İstanbul
DOLAR32.5648
EURO34.9196
ALTIN2443.1

Toplu Ulaşıma 50 Yıllık Çözüm “KONYARAY”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Toplu Ulaşıma 50 Yıllık Çözüm “KONYARAY”
Abone ol
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin KONYARAY projesi kapsamında gerçekleştirdiği ihalenin ardından son model 60 tramvayın alımı ile ilgili sözleşme imzalandı.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ihalesini yaptığı 60 yeni tramvayla ilgili alım sözleşmesi    törenle imzalandı.

Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’ndaki düzenlenen programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 60 son model taşıt alımının KONYARAY projesinin en önemli ayaklarından biri olduğunu söyledi.

Konya’nın 50 yıllık ulaşım ihtiyacı çözülüyor

Konya toplu ulaşım sistemi konusunda uzun yıllardır devam eden çalışmalarda önemli bir aşamaya geldiklerini kaydeden Başkan Akyürek, “Konya toplu ulaşım sisteminde yeni açılan caddeler, yollar, yeni hatlar, minibüs ulaşımı, özel taşıtlarla ulaşım, raylı sistem ulaşımı ve otobüs hatlarıyla ilgili çalışmalarımız önemli bir aşamaya geldi. Konya’da toplu ulaşım yeniden planlanıyor” dedi.

KONYARAY projesini 2012 yılının ortalarından itibaren başlattıklarını, çalışmaların yeni raylı sistem yatırımları ve metro hattının temel atma programlarıyla devam edeceğini vurgulayan Başkan Akyürek, yatırımlarla Konya’nın 50 yıllık toplu ulaşım ihtiyacının çözülmüş olacağını dile getirdi.

ilk taşıt 183 gün sonra gelecek

Alım sözleşmesi imzalanan tramvayların düşük tabanlı, klimalı ve konforlu modern raylı sistem araçları olduğunu belirten Başkan Akyürek, konuyla ilgili yapılan ihaleye dünyanın 6 önemli firmasının teklif verdiğini, Türkiye’de en çok ilgi gören raylı sistem ihalesini gerçekleştirdiklerini vurguladı. En uygun teklifi veren firmayla sözleşme imzaladıklarını kaydeden Başkan Akyürek, “Türkiye’deki en avantajlı raylı sistem ihalesine Konya olarak imza attık. Taşıt başına 1 milyon 706 bin Euro civarında bir rakamla Türkiye’deki en uygun teklif yapılmıştır. Diğer ekipmanlarla birlikte toplam 104 milyon 700 bin Euro’luk bir ihale gerçekleştirildi. İlk taşıt bugünkü sözleşme tarihinden itibaren 183 gün içinde, tüm araçlar ise 24 ay içinde teslim edilecek. Aynı zamanda bu araçlar Konya’ya özel dizayn edilecek. Araçların 5 yıl garanti, 5 yıl bakım, onarım, yedek parça ve sarf malzemesi yüklenici firma tarafından karşılanacak. Türkiye’de şu anda üretilemeyen, yüzde 100 düşük tabanlı, engelsiz ve dünyadaki en son model taşıtlar ve renkleri konusunda son kararı Konyalı hemşehrilerimiz ve konuya ilgi duyanlar verecek. Modelleri kamuoyuna takdim edip renkleri ve modelleri belirleyeceğiz” diye konuştu.

metroya uygun taşıtlar

Mevcut tramvayların Konya’nın yükünü 22 yıl taşıdığını, şimdi yeni bir teknolojiye geçildiğini vurgulayan Başkan Akyürek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Taşıtlar, yolculuk konforu, yolcu güvenliği düşünülerek hem araç içi, hem de sürücünün kapıları görebilmesi için araç dışı kamera sistemleri ile donatıldı. Araçların içinde yolcu bilgilendirme erkanları bulunmaktadır. Frenleme esnasında harcanılan enerji hatta geri verilerek enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Ön ve arkasında sürücü kabini olduğundan, araçta veya hat üzerinde arıza olması halinde tek hat işletmesine uygun olarak çalışmaya devam edecektir. Araçların her iki tarafında da kapı bulunmaktadır. Metro projesinde planlanan orta peron istasyonlarda yolcu indirme-bindirmeye de uygundur. Taşıtlar 2 dizi halinde çalışabildiğinden aynı anda taşınan yolcu sayısı iki katına da çıkabilmektedir.”

Konya’daki raylı sistem taşımacılığına yeni boyut getirecek KONYARAY taşıt alım ihalesinin hayırlı olmasını dileyen Başkan Akyürek, ihaleyi alan firmanın Konya sanayisi ile de irtibat kuracağını, yeni sistemin Konya sanayisinin teknik imkanlarını, üretim şartlarını ve üretim imkanları da etkileyeceğini de sözlerine ekledi.

Tramvay ihalesini alan Skoda firmasının İkinci Başkanı Zal Shahbaz ise, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ve dünyanın 6 önemli firmasının katıldığı ihalenin sadece Türkiye için değil, dünyadaki tüm şehirler için örnek olacağını ifade etti. Taşıtların sadece Konya için özel dizayn edileceğini, tramvayların nasıl olacağına Konya halkının karar vereceğini belirten Shahbaz, ilerleyen süreçte Konya’daki firmaları ziyaret edeceklerini, bazı parçaları Konya sanayisinden alma yoluna gideceklerini de vurguladı.

Konuşmaların ardından Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile Skoda İkinci Başkanı Zal Shahbaz sözleşmeyi imzaladılar. Programa AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri, belediye yöneticileri, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Özgür Ergun ile diğer yetkililer katıldı.

yüzde 100 düşük tabanlı

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan son model ve düşük tabanlı 60 tramvayın her biri koltukta 70, ayakta 231 olmak üzere toplam 287 kişi kapasiteli olacak. 32,5 metre uzunluğa, 2,55 metre genişliğe sahip tramvayların hem sürücü ve yolcu bölümlerinin tamamı klimalı olacak.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
Esnaf da 5 Yıl Garanti İstiyorÖnceki Haber

Esnaf da 5 Yıl Garanti İstiyor

Dolmuşların Taksiye Dönüşümü Hız KazandıSonraki Haber

Dolmuşların Taksiye Dönüşümü Hız Kazandı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar