İstanbul
DOLAR32.468
EURO34.7584
ALTIN2423.4

Antalya Ulaşımında Yeni Dönem Başlıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Antalya Ulaşımında Yeni Dönem Başlıyor
Abone ol
Ulaşım sorununu ve trafik sıkışıklığını temelden çözmek için adım atan...

 

Ulaşım sorununu ve trafik sıkışıklığını temelden çözmek için adım atan Büyükşehir Belediyesi, modern bir ulaşım sistemi ile yeni birtakım uygulamaya başlıyor.

 

ULAŞIM GÜZERGÂHLARI DEĞİŞİYOR

Antalya, ‘Ulaşımda Yeni Toplu Taşıma Dönemi’ne geçiyor. Yolcular, yeni sistemle en kısa yoldan kent merkezine ve diğer yolculuk odaklarına kestirme güzergahlar sayesinde ulaşacak. Yolcular ilk binişten itibaren 45 dakika içinde otobüsten otobüse bir aktarma ve otobüs-raylı sistem-otobüs kullanarak 2 aktarma yapmaları durumunda tek bilet bedeli ödeyecek.

Antalya’nın en önemli sorunlarından biri olan kent içi ulaşımı çözmekte kararlı hizmetler üreten Antalya Büyükşehir Belediyesi, nüfusu giderek artan Antalya’da vatandaşların günlük yaşamını kolaylaştıracak ulaşım altyapısı ve toplu taşıma sistemine geçiyor. Toplu taşıma sisteminin dünya standartlarının gerisinde kalması nedeniyle ulaşım sorununu ve trafik sıkışıklığını temelden çözmek için adım atan Büyükşehir Belediyesi, modern bir ulaşım sistemi ile yeni bir uygulamaya başlıyor.

Toplu taşıma sisteminin geliştirilmesi yönünde çalışmaları anlatan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, modern kente yakışacak yeni toplu taşıma sistemiyle vatandaşların mesafe ve zaman olarak en kısa yoldan, en ekonomik ve çevreyi en az kirleten ulaşım çeşidiyle varış noktalarına ulaşmalarını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

45 DAKİKA İÇİNDE TEK BİLET

Başkan Akaydın, sistemin getireceği yenilikleri şöyle açıkladı: “Otobüs ve minibüs hatları, birbirlerini tamamlayan tek bir sistem olarak çalışacak. Yolcular ilk binişten itibaren 45 dakika içinde otobüsten otobüse bir aktarma ve otobüs-raylı sistem-otobüs kullanarak 2 aktarma yapmaları durumunda tek biniş bedeli ödeyecek. Hatlardaki hizmetler önceden belirlenmiş işletme standartlarına uygun olarak gerçekleştirilecek, sefer sıklıkları ve araç büyüklükleri yolculuk talebine göre tanımlanacak. Aktarma merkezleri kurulacak böylece vatandaşlarımız yolculuk odaklarına daha rahat ulaşacak. Düşük yoğunluklu konut alanlarında verimli çalışan küçük araçlar merkeze yaklaştıkça aşırı yığılma ve sıkışıklık yarattığından, kentin ana koridorlarında daha büyük araçlar ve hatta en yüksek kapasiteye sahip raylı sistem işletilecek. Toplu taşıma hizmet saatleri genişletilerek ana koridorlarda sabaha kadar toplu taşıma hizmeti verilecek ve artık geceleri toplu taşımada sorun yaşanmayacak.”

YAŞAMI KOLAYLAŞTIRACAK

Akaydın, yeni toplu taşıma sistemiyle, toplu taşımayı kullanan kentlilerin yaşamlarını kolaylaştırmayı hedeflediklerini belirtti. Akaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ulaşımda otomobil kullanan Antalyalıları toplu taşımayı kullanmaya teşvik edeceğiz. Yerli ziyaretçilerin kent ve çevre erişimi daha ekonomik daha kolay hale getirilerek Antalya’nın iç turizm odağı konumunu daha da güçlendireceğiz.”

Yolcuların en kısa güzergâhtan kent merkezine ve diğer yolculuk odaklarına en kestirme şekilde ulaşacağını vurgulayan Başkan Akaydın, araçların kent merkezi içindeki dolaşma süresinin en aza indirileceğini ve böylece trafiğin rahatlayacağını söyledi.

HAKSIZ REKABET ÖNLENECEK

Başkan Akaydın, yeni sistemle haksız rekabetin de önleneceğini söyledi. Sistemden toplu taşıma esnafının da memnun olduğunu belirten Akaydın, “Bu düzenlemede tüm toplu taşıma işleticileri (AB plakalı midibüsler ile özel halk otobüsleri) tek bir ortak gelir havuzu içinde işletilecek. Böylece hatların kârlılıkları dengelenecek, işleticilerin birbirleri ile rekabet etmeden kurallara göre çalışmaları sağlanacak. İşleticiler toplu taşıma sistemine sundukları araçların kapasitesi oranında günlük gelirden pay alacak” diye konuştu.

 KALİTELİ ULAŞIM

Toplu taşıma hatlarının da yolculukların yoğunluklarına göre kademelendirileceğini açıklayan Başkan Akaydın, kentin ana koridorlarında yüksek kapasiteli gövde hatları oluşturulacağını vurguladı. Kentin önemli yolculuk odakları arasında doğrudan hizmet veren güçlü ana hatlar yaratılacağını ifade eden Akaydın, “Düşük yoğunluklu konut alanlarında küçük araçlarla daha sık hizmet vererek buralardaki yolcuların sık seferli güçlü hatlara geçmelerini sağlayacak toplu taşıma aktarma merkezlerine ulaştıran besleme hatlar kuruluyor. Merkez alandaki standart araçların verimli çalışmadığı çevre yerleşimlerin ve kırsal hizmetlerin yüksek kapasiteli ve sık seferli toplu taşım hatlarına aktarma yapacağı yerel hatlar ile kent içinde kaliteli bir ulaşım hizmeti vereceğiz” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İETT On Beş Otobüsü Doğalgaza DönüştürdüÖnceki Haber

İETT On Beş Otobüsü Doğalgaza Dönüştürdü

BP İstasyonları Engelleri KaldırıyorSonraki Haber

BP İstasyonları Engelleri Kaldırıyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar