İstanbul
DOLAR32.4937
EURO34.7789
ALTIN2441.4

Şoförlüğü Kocaya Tercih Etti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şoförlüğü Kocaya Tercih Etti
Abone ol
Eskişehirlilere Tek Bayan Şoför Olarak 12 Yıldır Hizmet Veren “Kara Melek” Lakaplı Melek İlhan Mesleğini Çok Seviyor. Öyle Ki; Nişanlısının “Ya Mesleğin Ya Ben” Restine Hiç Düşünmeden “Mesleğim” Diyerek Son Noktayı Koymuş.

Saatlerce, hatta günlerce, herkes evinde sevdikleriyle düğünlerini, bayramlarını kutlarken direksiyon sallamak. Haftalarca çoluk çocuğunun yüzünü görememek. Acı bir haberi memleketinden kilometrelerce uzakta almak. Velhasıl şoförlük zor iş. Hele bir de bayan şoför olarak şehiriçi ulaşıma hizmet veriyorsanız, fiziksel yoğunluğun üzerine bir de toplum baskısı ekleniyorsa iyice çekilmez olabilir. Bu yükün altından doğrularak, başı dik biçimde mesleğinizi devam ettirmeniz, evinize ekmek götürebilmeniz için fedakar olmanız dahası işinize aşık olmanız gerekir.

Zamanında filmlere bile konu olmuş. Fatma Girik’in oynadığı “Şoför Nebahat” filmini izlemeyeniniz yoktur. Kahramanımızın ön yargılarla nasıl mücadele ettiğini acı bir tebessüm, biraz da hayranlık içinde izlemişsinizdir.

Türkiye koşullarında en zor işlerden biri şehiriçi ulaşımda bir bayan olarak şoförlük yapmak. Birçok meslekte başarıdan başarıya koşan bayanların bu alandaki sayıları sınırlı. Daha önceki yayınlarımızda gündeme getirdiğimiz Adana hariç. Adana’da “şanslı” hanım şoförlerimiz hızla artarken Türkiye genelinde ise şehiriçi ulaşımdaki bayan şoför sayısı bir elin parmağını geçmez.

ESKİŞEHİR’İN KARA MELEK’İ

İşte bu kahraman hanımlarımızdan biri de Eskişehir Büyükşehir Belediye otobüslerinde 12 senedir hizmet veriyor. Kara Melek lakabıyla tanınan Melek İlhan aslında bir öğretmen. Sürücü kurslarında öğretmenlik yapıp şoför yetiştirirken mesleğe gönlünü kaptırmış. “Bu insanları ben yetiştiriyorum, neden ben de şoförlük yapamayayım?” diyerek soluğu Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in makamında alır. Kendini tanıttıktan sonra “Başkanım ben belediye otobüslerinde şoför olmak istiyorum” der. Büyükerşen bu isteğe başta çok şaşırır. Şaşkınlığını atlattıktan sonra da “Mankenleri aratmayacak kadar güzel bir hanımsınız. Cesaretinize de hayran kaldım. Sizinle çalışmaktan mutluluk duyarız” diyerek Melek İlhan’ın belediye otobüslerinde şoförlüğe adım atmasına onay verir.

SİYAH KUŞAK MELEK İLHAN: TRAFİK DEĞİL İNSANLAR YORUYOR

Ailesinin bu konudaki kararı tamamen kendisine bıraktığını ve seçiminden sonra da hep yanında olduklarının altını çizen Melek İlhan halen Eskişehir’de tek “Çipli E Sınıfı Ehliyet”e sahip şoför olarak hizmetini başarıyla sürdürüyor. Aynı zamanda “siyah kuşak tekvandocu” Kara Melek “Trafik bir şekilde çözülüyor ancak insanlarla uğraşmak çok zor. Trafik kurallarına uygun hızla gittiğinizde neden yavaş gidiyorsunuz diyorlar. Yol açıkken saatlere yetişeyim diye biraz hızlansanız neden hızlı gidiyorsunuz diyorlar. İnsanları memnun etmek çok zor” diyor.

12 YILDIR CEZA YEMEDİ

Bırakın kazayı 12 yıldır tek bir trafik cezası bile yemeyen Melek İlhan “Trafik kurallarına çok saygılıyım, asla ihlal etmem. Bayanların kendilerine güvenmelerini ve meslekte çoğalmalarını istiyorum. Eskişehir’de ilk ve halen tekim. İkinci, üçüncü bayan şoför arkadaşlarımın olmasını isterim” diyor.

BEYLER İÇTEN, EV HANIMLARI YADIRGIYOR

Eskişehir gibi modern bir şehirde bile bu mesleği yaptığı için toplumsal baskıya maruz kaldığının altını çizen Melek İlhan “Beylerin yaklaşımı gayet içten. Çalışan hanımlar da olumlu yaklaşıyor ve destek oluyorlar. Ancak ev hanımlığı yapan bayanların bakışları farklı oluyor. Git kendine bir koca bul evinde otur, elinin hamuruyla erkek işine karışma ya da illa ki çalışacaksan başka bir meslek bul kendine diyorlar.”

‘YA MESLEĞİN YA BEN DEDİ’ YOL VERDİM

Bugüne kadar hiç evlenmeyen Melek İlhan “Evlilikten yana şansım yok. Eskiden erkeklere şoför olduğu için kız vermezlerdi şimdi de şoför olduğum için erkekler benimle evlenmek istemiyor. Evlilik arifesinde olduğum kişi ‘Ya bu mesleği bırakacaksın ya da ayrılırız’ dedi. Tabi ki mesleğimi seçtim. Benim ekmeğim bu. Utanılacak bir şey yapmıyorum. Sevdiğim işi yapıyorum.” diyor.

ANADOLU ISUZU & HALK ULAŞIM DERGİSİ

“TÜRKİYE TURU”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Maraş’a Kayseri Modeli Raylı SistemÖnceki Haber

Maraş’a Kayseri Modeli Raylı Sistem

Sorunsuz Toplu TaşımaSonraki Haber

Sorunsuz Toplu Taşıma

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar