İstanbul
DOLAR32.2654
EURO34.7479
ALTIN2400.3

Şanlıurfa Dereboyu Sokak, Özgün Kimliğine Kavuşuyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şanlıurfa Dereboyu Sokak, Özgün Kimliğine Kavuşuyor
Abone ol
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr Asım Güzelbey; "Kale ve çevresi, şehrin...

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr Asım Güzelbey; "Kale ve çevresi, şehrin odak noktasını oluşturarak her dönem canlı bir merkez olmuştur. Kale çevresinden başlayan Kültür Yolu Projesi üzerinde Han, Cami, Hamam, Kahvehane ve Mevlevihane gibi taşınmaz kültür varlıkları yer almaktadır. Kültür Yolu üzerindeki birçok kültür varlığının restorasyonunun yanı sıra toplam 5,5 km'lik bir alanda cephe düzenlemesi ve 3.5 km'lik yol, kaldırım, altyapı ve peyzaj düzenlemesi yapılmıştır" dedi.

Sokak Sağlıklaştırma Projesiyle ilgili bilgiler veren Başkan Güzelbey, "Gaziantep'in en eski yerleşim yerleri bilindiği gibi Kale çevresinde yer almaktadır. Buralarda, büyük oranda özgün kimliğini korumuş olan sokaklar, evler bulunmaktadır.  Kültür Yolu'nu ana arterlere bağlayan Dereboyu Sokakta birçok tescilli ve tescilsiz yapı bulunmaktadır. Kültürel dokunun içerisinde bulunan bu sokakta yine Gaziantep'in geleneksel konut dokusunun yoğun olarak bulunduğu; Dereboyu sokağın 'Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi' Belediyemizin İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığına bağlı KUDEB birimi tarafından hazırlanarak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanmıştır. 22 Nisanda başlayan projeyi Aralık ayında tamamlamayı planlıyoruz" diye konuştu.

'Sokak Sağlıklaştırma işi ile kültürel mirasımız olan Antep evlerinin ve sokakların hak ettiği özgün kimliğine kavuşacağını ve Kültür Yolu ile birlikte bu alanların bir çekim merkezi haline geleceğini' vurgulayan Güzelbey, "Turizm potansiyelinin artacağı gibi geleneksel dokunun korunmasıyla tarihten gelen tüm yaşam izlerinin nesiller boyu yaşatılması sağlanacaktır.  Diğer bütün projelerimizde olduğu gibi bu proje de kamu-sivil birlikteliğinin bir örneği olacaktır" dedi.

Düzenleme Çağdaş Kentleşmeye Uygun Yapılıyor

Dereboyu Sokak üzerinde yapılacak düzenleme projesinin çağdaş kentleşme anlayışına uygun yapıldığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, "Kent halkının en yoğun kullandığı alanlardan biri olan Dereboyu Sokak, 100. Yıl Parkını Kültür Yoluna bağlayan önemli bir akstır. Dereboyu Sokak üzerinde yapılacak düzenleme projesinin, çağdaş kentleşme anlayışına uygun olarak kent rekreasyonunu yeni ve kalıcı malzemelerle buluşturulması hedeflenmiştir.  Bu kapsamda aksın başlangıç noktasında anıtsal bir kapı ve hemen yanında gezi güzarhanı gösteren kabartma harita yer almaktadır. 

Demokrasi meydanını Dereboyuna bağlayan noktada, yüksek binalar arasında kalan kalenin algılanmasına katkı sağlayan rampa yaya köprüsü ve devamında buluşma alanı oluşturulmuştur.  Araç trafiği hedeflenen yönde tek şeride indirilerek ulaşım kolaylaştırılmıştır.  Dere içinde su oyunları, kavşak noktasında Gaziantep'in simgelerini ön plana çıkaran bir tasarımla havuz, turizm bilgilendirme ofisinin  yapılması planlanmaktadır" diye ifade etti.  

Projenin uygulama detayları hakkında da bilgiler veren Güzelbey, "Özgün sokak dokusu korunmuş olan 450 metrelik aks üzerindeki sokakta, büyük oranda korunmuş olan sokakların restitüsyon, rölöve ve restorasyon projeleri hazırlanmış ve hazırlanan proje kapsamında; bütün evlerin sokağa cephe veren taraflarında, bahçe duvarlarında, kapılarda, pencere doğramalarında, cumbalarda ve çatılarda restorasyon işerinin yapılması planlanmaktadır. Sokaklardaki mevcut asfalt kaldırılıp tüm alt yapılar yenilenerek elektrik ve telefon hatları da yer altına alınacaktır.  Tüm bu uygulamalardan sonra sokaklar geleneksel bazalt taş ile döşenecektir" dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aksaray Şehirler Arası Otobüs Terminali YenileniyorÖnceki Haber

Aksaray Şehirler Arası Otobüs Terminali...

Antakya Gazına KavuşuyorSonraki Haber

Antakya Gazına Kavuşuyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar