İstanbul
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

En Genç Filo Bolu'da

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
En Genç Filo Bolu'da
Abone ol
Otokar'ın Sponsorluğunda Gerçekleştirdiğimiz Halk Ulaşım Dergisi Türkiye Turunda Misafir Olduğumuz...

 

 

Otokar'ın Sponsorluğunda Gerçekleştirdiğimiz Halk Ulaşım Dergisi Türkiye Turunda Misafir Olduğumuz İllerden Biri De Bolu Oldu. Türkiye'nin En Genç Filosuna Sahip Bolulu Esnafın Sorunlarını Birlik Müdürü Sedat Gülener İle Masaya Yatırdık. Karşılaştığımız Manzara İse Halk Otobüsçüleri Adına Ortak Bir Manzara. En Büyük Sorun Yakıt Fiyatlarındaki Artış Karşısında Devede Kulak Kalan Şehiriçi Ulaşım Zamları.

 

Sizi tanıyabilir miyiz?

 

İsmim Sedat Gülener. 1981 Bolu doğumluyum. Bolu Belediyesi Su İşlerinde Şef olarak görev yapıyordum. 2009 Yılından beri Belediye'ye bağlı Bolu Özel Halk Otobüsleri Birliği'nin Müdürüyüm.

 

Bolu'nun şehiriçi ulaşımından bahsedersek, bölgede nasıl bir yapı ve çalışma koşulları mevcut?

 

Bolu'da ortalama günde 15 bin yolcu taşıyoruz. Araç filomuzu Türkiye'nin en genç araç filosudur. Filomuzda olan bütün araçlarımız 2009 ve 2010 model. Ulaşım olarak şehir merkezinde sadece biz varız. Diğer şehirlerdeki gibi metro, minibüs türü ulaşım araçları yok. Bolu'da yaklaşık 40 mahalle var ve hepsine biz hizmet veriyoruz. 9 aracımız Erdinç Elektrik isimli büyük bir firmaya ait. 2 araç da Otokar servisine ve Okan Tur'a ait. Çok ilginçtir bizim paylaşmamız şu şekilde; 11 tane mal sahibi var. 11 tane 12 metre Otokar Kent aracımız var, 11 tane de küçük aracımız var. Yani her şey de 11 şeklinde devam etmiş durumda. 2009 yılında göreve başladığımda Bolu'da ulaşım sıkıntılı bir durumdaydı. Çeşitli badireler atlatılmıştı, araçlar çok eskiydi. 2009 yılıyla beraber Türkiye'nin en genç filosu Bolu'da oluşturuldu. Aynı zamanda 11 tane aracımız o zamanlar da diğer şehirlerde görülmeyen bir şekilde alçak tabanlı ve engelli rampasına sahipti. Şu an onlarla hizmet veriyoruz. Onun dışında 9 metre alçak taban araçlar mevcut. Havuz sistemi ile çalışıyoruz. Bank Asya Dıt Kart ile anlaşarak kartlı sisteme geçtik. Araçlarımız halkımıza en iyi şekilde hizmet verebilmek için tam donanımlı durumdadır. Otomatik klima, roterdar gibi ekipmanlar zaten şartnamelerimiz yer alıyor.

 

'YAPILAN YOL ÇALIŞMALARI ARAÇLARIMIZI YIPRATIYOR'

 

Bolu'nun Ulaşım konusunda ne gibi sıkıntıları var. Başlıca sorunlarınız nelerdir?

Bolu'da doğalgaz ve altyapı çalışmaları başlamış durumda. Halihazırda devam eden çalışmalar nedeniyle yollar delik deşik. Bunun en büyük sıkıntısını biz çekiyoruz. Araçlarımızın devamlı yollarda olması nedeniyle çok etkileniyoruz. Yolların bu hali araçlarımızı yıprattı. Toz ve toprak ile uğraşıyoruz. Her ne kadar önüne geçmek istesek de kapılar açıldığı zaman toz toprak direk otobüslerimizin içine giriyor. Bu konuda büyük sıkıntı çekiyoruz. Ancak belediyeyi suçlayacak da değiliz. Doğalgaz Bolu için bir an önce getirilmesi gereken bir hizmet. Çünkü Bolu'da hava kirliliği çok fazla. Bunun sıkıntısını 1-2 yıl daha çekeceğiz.

 

 'YÜKSEK YAKIT FİYATLARI NEDENİYLE YAZ AYLARINI ZARARLA KAPATTIK'

 

Kazanç sistemi konusunda ne gibi sıkıntılarınız var?

 

Yakıt fiyatları açısından gerçekten sıkıntımız büyük. Araçlarımızın yeni olmasına rağmen yakıtın çok hızlı yükselmesi bütün taşımacıları vurduğu gibi bizi de etkiledi. Yaz ayları itibarıyla çok zor günler geçiriyoruz. Özellikle okulların kapalı olduğu dönemde çok sıkıntı çekiyoruz. Yakıtın çok fazla artması büyük problem oldu. Belediyeden yakıttaki artışı göz önüne alarak zam yapmasını talep ediyoruz. Geçen sene Kasım ayı içerisinde yapılan %8 zam ile bilet fiyatları 1.25 TL'den 1.35 TL'ye çıktı. Buna karşılık yakıta %30'luk bir zam geldi. Yakıttaki bu yükseliş taşımacılar için kâbus oldu. Taşmacılıkta bütün firmalar bu koşullar altında zarar etmekte. Önümüzdeki aylar da ne olur bilmiyoruz ama şu bir gerçek; yaz aylarını zararla kapattık.

 

Bolu Özel Halk Otobüsleri olarak önümüzdeki dönemlerde ne gibi politikalar izleyeceksiniz?

 

Doğalgazın da gelmesiyle beraber doğalgazlı araçlara geçmek konusunda Belediye ile görüşmelerimiz sürüyor. Öncelikle yüksek yakıt fiyatlarından kurtulmak için doğalgaz'a geçmeyi hedefliyoruz. 2012'ye kadar araçların alçak tabanlı olması durumu var. İlerleyen dönemlerde araçların tekrardan yenileme istenirse biz de gerekli adımları atacağız. Bolu halkına en iyi şekilde hizmet verebilmek için bütün gücümüzle çalışıyoruz. Hizmet kalitesini yükselten her yeniliği vatandaşlarımıza sunacağız.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kızıltepe Yol İstiyorÖnceki Haber

Kızıltepe Yol İstiyor

Erzincan'da Araç Sahibi Yok, Hisse Sahibi VarSonraki Haber

Erzincan'da Araç Sahibi Yok, Hisse Sahib...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar