İstanbul
DOLAR32.468
EURO34.7584
ALTIN2423.4

Halk Otobüs Esnafları İBB'ye Yürüdü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Halk Otobüs Esnafları İBB'ye Yürüdü
Abone ol
İstanbul Büyükşehir Belediyesinde (İBB) esnafın alacağı olan birikmiş hak edişlerin ödenmemesi sebebiyle, İstanbul Özel Halk Otobüsleri (ÖHO) Esnaf Odası, ÖHO Şirketleri ve ÖHO Kooperatifleri Başkan, yönetim kurulu ve esnafların katılımıyla Saraçhane İBB hizmet binasının önünde bir basın açıklaması gerçekleştirilmiştir

İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık tarafından basın mensuplarına yapılan açıklamada ;

İSTANBUL KAMUOYUNA

İstanbul genelinde toplu ulaşım hizmeti veren ÖHO Kuruluşları ve bunlara bağlı 3041 adet Özel Halk Otobüsü olarak, Büyükşehir Belediyesi adına ve yine Büyükşehir Belediyesince verilen Ruhsat ile kentimize toplu taşıma hizmeti vermekteyiz.

Bir asrı aşan bir zamandan beri, İstanbul kent içi toplu taşıma sektöründe yer alan Özel Halk Otobüsleri, yılda 365 gün ve günde 16 saat süreyle çalışmak kaydıyla, günde 18 bin sefer yapmakta, 650 bin KM kat etmekte ve 1.500.000 yolcu taşımaktadır.

Özel Halk Otobüsleri, şimdiye kadar Halkımıza, Kentimize, Devletimize ve İstanbul Büyükşehir Belediyemize karşı belirlenmiş bütün sorumluluklarını eksiksiz, hatta fazlasıyla yerine getirmiş ve bir an dahi bir kamu hizmeti olan kent içi toplu taşıma faaliyetini aksatmamışlardır.

Özel Halk Otobüsleri, hizmet kalitesinin yükseltilmesi, sürdürülebilir bir işletmecilik ve gelir sağlanabilmesi amacıyla, 01.12.2020 tarihinden itibaren İETT ile ortak mutabakatla hazırlanan “Özel Taşımacı İşletme Sistemine” (ÖTİS) geçmişlerdir.

ÖTİS’e göre Özel Halk Otobüsleri, İETT tarafından hazırlanan planlamaya göre yolcu taşıma hizmetini ifa etmesi, İBB ise “Sabit Maliyet+Değişken Maliyet+Kar” esasıyla ve bireysel işletme performansına göre işletmecilere aylık hak ediş ödemesi gerekmektedir.

Özel İşletmeciler, ÖTİS’e geçtikten sonra, daha önceden de olduğu gibi yolcu taşıma sorumluluğunu eksiksiz yerine getirirlerken, idare sorumluluğundaki aylık hak edişlerinin ödenmesinde sorun yaşamışlardır.

Ağustos ayının ortasına gelmiş olmamıza rağmen Mayıs – Haziran - Temmuz 2023 aylarının hak edişlerinden birikmiş alacağımız, araç başına 500 bini aşmış, toplamda ise 1.5 milyar TL’ ye yaklaşmış bulunmaktadır. (1.500.500.000,00 TL)

Araç yenileme, yakıt, yedek parça, bakım-onarım ve temizlik, personel giderlerinin ödenmesi işletmecinin sorumluluğundadır. İBB tarafından aylık hak edişler vaktinde ve tam olarak ödenmediği için tedarikçilere ve paydaşlarımıza olan borçlarımız birikmekte olup, vaktinde ödenmeyen borç işletmecilere artı maliyet getirmektedir.

Bu durum ayrıca şoför personel bulmamızı zorlaştırdığı gibi araçların bakım ve onarımlarını vaktinde yaptıramamamıza, dolayısı ile sefer kayıplarının çoğalmasına ve vatandaşın hizmetinin aksamasına neden olmaktadır. 2022 yılı ve öncesinde tedarikçilere olan borçlarımızı kredi kullanarak ödemek imkanımız mevcut iken, ülkece yaşadığımız ekonomik kriz nedeniyle mevcut durumda Bankalar kredi vermediği ve ek hesap kullanımını da kapattıkları için maliyeti yüksek olsa da kredi kullanarak borç edinme şansımızda kalmamıştır.

Bu şartlar da işi artık daha fazla sürdürebilme imkanımız kalmadığı için bir an dahi aksatılmaması gereken ve İBB’nin sorumluluğundaki kamu hizmeti doğal olarak duracaktır. Sebebi ve sorumlusu olmadığımız bu durum nedeniyle bizi anlayacaklarından emin olduğumuz İstanbul halkından şimdiden özür diliyoruz.

3 yıldır sabır ve anlayış gösterdiğimiz ve artık tıkandığımız bu durum sebebiyle üzüntülü olduğumuzu belirtir, kamuoyuna saygıyla arz ederiz" .

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ares Logistics Romanya’da Yatırıma Devam EdiyorÖnceki Haber

Ares Logistics Romanya’da Yatırıma Devam...

EvoBus Marka Adını Daimler Buses Olarak DeğiştirdiSonraki Haber

EvoBus Marka Adını Daimler Buses Olarak...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar