darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3407
EURO35.0951
ALTIN2239.8

CONECTO OLUNMAZ, DOĞULUR!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CONECTO OLUNMAZ, DOĞULUR!
Abone ol
Tanıtımı yapılması ile şehiriçi otobüs pazarında büyük yankı uyandıran Mercedes-Benz Türk’ün yeni yıldızı CONECTO’nun tüm bilinmeyenleri Otobüs Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt tarafından açıklandı. Toplam sahip olma maliyeti bakımından en ucuz araç olma iddiası ile yola çıkan CONECTO, esnafa para kazandırmada iddialı…

Sektörün uzunca süre merakla beklediği ve tanıtımı ile başlayan teslimatlar sonucu durakları süsleyen CONECTO’nun başarı sırlarını Alper Kurt ile sizlerle buluşturuyoruz. Mercedes-Benz yıldızına yakışır bir araç ile esnafın karşısına çıktıklarından dolayı memnun olduklarını ileten Kurt “ürettiğimiz yeni CONECTO ile otobüs esnafının kazancına kazanç katıyoruz. En ekonomik, en güvenli, en kaliteli aracı pazara sunarak otobüs sektörünü toplam sahip olma maliyeti bakımından en uygun araç ile buluşturduk” dedi.

MERCEDES-BENZ GÜVEN DEMEKTİR

-Alper Bey Sizleri Tanımak İsteriz?

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden 1999 yılında mezun olduktan sonra Mercedes-Benz Türk bünyesinde çalışmaya başladım.1999 yılında satış sonrası hizmetler bölümünde otobüsten sorumlu servis mühendisi oldum. 2003 yılında servis mühendisliği bölümü grup şefi oldum. 2008’de kamyon ürün grubunun satış sonrası hizmetler kısım müdürü oldum. Ardından 2012 yılında kulvar değişikliği ile satış bölümüne geçerek, kamyon filo satış kısım müdürü olarak görev yaptım. 2016 yılında ise otobüs satış ve pazarlama direktörü olarak görevime başladım. Tam 18 yılı Mercedes-Benz Türk ailesinin bir ferdi olarak yaşadım.

Geçen hafta bizim efsanemiz Kamyon Satış ve Pazarlama Direktörü Bahadır Özbayır’ı emekli ettik. 34 yıl Mercedes-Benz Türk bünyesinde çalıştıktan ve nice başarılara imza attıktan sonra emekli oldu. Herkes ve hepimiz öyle bir emekliliği hayal eder.  Çok kuvvetli bir aidiyet duygusu hissediyorum.

\"\"

-Mercedes-Benz ne demektir size göre?

Her şeyden önce müşterilerimizde yarattığı algıdan başlayalım. Artık bir iş ortağı değil, birçok müşterimiz ile büyük bir ailenin üyeleriyiz. Ailenin fertleri birbirlerine güvenirler. Bizim zannediyorum ki marka olarak ilişkimizi en iyi tarif eden kelime o güven. Müşterilerimiz bize güvenirler. Biz de bu güvenin hakkını ve karşılığını veririz. İyi günü beraber kutladığımız gibi kötü günde de omuz omuza destek oluruz.

Ürün tarafında; sağlamlık, güvenlik, kalite, ekonomi gibi konularda sektörün standartlarını belirleyen marka olduğumuzu düşünüyorum.

 

CONECTO ŞEHİRLERİN GERÇEK YILDIZI

-Göreve gelmeniz ile yıldızları yeni kasalar ile yollarda görmeye başladık. Daha yeni yıldızlar da gelecek mi?

Haklısınız otobüslerimizin tamamı yenilendi. Otobüs gibi kendini son derece yavaş ve uzun bir periyotta yenileyen portföyün tamamının yenilendiği bir döneme denk geldim. Genelde 5 yılda bir makyaj 10 yılda bir de kasa değişikliği söz konusudur. TRAVEGO’nun kasa değişikliğini 2016 yılında, 2017 yılında CONECTO’nun ve 2018 yılında ise TOURISMO’nun lansmanını gerçekleştirdik. 2020 yılında ise INTOURO yenilenecek. Ayrıca bu yıl elektrikli CITARO aracımız da tanıtılacak.

-Yakında tanıtılacak Elektrikli CITARO hakkında bilgi verebilir misiniz? Türkiye\'ye geliş tarihi belli midir?

 

Elektrikli CITARO, testler kapsamında hem İspanya\'nın Sierra Nevada bölgesinde yoğun sıcağa, hem de Kutup bölgesinde dondurucu kış şartlarına maruz kaldı. Şu anda benzinli, dizel ve hibrit seçenekleri bulunan Citaro\'nın CO2 ve NOx salınımı yapmayan versiyonu, modüler bir batarya ünitesine sahip olacak. Elektrikli motorları arka dingilde bulunan e-Citaro gücünü modüler, lityum-iyon pilinden alacak. Lityum iyon batarya ünitesinin kapasitesi şehir içi trafiğine veya uzun mesafeli kullanıma uygun olarak ayarlanabilecek.

 

E-Citaro’nun lansmanı Temmuz ayı başında Almanya’da gerçekleşecek. Türkiye’de satışına ise net olmamakla birlikte 2019’da başlanmasını öngörüyoruz. Çünkü bu sistemle çalışan bir otobüs için öncelikle gerekli altyapının oluşturulması gerekiyor. İlk etapta üretimleri de sınırlı adette olacaktır.

 

-Asıl merak edilen aracınıza değinirsek, CONECTO\'nun rakiplerine kıyasla öne çıkan özelliklerinden bahsedebilir misiniz?

 

Mercedes-Benz mühendisleri tarafından geliştirilen düşük emisyon değerli yeni nesil motoru sayesinde CONECTO, daha fazla yakıt tasarrufu sunuyor. CONECTO’yu rakiplerinden ayıran en önemli özellik olan ve sadece CONECTO otobüslerinde bulunan reküperasyon (geri kazanım) modülü, otobüsün depoladığı enerji ile ilave yakıt tasarrufu sağlıyor. Güce ihtiyaç olmayan durumlarda reküperasyon modülü, ihtiyaç duyulmayan kinetik enerji ile şarj oluyor. Güce ihtiyaç olduğunda otobüs içindeki elektriğe ihtiyaç duyan sistemler şarj dinamosu yerine önce reküperasyon modülünden besleniyor. Bu sayede motora binen yük azalıyor. Performans artışı ile birlikte yakıt tasarrufu sağlanıyor. Yeni CONECTO, AdBlue ve motor yağı tüketiminde de önemli ölçüde azalma sağlıyor.

 

Yeni B2E (Bus Electric Electronic) teknolojisi ile teknik altyapısı tamamen değişen ve basitleştirilmiş kontrol üniteleri ile kumanda edilebilen yeni CONECTO, yeni Euro 6 motoru ile çok daha ekonomik. Araçtaki kablo sayısının azaltılması, arıza olasılığını minimuma indirirken; araç ağırlığının hafifletilmesi de yakıt tasarrufu sağlıyor. Ayrıca yeni renkli gösterge ekranlı yol bilgisayarı sayesinde anlık yakıt tüketimi ve seyir bilgileri kolaylıkla takip edilebiliyor ve yakıt tüketim miktarı hesaplanabiliyor. Buna ek olarak, arıza durumunda sorunun ne olduğunun renkli ekranda görsel ikonlarla açıklanması sorunun hızlı bir şekilde çözülmesine olanak sağlıyor.

 

CONECTO’nun geniş kapsamlı güvenlik sistemleri de, onu rakiplerine kıyasla öne çıkarıyor. Aracın standart donanımında bulunan ABS (Anti Blokaj Sistemi), ASR (Anti Patinaj Sistemi) ve EBS (Elektronik Fren Sistemi) daha güvenli bir seyir sağlarken; otomatik şanzımana entegre 5 kademeli retarder, aracın fren sistemi ile birlikte sarsıntısız yavaşlamasını sağlıyor ve fren mesafesini kısaltarak fren balatasının ömrünü uzatıyor. Ayrıca hafifletilmiş yeni karoseri yapısı, Euro 6 ile gelen ağırlık artışını dengeleyerek üst gövdenin bir kaza durumunda garanti etmesi gereken ‘hayatta kalma alanını’ sağlıyor. Yeni CONECTO’nun karoserisi komple kataforez banyosuna daldırılarak, tüm yüzeyler elektroliz tekniği kullanılarak koruyucu madde ile kaplanıyor. Dünyada sayılı otobüs üreticisi tarafından kullanılan kataforez (KTL) teknolojisi, Türkiye’de otobüs üretiminde ilk kez Mercedes-Benz Hoşdere Fabrikası’nda kullanıldı. Kataforez yöntemi sayesinde araç uzun yıllar korozyona dayanıyor. Yeni nesil Dizel ve CNG motor seçenekleri ile daha güçlü ve verimli olan CONECTO solo ve körüklü alternatifleriyle hizmet sunuyor.

 

\"\"

MERCEDES-BENZ MÜŞTERİSİ ALDIKTAN SONRA DA KAZANIR

 

-Toplam sahip olma maliyeti açısından Mercedes-Benz otobüsleri anlatabilir misiniz?

 

Eskiden otobüs alımında fiyat tek kriterken, bugün satın alma kararı toplam sahip olma maliyetine bakılarak veriliyor. Artık bir otobüsün satın alma fiyatı kadar, yakıt sarfiyatı ve bakım onarım giderlerinden oluşan işletme gideri ve tabii ki belli bir süre kullanımdan sonra satılabilirlik değeri de alım kararını etkileyen önemli kriterler arasında yer alıyor. Yakıttan sağlanacak tasarruf sayesinde işletmeciler uzun vadede çok ciddi kazanımlar elde ediyorlar. Yeni Conecto araçlarımız da Euro 6 motoru ve reküperasyon modülü sayesinde düşük işletme maliyeti sağlıyor. Mercedes-Benz Türk olarak, işletme giderleri ve ikinci el değeri çerçevesinde, toplam sahip olma maliyeti açısından daima en etkin sonuçları veren otobüslerle hizmet sunmayı hedeflemekteyiz.

 

Geçtiğimiz yıl 100 adetlik bir satış gerçekleştirdik. Mersin’e sattığımız araçlar dışında genel olarak halk otobüs esnaflarımıza teslimat gerçekleştirdik. Bu satışlardan aldığımız geri bildirimler toplam sahip olma maliyeti açısından CONECTO’nun ne kadar tasarruflu araç olduğunu bizlere sundu. Bunu üzerine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin otobüs ihalesine katıldık. İhale ise Türkiye’de çok ender rastladığımız şartlar içeriyordu. Standart ihaleler gibi en ucuz fiyattan alım yapılmak yerine, 10 yıllık sahip olma maliyetine de bakılıyordu. İhale için bir yakıt tüketim beyanında bulunmak durumundasınız. Bağımsız bir kuruluşun aracınızda yaptığı yakıt ölçümünü beyan ediyorsunuz. Mercedes-Benz Türk olarak biz bu ihaleyi kazandık.

 

Halk otobüsünde olduğu gibi belediyeler de birbirini takip ediyor. Aracımız yollara çıktıkça kendini tanıtmaya başladı. Başarısı gün geçtikçe yayılıyor.

 

-CONECTO’nun satış sonrasına değinebilir misiniz?

 

Seyahat otobüslerini bayilerimiz aracılığı ile satıyoruz. Fakat CONECTO’yu doğrudan kendimiz satıyoruz. Satış esnasında birçok avantajlı paket sunuyoruz. Uzatılmış garanti paketleri ile satış sonrasında da müşterimizin yükünü hafifletiyoruz. Arzu edilen süre boyunca tüm servis ve onarım masraflarını kontrol altına alabiliyor müşterilerimiz. Dahası kendi finansman şirketimiz üzerinden finanse edilebiliyor. Sadece aracın finansmanı değil, araçla beraber servis ve kasko finansmanı yapabiliyoruz.

 

Türkiye’de ki tüm servis ağımızdan CONECTO müşterilerimiz yararlanabiliyor. Özellikle İstanbul’da Anadolu ve Avrupa yakasında birer servisimizi gece 12’ye kadar halk otobüsçüleri için açık tutuyoruz. Onun dışında kamu tarafından yapılan ihale içeriğine göre de servis hizmeti sunuyoruz. Örneğin şu an halen İETT bünyesinde 300 kişilik bir ekip ile garajlarda araçlarımıza hizmet vermeye devam ediyoruz. Buralarda kazandığımız tecrübeler yeni CONECTO’yu şekillendirmemizde bize ışık oldu.

 

\"\"

2018 BİZİM İÇİN BAŞARILI BİR SEZON OLACAK

 

-İlk 6 aylık süreç nasıl geçti? Önümüzde ki 6 ay için beklentileriniz nelerdir?

 

2018 yılının ilk yarısını kapatmış bulunuyoruz, seyahat otobüsü tarafında 2017 yılına paralel bir yarıyıl yaşadık diyebiliriz, ama şehir içi otobüs pazarında bir daralma söz konusu. Ekonomik ve politik gelişmeler pazarın büyümesinin önüne geçti diyebiliriz.

2017 yılına paralel bir şehirler arası pazarını 2018 yılında da beklemek sürpriz olmaz. 2018 yılında da en az 2017 yılı kadar başarılı bir satış grafiğine ulaşmayı hedefliyoruz. Şehir içi segmenti tarafında da özellikle erken seçimin etkisi ile yılın sonuna doğru gerçekleşecek teslimatlar doğrultusunda 2017 yılına paralel bir pazar olması konusunda beklentimiz var. MBT olarak bu segmentte de payımızı koruyacağımızı ve sene sonu hedeflerimize ulaşacağımızı öngörüyoruz.

-METROBÜS araçlarının yenilenmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?

 

İstanbul toplu taşıma ağının omurgasını Metrobüs hattı, bu hattın omurgasını da Mercedes-Benz’in körüklü araçları oluşturmaktadır. Araçlarımız günlük 1 milyona yakın yolcu taşımaktadır. Filodaki araçlarımızın toplam servise verilme oranı %95’ler mertebesindedir. Dünyada bu bir rekordur ve bu rekor Mercedes-Benz’e aittir. Dolayısı ile rüştünü de bu anlamda ispat etti diye düşünüyorum.

 

İstanbul tabi bu noktada sadece Türkiye için değil tüm dünya için bir vitrin. Gönlümüzden geçen İstanbul’un toplu taşımasından faydalanan bir vatandaş olarak; rüştünü ispat etmiş, bu sorumluluğu teknik olarak üstlenebileceğini göstermiş markanın mevcudiyetini sürdürmesidir. Temennimiz sırf kendi markamız adına değil; bir Türk vatandaşı olarak İstanbullular için de böyle olmasını temenni ediyoruz. Şu an 10 yaşını geçen araçlar var. Bunun zannediyorum ki 2019’da sinyallerini görürüz.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ANADOLU ISUZ\'DAN ROMANYA ATAĞIÖnceki Haber

ANADOLU ISUZ\'DAN ROMANYA ATAĞI

BOZANKAYA, TÜRKİYE’NİN İLK METRO İHRACATINI TAYLAND’A GERÇEKLEŞTİRİYORSonraki Haber

BOZANKAYA, TÜRKİYE’NİN İLK METRO İHRACAT...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar