İstanbul
DOLAR32.2814
EURO35.0309
ALTIN2473.6

Baraçlı “1705 Otobüs Temmuz Ayında Hizmette”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Baraçlı “1705 Otobüs Temmuz Ayında Hizmette”
Abone ol
İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, geçen yıl ihalesi yapılan bin 705 otobüsün temmuz ayına kadar hizmete gireceğini söyledi

Bugün gazetesi muhabiri Mehmet Ali Ay, İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı ile bir röportaj gerçekleştirdi. Muhabir Ay’ın sorularını yanıtlayan Baraçlı, otobüs filosunu yenilediklerini belirterek yaş ortalamasının 3,5-4 yaşa düşeceğini söyledi. Baraçlı, “645 hattımız var. Önümüzdeki dönemde otobüs sayımız, halk otobüsleriyle birlikte yaklaşık 6 bin olacak. Geçen yıl bin 705 tane otobüsün ihalesini tamamladık. Onların tamamı önümüzdeki temmuz ayında hizmete girmiş olacak. İETT filosu şu anda 3 bin otobüsten oluşuyor. 3 bin otobüsün 705’i temmuz ayına kadar yenilenmiş olacak” diye konuştu.

 

65 yaş üstü vatandaşa ücretsiz taşıma

Bin 705 otobüsün hepsini de Türkiye’deki üretici firmalardan aldıklarını kaydeden Baraçlı, yeni alım yönetimiyle beraber otobüsü sattıktan sonra 5 yıllık tüm bakım ve onarımını da aynı firmanın yapacağını bu durumun da İETT’nin geri hizmetlerdeki maliyetini aşağı çekeceğini ifade etti. Bakanlar Kurulu’nun 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz taşınmasına ilişkin karar aldığını hatırlatan Baraçlı, “Onunla ilgili hazırlıklar var. Ankara’yla bu konu hakkında veri alış verişinde bulunuyoruz. Veriler geldiğinde biz kart dağıtımına başlayacağız. İsteyenlere bu kartlar dağıtılacak. Yaza kadar tamamlanacağını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

 

İstanbul’un metrobüsü dünyadaki en uzun kesintisiz hat

Metrobüslerdeki yoğunluğa karşı da kapasitesi yüksek araç alımı yaparak önlem alacaklarını belirten Baraçlı, İstanbul'daki metrobüs hattının dünyadaki en uzun kesintisiz hat olduğunu dile getirdi. Yurt dışındaki örneklerinde de aynı saatlerde yoğunluk yaşandığını belirten Baraçlı, “Memnuniyet oranı hakikaten yüksek. Yoğunluk var, ama bu yoğunluk pik saatlerde oluyor. Bu yoğunluklar ortadan kaldırılabilir mi? Kent merkezlerinde işyeri olduğu sürece zor. Yoğunluğa çözüm, ancak yerin altından gidebilecek raylı sistemlerdir. Kapasitesi yüksek taşıma araçları alarak ta hattın taşıma kapasitesini yükselteceğiz. Bu araçlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Otobüslerin tamamı engelli erişimine uygun olacak

Temmuz ayına kadar otobüslerin tamamının engellilere uygun hale geleceği bilgisini veren Baraçlı şunları söyledi: Bazı eski otobüsleri hizmetten kaldırıyoruz. Şu an bin 300 otobüsümüz engelliye uygun durumda.  Halk otobüslerinin de yenileri engelliye uygun, eski otobüslerde engellilerin erişimi için rampa takacaklar. Bir kapı engelli kapısı olacak. Engelli durağa geldiği vakit cep telefonuyla bize mesaj gönderebileceği bir sistem geliştirdik. Durağa geldiği an bize mesaj atınca bunun bilgisi şoföre anında mesajla ulaşıyor Bizim şoförümüzde hangi durakta engelli olduğunu biliyor ve ona göre yanaşıyor.”

 

Bu yaz klimalarda sıkıntı yaşanmayacak

Otobüslerdeki klimalarla ilgi revizyonun tamamlandığını ifade eden Baraçlı, bu yaz klimalarla ilgili bir sıkıntı yaşanmayacağını kaydetti. Daha önce 6 milyon olan AKBİL kullanımının 1 milyona indiği bilgisini veren Baraçlı, “Aktif elektronik kart sayısı ise şu an 6 buçuk milyon seviyelerinde. Yılsonuna kadar kullanım sayısı çok aşağı seviyeye düşerse kaldırırız. Yani vatandaşımız AKBİL’i bırakırsa biz kaldırırız” dedi.

 

3 ayda bir araçlarımızı bırakıyoruz

İETT çalışanlarının 3 ayda bir araç bıraktığını ve otobüsle yolculuk yaptıklarını kaydeden Baraçlı, “Bende dahil herkes araç bırakıyoruz. Herkes evden işe işten eve arabayla gidip geliyor. Onlarda bir hafta toplu taşımayla gidip gelip sahadan veri topluyorlar” diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İDO Avşa-Marmara Adaları Seferleri BaşlıyorÖnceki Haber

İDO Avşa-Marmara Adaları Seferleri Başlı...

Türkiye ve Rusya’dan Havacılıkta Dev İşbirliğiSonraki Haber

Türkiye ve Rusya’dan Havacılıkta Dev İşb...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar