darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3372
EURO35.1875
ALTIN2243.8

Araç Bakımının Püf Noktaları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Araç Bakımının Püf Noktaları
Abone ol
Starpet’in madeni yağ şirketi Staroil Petrolcülük A.Ş.’nin Genel Müdürü Erkan Pehlivan, araç sahiplerinin, araçlarını nasıl daha yüksek performansa kavuşturabileceklerini anlattı.

Taşıt sahipleri, araçlarına rutin bakım işlemlerinin dışında fazla özen göstermez. Oysa klasik bakım işlemlerinin dışında birkaç küçük işlemle aracınızdan çok daha yüksek bir performans almak mümkün. Araç bakımına dair küçük püf noktaları, otomobilinizin ömrünü uzatırken, verimini de artırıyor.

Akaryakıt sektöründe uzun yıllar hizmet vermiş olan Starpet’inmadeni yağ şirketi Staroil Petrolcülük A.Ş.’nin Genel Müdürü Erkan Pehlivan araç sahiplerinin araçlarını nasıl daha verimli hale getirebileceğine dair görüşlerini paylaştı.Araç performansının; aracın rutin bakımlarını yaptırmakla, araca uygun yakıt, uygun yağ, mevsim koşullarına göre lastik kullanmakla doğru orantılı olduğunu belirten Pehlivan, “bazı basit kurallara uyulduğu takdirde araçlar uzun yıllar yüksek performansla kullanılabilir” dedi.

Depo sorunları, filtreleme, yağ değişimi, araç bakımı ve temizliğine dair püf noktaları

Staroil Petrolcülük A.Ş.’nin Genel Müdürü Erkan Pehlivan,araçlardan nasıl daha yüksek performans sağlanabileceğine dair yaptığı açıklamalarında, araçların depolarında sıkça görülen kirlilik problemine de değindi. Pehlivan, “bu problem, servislerin belirlediği periyotlarda depo temizliği yaptırarak çözülebilir. Bu gibi problemlerden aracımızın zarar görmemesi ve performans kaybı yaşamamak için; düzenli araç bakımı yaptırmak (yağ, hava filtresi, yağ filtresi değişimi) gereklidir.” şeklinde konuştu.

Pehlivan, araçların bakımında kullanılması gereken ürünleri ve aracın performansına sağladıkları katkıları şöyle sıraladı:

·          Motor yağı, motorun tüm hareketli aksamı üzerinde film şeklinde ince bir tabaka oluşturarak sürtünme ve aşınmayı azaltır, bu da tekerleklere daha fazla güç aktarıldığı anlamına gelir. Motor yağı içerdiği deterjanlar vasıtası ile motoru temizlemeye yardımcı olur, pasa karşı korur ve aynı zamanda silindirlerin çevresindeki aşırı sıcağın bir bölümünü kartere indirmeye yardımcı olur.

·          Şanzıman yağının40.000 ile 60.000 kilometrede yada 2 yılda bir değiştirilmesi önerilir.

·          Hidrolik direksiyon sistemlerinde kullanılanhidrolik yağıçoğunlukla sorun çıkarmayan sıvıların başından gelir. Her ne kadar sızıntı olasılığı düşük olsa da periyodik bakımlarda servis tarafından kontrol edilmeli ve eksikse tamamlanmalıdır.

·          Fren hidroliği,özellikle havanın uzun süreli sıcak olduğu yerlerde eskiyen hidrolik yağı kaynama yapabileceğinden ortalama 1,5 yılda bir kez değiştirilmesi gerekmektedir. Sızıntı bile olmasa zamanla fren pistonları ile balataların sıkışması sonucu oluşturduğu boşluğa dolduğundan kendi kendine azalır.

·          Uzman ve bilgili kişiler haricinde açılmaması gereken ve motor kaput kilidinin arka kısmında bulunan alüminyum borular üzerindeki kapaklardan dolumu yapılanklima gazıkesinlikle yetkili servis tarafından ve uzman kişilerce doldurulmalıdır. Yılda 1 kere kontrolü gereken klima gazının 2 yılda 1 değiştirilmesi öngörülmektedir.

·          Soğutma sistemi,radyatörün düzenliolarak temizlenmesi araç bakımının can alıcı bölümlerinden biridir. Aracınızın soğutma sistemi, motorun ürettiği fazla ısıdan aracınızı korur ve motorun doğru sıcaklık aralığında çalışmasını sağlar. Soğutma sistemini pas, tortu ve kirleticilerden korumak radyatörün ve motorunen iyiçalışma koşularında kalmasına yardım edecektir.

·          Radyatörün paslanması ve soğuk havalarda suyun donmasını engellemek için radyatör suyuna ilave edilenantifrizyılda bir kez kontrol edilmeli ve gerekiyorsa değiştirilmelidir.

·        Deterjan katkılı suyun konması, camların temizliği açısından daha olumlu olduğundan saf su yerine katkılı su kullanılması tavsiye edilenCam Suyubittikçe eklenerek doldurulmalıdır


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cenevre Otomobil Fuarı’nda “Türk Tasarımı Otomobiller”Önceki Haber

Cenevre Otomobil Fuarı’nda “Türk Tasarım...

Castrol Küresel Reklam Filminin Startını Türkiye’den VeriyorSonraki Haber

Castrol Küresel Reklam Filminin Startını...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar