İstanbul
DOLAR32.5395
EURO35.0073
ALTIN2435.4
NACİ YAĞIZ

NACİ YAĞIZ

Mail: nyagiz@halkulasim.com

Halk Otobüs Çalıştayına Hazırlanıyoruz

İstanbul’un yeni Başkanı Ekrem İmamoğlu ile geleceğe umutla bakıyoruz. Hızına yetişmesi imkansız bir başkan ile şehrimiz karşı karşıya. Göreve gelir gelmez her sektör ile yakın görüşme trafiğine giren Başkanımız, Halk Otobüs esnafına ise ayrı bir yakınlık ve özen göstermesi bizleri mutlu etti. Eylül ayında Başkan Ekrem İmamoğlu’nun katılımı ile yapılması planlanan Halk Otobüs Çalıştay’ı ise şimdiden sektörümüze heyecanlandırmıştır.

Sektörümüzün geçmişten gelen kronik birçok sorununu son 2-3 yılda çözdük. Kısa zamanda önemli başarılar sağlandı. Hem yerelde hem de merkezi yönetimde yüksek temsil gücü ile sektörümüzün önü açıldı. Fakat tüm sorunlar halen çözülmüş diyemeyiz. Ancak sektörümüz ilgili tüm kurumlarda hakkıyla temsil edilmekte ve esnafımızın tüm hakları layıkı ile savunulmaktadır. Kurumlar arası birlikteliğimiz ile sağlanan bu çalışma ortamı gelecek süreçte de sektöre önemli kazanımlar sağlayacaktır.

Özellikle İstanbul odamız ve şirketlerimizin; başkanlar ve müdürler kurulları ile oluşturduğu çalışma ortamı ile TÖHOB’un Ankara merkezli başarıları kısa zamanda hızlı yol almamızı sağladı. Bu süreçte emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Yeni Dönemi Birlikte Tasarlayacağız

Başkanımız Ekrem İmamoğlu göreve geldiği günden bu yana sektörümüze ayrı bir yakınlık gösterdi. Kısa zamanda önemli destekleri oldu. Bununla da kalmayarak çalıştay startını verdi. Eylül ayı içerisinde Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun da katılımı ile geleceği tasarlayacağımız bir çalıştay organize ediyoruz. 2 amaç aynı yoldan geçecek şekilde tasarlanacak yeni sistem ile hem İstanbullu hem halk otobüs esnafı mutlu olacaktır. Kamu hizmeti sunan esnafımızın kazançlarında yapılacak köklü iyileştirmeler ile yolcu memnuniyeti de artacaktır.

Bizler başkanlar olarak ve şirket müdürlerimiz ile bu çalıştaya uzunca bir süredir hazırlanmaktayız. Akademisyenler, mali müşavirler, sektör uzmanlarının görüşleri alınarak hazırlanan sunumlar ile Başkan Ekrem İmamoğlu’na sektörümüzü en doğru şekli ile anlatacağız. Talepler ve sorunlar dile getirilecek. Geleceğin çalışma koşulları, hakkediş sistemleri ve tabi ki özlük haklarımız ele alınacak.

Projelerimiz Hazırlandı

Özellikle yeni ödeme sistemi konusunda ayrıntılı çalışmalarımız mevcut. Çünkü mevcut sistem artık tıkandı. Bu yüzden 1 yıldır İBB tarafından sübvansiyon ile esnafımız ayakta tutuluyor. Yani yeni dönemde esnafımızın sadece yolcu ücreti ile bu işi idame etme şansı kalmamıştır. Kamu hizmeti amacı taşıyan araçların tüm giderlerinin bilete yüklenmesi imkansızdır. Bu sebeple halk otobüsleri yeni bir ödeme sistemine geçecektir. İBB yetkililerini de yaptığımız görüşmelerde bu konuda kararlı gördük.

Şirketlerimiz, Türkiye ve dünyada ki çeşitli örnekleri inceledi. İstanbul koşulları da ele alınarak projelerimizi şekillendirdik. Tüm alternatiflerin eksi ve artıları ele alınarak sunumlarımız hazırlandı. Başkanımıza düzenlenecek bu çalıştay ile hepsini sunma imkanı bulacağız. İlgili birimlerle de süreç içerisinde şekillendirerek inşallah en kısa zamanda geçişi sağlayacağız.

Şuan tabi ki tam olarak neyin uygulanacağını söylemek olmaz. Büyükşehir ile yapılacak çalışmalar neticesinde birlikte karar kılacağız. Adı her ne olursa olsun esnafın ve İstanbul halkının menfaatine uygun olması tek gayemiz.

Büyük Bir Entegrasyondan Bahsediyoruz

Düzenlenecek çalıştay ile İstanbul’un gelecek ulaşımı yeniden şekillenecek. Metro, metrobüs, tramvay, şehir hatları, halk otobüsleri, deniz motorları entegre bir şekilde bu şehre hizmet edecek. Amacımız bu ve yıllardır hayali kurulan bir amaç. Zor ama kalıcı bir çözüm olacağı aşikar. Bu konuda İBB yetkililerinin de aynı amaçla hareket ediyor olması ayrı bir mutluluk.

İETT Genel Müdürümüz Ahmet Bağış’ın yeniden göreve layık görülmesi de bizim için ayrı bir mutluluk oldu. Genel Müdürümüz görevde bulunduğu süre boyunca sektörümüze hep yakın ilgi göstermiştir. Ayrıca bizleri ve çalışma koşullarımıza hakim bir isimdir. İETT’nin bu süreçte bizlere önemli katkılar sunacağına inancımız tamdır. Ayrıca Muğla Ulaşım Daire Başkanı Hamdi Alper Kolukısa da İETT Genel Müdürü olarak görevlendirildi. Özellikle Muğla’da ki otobüs dönüşümünde sunduğu katkılar göz önüne alındığında yeni süreçte bizlere de bu yolda ışık olacağına inancımız tamdır. İETT, Alper Bey’in gelişi ile daha da güçlenmiştir. Yeni dönemde kendileri ile çalışmaktan mutluluk duyar, başarılarının devamını dileriz.

Özlük Haklarımız Başkanımızda

Yerel seçimler öncesi halk otobüs esnafına özlük hakları konusunda çok önemli bir söz verdi Başkanımız Ekrem İmamoğlu. Sektörümüzün en büyük hayalidir bu. Sahada adı tahdit olarak adlansa da amacımız öncelikli olarak yıllardır sunduğumuz emeğe bir güvencedir. Burada gaye rant elde etmek değildir. Çünkü halk otobüslerinin bir kodu mevcut. Hiç kimse bir otobüs alarak istediği hatta çalışmaya başlayamaz. Yani zaten sektörümüzün adı konmamış bir tahdidi mevcut.

Adı tahdit denilerek sıralı plaka almaktan öte bizler geçmişten bu yana olan haklarımıza bir güvence istemekteyiz. Bunu sözünü de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu vermiştir. Sözünü tutacağına güvenimiz tamdır. Geldiği günden bu yana da bizlerin haklarına karşı verdiği ehemmiyet bunun en bariz göstergesidir.

Özlük haklarımız ve yeni ödeme sistemi doğru bir şekilde hayata geçmesi ile sektörümüz altın çağını yaşayacaktır. Özellikle son 7 yıldır yaşadığı sorunları bitecektir. Ve tarihinde ilk defa doğru-dürüst işletilebilir bir meslek dalı olacaktır.

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar