tasarruf ederiz. Mazottan en az yüzde 20 tasarruf sağlarız. Kazaların büyük bölümünün önüne geçeriz. Kavgalar son bulur. Bölge bazında, iki bölge birlikte hatta tüm İstanbul olarak havuz sistemi düşünülebilir" diyor.

OTOBÜS A.Ş. ZARAR ETTİRİR

Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen ve sektörde büyük tartışmalara neden olan Otobüs A.Ş. ihalesiyle ilgilide olumsuz görüşleri olduğunun altını çizen İhsan Melekoğlu "İhaleden araç alan herkesin zarar edeceğini düşünüyorum. Birkaç yıl içinde arabalarını bırakıp giderler. Ben 26 yıldır bu işi yapıyorum. Hangi duraktan kaç yolcu çıkar biz hepsini biliriz. Kapasite belli. Onların başarılı olacaklarına inanmıyorum" diyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dededen Toruna Geçen Yüz Elli Yıllık MirasÖnceki Haber

Dededen Toruna Geçen Yüz Elli Yıllık Mir...

Rize'de Hizmet İçin VarızSonraki Haber

Rize'de Hizmet İçin Varız

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar