İstanbul
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.9

Proton Yoluna Devam Ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Proton Yoluna Devam Ediyor
Abone ol
Üstün sürüş hakimiyeti ile tanınan Proton, Türkiye distribütörü Ulu Motor ile yoluna devam ediyor. Kusursuz müşteri memnuniyeti istediklerini belirten proton satış ve pazarlama genel müdürü Mehmet Babür; “beklediğimiz dizel model satışlarımızı arttıracak” diyor.

Türkiye otomotiv pazarına ilk girdiğinde adından oldukça söz ettiren ardından ithalata kısa bir süre ara veren Proton, 2005 yılından bu yana yoluna Ulu Motor ile tam gaz devam ediyor. Proton Satış ve Pazarlama Müdürü Mehmet Babür Halk Ulaşım Dergisi okurlarına yüksek Proton mühendisliğini ve gelecek dönemdeki ithalat çalışmalarını aktardı.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Proton Ulumotor şirketinde 2005 yılından beri görev yapmaktayım. Şu an ticari işler direktörü ve yurt içi satışlar genel müdürü olarak görev yapıyorum. 2005 yılından bu yana Proton markası için severek ve isteyerek çalışıyorum. Bugün itibari ile Proton araçlarımız Türkiye’nin her köşesine yayılmış durumda. Bunun için de servis ve satış ağı doğrultusunda çok kapsamlı çalışmalar yaptık. Şu anda yaklaşık 35 noktada hizmet vermekteyiz. Ben Wolksvagen firmasında da çalıştım. Orada satış sonrası hizmetlerde ciddi projelerde yer aldım. Bu deneyimlerimi şimdi Proton için kullanıyorum. Satış stratejileri ve ürün tanıtımı ile ilgili güçlü bir ekip oluşturduk ve ciddi çalışmalar yaptık.

Proton’un Türkiye pazarına girişi, gelişimi ve şu andaki durumu hakkında bilgi verir misiniz?

Proton, 1996 yılında Türkiye pazarına ilk girişini yaptı. Yaklaşık 5 sene kadar başka bir mümessil ile faaliyet gösterdi. 2000 yılında faaliyet durdu ve o dönem Proton ürünü ile ilgilenmeye başladık. Her şeyden önce bir Müslüman ülke (Malezya) ürünü olması ve ürünün kalite olarak diğer araçlardan bir farkının olmamasından dolayı ve gücüne inandığımız için ilk proje olarak Proton’u aldık. Görüşmeler neticesinde 2004 yılında Proton Malezya ile distribütörlük sözleşmesini imzaladık. Böylece Proton’u tekrardan ülkemiz pazarına sunmaya başladık. Tabi ilk etapta araç satışı ile başlamadık. Yaklaşık 1-1,5 sene kadar eski müşterilerimizle iletişime geçtik. Toplantılar yaptık ve fuarlara katıldık. Büyükşehirler ile başladığımız bu yolculuğa tüm hızıyla devam ettik. Bununla beraber Proton Malezya’dan görevlileri davet ederek bir eğitim programı başlattık. Satış Eğitimi, Teknik ve Ürün Tanıtım konusunda çalışmalarımızı tamamladıktan sonra ilk aracımız Waja’nın ithalatına başladık. 2012 yılı itibari ile hem satış hem de yedek parça – servis konusunda hizmetlerimize eksiksiz devam etmekteyiz.

‘ÜSTÜN SÜRÜŞ HAKİMİYETİ VE PROFESYONEL LOTUS MÜHENDİSLİĞİ’

Proton’u diğer markalardan ayıran en önemli özellikler nelerdir?

Proton’un temelinde üstün sürüş ve hakimiyet mekanizması vardır. Lotus mühendisliğinin Proton’a kattığı en büyük özelliktir bunlar. Lotus mühendisliği Proton’a bu şekilde yansıyor.

Peki, araç çeşitliliğiniz hakkında bilgi verir misiniz? Ne tür araçlar var?

Proton olarak şu an itibariyle ithalatına devam ettiğimiz binek araç modellerimiz mevcut. GEN-2 Hatchback ve Sedan modellerimiz var. Bunun dışında geçmişte birkaç ticari araç modelimiz oldu ancak şu anda bu modelleri ithal etmiyoruz. Geleceği düşünerek dizel ve elektrikli modeller için çalışmalar yapıyoruz.

Üretim nerede yapılıyor?

Üretimin %100’ü Malezya’da bulunan Proton fabrikasında gerçekleşiyor. Tamamlanmış olarak ülkemize geliyor ve bizim distribütörlüğümüz bünyesinde bayilere dağıtılıyor. Oradan da müşterilerimize teslimatlar yapılıyor. Tabi bu arada bizim de kontrollerimiz oluyor. A’dan Z’ye bütün kontrolleri yapıldıktan sonra araçlarımız sahiplerine teslim ediliyor.

‘YEDEK PARÇA’DA ASLA SIKINTI YAŞAMIYORUZ’

Biliyorsunuz ki parça bulunabilirliği çok önemli… Yedek parça ve servis konusunda olanaklarınız nelerdir? İstanbul’da ve Türkiye genelinde kaç noktada servisiniz var? Parça konusunda sıkıntı yaşıyor musunuz?

Bizlerin öncelikli amacı kusursuz müşteri memnuniyetidir. Bu nedenle araçların satışına hemen başlamadık. Eğitimler tamamlandıktan sonra yedek parça stokunu oluşturduk. Tüm ürün çeşitlerinin yani bütün araç modellerinin yedek parçalarını temin ederek bayilerimize dağıttık. Şu an tüm orijinal parçalar Ulumotor tarafından Türkiye’ye dağıtılmaktadır. Yedek parça konusunda asla bir sıkıntımız yok. Aynı durum servis olanaklarında da geçerli.

Türkiye otomobil pazarı hakkında ne düşünüyorsunuz? 2012 yılı Proton için nasıl bir yıl oldu?

2012 yılında otomobil pazarı genel anlamda bir daralma yaşadı. İlk 6 ay %20’lere varan bir daralma oldu. Biz otomotivciler olarak 2010 yılını arıyoruz. Onun evvelinde de kriz öncesi yani 2007-2008 yılları önemli. 2012’nin ikinci 6 ayını değerlendirecek olursak düzelme var. Şu an daralmamız %10 seviyelerine geriledi. 2013 yılında ise olumlu beklentilerimiz var. Otomotiv ülkemiz ekonomisinin temel taşlarından birisini oluşturuyor.

‘DİZEL MODEL PROTON’UN SATIŞLARINA CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK’

2013 yılında önümüzde çok olumlu göstergeler var. Türkiye pazarı gelişen bir Pazar ve sürekli daralma olacak diye bir şey yok. Dalgalanmalar olacaktır tabi ki. Gelecek yıl 800-850 bin civarında bir araç satışının olacağı tahmin ediliyor. Bununda en temel sebeplerinden birisi ÖTV oranlarının oturmuş olması, yeni ürünlerin belirlenmiş olması ve planlamaların tamamlanmasıdır. Kredilerde de sıkıntı yok. Proton açısından bakacak olursak eğer; bizler ortalama 1500 adet araç satışı gerçekleştiriyoruz. 2012 yılını 1000 araçla tamamlamayı hedefliyoruz. Türkiye pazarında ilk 10 marka %90’lık bir satış gerçekleştiriyor. Geriye kalan %10’luk pay 49 marka tarafından paylaşılıyor. Biz de bunlardan biriyiz. Proton’un rekabette önündeki diğer bir engel de dizel aracının olmaması… Bu konuda Proton fabrikası ile görüşmelerimiz devam ediyor, çalışmalar sürüyor. Dizel modelimizin olması Proton satışlarına ciddi bir katkı sağlayacaktır. Bunun sebebi de benzindeki yüksek fiyat oranıdır. Herkesin takdiridir ki dizel daha avantajlı bir yakıt. Bunun yanında elektrikli modelde de çalışmalarımız devam etmekte. Proton’un önümüzdeki dönemde rakiplerinde eksik kalır bir yanı olmayacak. Proton ailesi olarak ciddi çalışmalar içindeyiz.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakanlık Haksız Rekabeti Taban Fiyat ile FrenlediÖnceki Haber

Bakanlık Haksız Rekabeti Taban Fiyat ile...

Dinçer Çelik Temsa Global’in Yeni Genel MüdürüSonraki Haber

Dinçer Çelik Temsa Global’in Yeni Genel...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar