İstanbul
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6

İstanbul'da ilk alçak tabanlı Halk Otobüsü A-263

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İstanbul'da ilk alçak tabanlı Halk Otobüsü A-263
Abone ol
Kış mevsimine girerken yazdan kalma şahane bir günde A-263'ün sahibi...

Kış mevsimine girerken yazdan kalma şahane bir günde A-263'ün sahibi Mehmet Ali Aslan ile Sultanahmet'te amcaoğlunun işlettiği Çin lokantasında buluşarak keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. İstanbul'daki ilk alçak tabanlı otobüsü alan Aslan'a neden alçak tabanlı araç almayı tercih ettiğini ve yeni aracın beklentilerini ne kadar karşıladığını sorduk. İşte Aslan'ın cevapları…

Neden alçak tabanlı bir otobüs aldınız?

2003'te aldığım aracın bakımı için servise gittiğimde 2012 yılı 7. ayında alçak tabanlı otobüs kullanma zorunluluğunun uygulamaya geçeceğini göz önünde bulundurarak alçak tabanlı otobüs almaya karar verdim. Daha önce kullandığım Güleryüz-Cobra markadan memnun olduğum için yine aynı markayı tercih ettim.

Aracınızı ne zaman aldınız? Aracın kullanımını rahat buluyor musunuz?

Arabayı sipariş edeli 3 ay oldu ama kullanmaya başlayalı yaklaşık 1 ay oluyor. Otobüs otomatik vites olduğundan kullanımı oldukça rahat. Ayrıca şoför için konforlu olduğu gibi yolcu için de konforlu bir araç. Bu aracın özelliği bedensel engellilerin de bu araca rahatça inip binebilmesi. Mesela geçenlerde Sultançiftliği-Eminönü hattında akşam saat 10 sıralarında durakta bir engellinin özellikle bizim aracı beklediğine şahit olduk. Sonuçta bedensel özürlü ticari taksiye parası olsa da binemiyor. Yollar, kaldırımlar düzgün olmadığından gezmeye de çıkamıyor. O gece ilk defa o bedensel engelli vatandaşı rampamızı indirerek otobüse aldık. Araçta engelliler için özel bir yer ve özel bir emniyet kemeri var. Refakatçisi emniyet kemerini bağladı. Engellinin bulunduğu yerde düğme de olduğundan rahatça otobüsü durdurabiliyor. İnerken de refakatçisi, o yoksa biletçi yardımıyla rahatça iniyor. Sonuçta engelliler bu yeni araçtan çok memnun kaldılar.

İstanbul'un yolları alçak tabanlı araç kullanmak yeterli altyapıya sahip mi?

İstanbul'un yolları alçak taban için tam hazır olmayabilir. Ama yine de belediye altyapı sorununu çözmelidir. Alçak tabanlı araçlar bu yollarda gidecek. Zaten belediyenin kendi araçları da yollarda olduğundan yolların kalitesinin arttırılması belediye için kaçınılmazdır. Ben yapacaklarına da inanıyorum.

Bizim 8 tane hattımız var. Bu hatların arasında iyi olan da var, kötü olan da. Hem bizim bu 8 hatta bir tur atmamız için 55 gün gerekiyor. Mesela tabanı yere vurabileceğimiz riskli hat Cebeci-Eminönü hattı var. Bu hatta sıkıntılı yerler var ama yine de aracımız bu seferi başarıyla tamamladı. Ayrıca alçak tabanlı araçların bir özelliği de, zor pozisyonlarda mesela kaldırıma denk gelindiğinde araba havalı olduğu için aracı yukarıya kaldırılabilmesi. Mesela ihtiyaç olursa aracın sağ ya da sol tarafını 10-15 santim havaya kaldırabiliyor. Bedensel özürlü biri kaldırıma yanaştığında bazen asansörü bile indirmeye gerek kalmıyor.

Bu aracı tercih etmenizde başka hangi faktörler rol oynadı?

Bu aracın sahip olduğu Man motor ve ZF şanzıman markası güven duyduğum markalar. Sonuçta bizim için aracın uzun vadede dayanıklı, güçlü ve az yakıt tüketmesi önemli. Yılların otobüsçüsü olarak aracın motoruna olan güvenim yüksek. Bunların haricinde aracı güvenlik anlamında da başarılı buluyorum. Yeni fren sistemi eskisine nazaran çok daha güçlü ve güven veriyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TÖHOB'A ISUZU DESTEĞİÖnceki Haber

TÖHOB'A ISUZU DESTEĞİ

FİYATLARI BAKANLIK BELİRLESİNSonraki Haber

FİYATLARI BAKANLIK BELİRLESİN

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar