İstanbul
DOLAR32.5429
EURO34.7661
ALTIN2490.1
NACİ YAĞIZ

NACİ YAĞIZ

Mail: nyagiz@halkulasim.com

KOORDİNE YOKSA MEMNUNİYET OLAMAZ

Toplu ulaşımda ki öncelikli amaç yolcu memnuniyetidir. Yolcu memnuniyeti ile yeni ve pahalı araçlardan ziyade, koordineli çalışmak ile mümkündür. İlgili kurumların birbirleri ile olan ilişkisi yolcu memnuniyetinin öncelikli gereğidir. İstedğiniz kadar iyi otobüs filolarına sahip olsanız bile yolda ki çukurlar yolcuyu sarsıyor ise doğru planlanmamış hatlar mesafeyi uzatıyorsa yolcu memnuniyeti yakalanamaz.

2018’e girerken komşumuz İran’da yaşanan olaylar bizlerin yeni yılda ki ilk üzüntüsü olmuştur. Muradımız huzur ve güvenin en kısa sürede sağlanmasıdır. İran’da yaşananların başka ülkelere sıçramamasıdır. Bulunduğumuz coğrafyada oynanan oyunlara karşı her daim uyanık olmamız gerekiyor. Türkiye üzerine oynanan oyunu 15 Temmuz’da şanlı bir zaferle bozdu. Allah tüm ümmeti Muhammedi böyle oyunlara gelmekten korusun.

2017 yılını olabildiğince en az hasar ile sektörümüz kapamaya çalıştı. Bizler için gerçekten büyük kayıpların yaşandığı bir yıl olarak tarihe geçti. Sektörümüzün beklediği tüm müjdeli haberlerin 2018 yılında hayat bulmasının ümit ediyoruz. İstanbul Halk Ulaşım yönetimi olarak da bu amaçla çaba göstereceğiz. 2018’in özel halk otobüs camiasına hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

Değişimlerden Esnafta Hayır Bekliyor

İETT Genel Müdürlüğü’nde önemli bir değişiklik yaşandı ve göreve Ahmet Bağış getirildi. Onun öncesinde ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız değişti ve yerine Mevlüt Uysal seçildi. Bu değişimler halk otobüsleri açısından da önem arz ediyor. Bağlı bulunduğumuz 2 kurumda da önemli değişimler yaşandı. Bu değişimlerin esnafımıza hayırlar getirmesi için çabalıyor.

İstanbul Halk Otobüsleri Esnaf Odası tarafından Kalyon Otel’de önemli bir toplantı düzenlendi. Toplantıya İstanbul’da ki tüm şirket yönetimleri katılım gösterdi. Toplantımıza İETT Genel Müdürümüz, Daire Başkanları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı’da katıldı.toplantı vesilesi ile uzunca zamandır biriken ulaşım sorunları masaya yatırıldı. Sorunlarımız İBB ve İETT’ye en doğru şekli ile aktarıldı. Yaklaşık 3 saat süren toplantıdan olumlu dönüşler aldık. Sunduğumuz taleplerin tahminen %50’si kabul görecek durumdaydı. Zaten halk otobüs yönetimleri olarak taleplerimiz zorunlu isteklerden ibaret. Bizler asla bu zamana kadar haksız kazanım sağlayacak taleplerde bulunmadık.

Zam İçin Uğraşıyoruz

Taleplerimiz belli başlıklar altında topluyoruz. Öncelikli olarak önem sırasıyla hareket ediyoruz. Özellikle Eylül’de kabul edilen bilet zammı öncelikli konumuz. Minibüs ve taksiye verilen zammın halk otobüsünün de hakkı olduğunu dile getirmeye devam edeceğiz. Bizim mevcut tarifeye başladığımız gün ile bugün arasında ki mazot farkı ortadadır. Giderlerimiz her geçen gün artmakta ve bu giderleri kısabilmek gibi bir lüksümüz maalesef bulunmuyor. Giderlerin her geçen gün arttığı bir ortamda, kimse bu esnafın aynı fiyatlarla taşımacılık yapmasını beklememelidir. Genel sekreterimizde bu talebimizi haklı buldu. Büyükşehir Belediye Başkanımız ile yapacağımız görüşmede de konuyu gündeme getireceğiz. En kısa zamanda hayırlı bir netice almamız gerekiyor.

Zam dışında özellikle rusum muafiyetinin de 0-8 yaştan 0-10 yaşa çıkarılmasını talep ediyoruz. bu araç değişimlerinin de hızlanması konusunda bir gelişme olacaktır. Zaten esnafımız yeterince pahalı araçlar almakta ve rusum özellikle 8 yaştan sonra yükselmekteydi. Bu yüzden dolayı muafiyetin 0-10 yaşa çıkarılmasını talep ettik. Ayrıca 30 kuruşun 50 kuruşa yükseltilmesi talebimiz de mevcut. Sürdürülebilir ulaşım için istenen bu talepler artık hayat bulmalıdır.

Bu talepler dışında rapor ve cezalar, hat düzenlemeleri ve araç bilgisayarları ile ilgili taleplerimiz sunduk. Esnaf odamız ve şirketler bu genel sorularımız hakkında birlik içerisinde gerekli tüm gayretleri gösteriyor. İlgili tüm kurum ve kişilerle irtibatlar her daim açık tutuluyor. İlgili tüm makamlara sorunlar aktarılıyor ve talepler sunuluyor. Bürokraside çözüm biraz zaman alabiliyor. Farkındayız esnafın sabrı tükendi. Aslında bizim de dilimizde tüy bitti. Lakin mücadele sabır ve azim gerektirir.

Performansı Sayıştay’da Beğenmedi

Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı’nın projesi olan performansa dayalı hakediş sistemine olduğu hali ile uygulanmasına daha ilk günden karşı çıktık. Yapılan planlama içinde birçok hata barındırmaktaydı. Yeni sistemin tüm hatlarına daha vakıf olabilmek adına Şile’de bir çalıştay düzenledik. Burada bize sunulan yeni sistemi, mevcut sistem ile farklarını, benzer örnek sistemleri tek tek inceledik. Çalıştay sonucunda ise mevcut hali ile sisteme geçemeyeceğimizi söyledik.

Karşı çıkmamızın haklı sebepleri vardı. Yoksa böyle bir sistemi en başta halk otobüs esnafı talep eder. Hatta geçmiş yıllarda bu sistemi halk otobüsçüler önermişti. Fakat özellikle kazanılmış hakların garanti altına alınması ve gelir belirsizliği getirilmek istenen sisteme olan güveni sarsıyordu. Sayıştay’ın aldığı karar bizleri memnun etti. Karşı çıkmamızda ki haklılığı tescillendirdi.

Yeni bir sisteme asla hayır demiyoruz. Yeter ki yeni bir sisteme karar verilmeden bizlere de sorulsun. Taleplerimiz göz ardı edilmesin. Gereklilikler yerine getirilsin. Beraber bir sistem kuralım. İstanbul halkına daha kaliteli, konforlu ve güvenli bir ulaşım sistemi kazandıralım.

Yeni Otobüste Eskiyecek

Performansa dayalı hakediş sisteminde olduğu gibi bir kopukluk hakim toplu ulaşımda. Kaliteli, konforlu ve güvenli toplu ulaşımın tek adı “Yeni Otobüs” olarak görülüyor. Yeni otobüslerde elbet yıpranıyor ve eskiyor. Artık bu mantıktan sektör kurtulmalıdır. Şuan 600 bin TL’ye alınmış yeni otobüsümde seyahat eden yolcum da memnun değil. Çünkü yollar çukur, araçta yolcu sarsılıyor. Çünkü hatlar düzensiz, yolcu memnun olamıyor. Çünkü trafik düzensiz, zamanında kimse ulaşamıyor. Yolcu memnuniyeti bir tek halk otobüsü esnafından beklenemez.

Açılan yeni metro, metrobüs hatları mevcut otobüs hatlarına nasıl zarar verdiğine bakılmıyor. Bu gibi durumlar esnaf mağduriyeti yaşatmakla beraber yolcu memnuniyetsizliğine de sebep olmakta. Yatay açılan metrobüs ve metro hatlarına o bölgelerde çalışan otobüsler dikey hatlar ile entegre edilmelidir. Bu sayede hem yolcu ulaşım sağlanmalı hem de otobüs esnafının mağdur olması engellenmelidir. Otobüslere yeni yolcu hatları kazandırılmalı, menzilleri azaltılarak giderleri düşürülmelidir. Şuanda olan ise tıkabasa metrobüsün yanında trafikte seyreden 5 yolculu boş otobüsler…

Yolcu memnuniyeti adına kurumların planlama aşamasında birlikte hareket etmesi gerekmektedir. Aksi halde “Yeni Otobüs” mantığı ile modern taşımacılık sadece bir hayal olarak kalacaktır. 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar