darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3484
EURO35.1321
ALTIN2303.2
NACİ YAĞIZ

NACİ YAĞIZ

Mail: nyagiz@halkulasim.com

ESNAFLIK İSTANBUL’DA ZOR

Ulaşım camiası olarak sıkıntılarımız her geçen gün artmakta bulunan birçok çözüm bile sorunların artışına yetişememektedir. Özellikle uluslar arası manada dövizin artışı ve petrol varil fiyatlarının yükselişi tüm ulaşım esnaflarına büyük bedeller ödetmektedir. Şuanda yakıt fiyatımız 5,60 TL’yi buldu. Özellikle ulaşım modları içerisinde en fazla yakıt sarfiyatı bizlerde. Araçlarımız 12 metre boyutunda 300 beygir araçlar. Bu sebeple aylık yakıt tüketimimiz 17-18 bin TL’ye dayanmış durumda. Özellikle yaz aylarının gelişi klima kullanımına sebep olacaktır. Bu durum araç başı 1-2 bin TL gibi ekstra yakıt sarfiyatına sebep olacaktır. Artan bu yakıt giderlerine düşen gelirler de eklenince giderleri karşılayamaz noktaya esnafımızı sürüklemektedir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi gelirlerimize destek amacı ile bu ay öğrenci sübvansesi başlattı. Fakat gelecek olan destek aradaki yakıt farkına çözüm olmaktan çok uzak. Geçtiğimiz hafta bu konular ile ilgili belediye başkan yardımcımız Ahmet Selamet ile İstanbul’da ki tüm ulaşım odaları ve şirketleri olarak bir toplantı yaptık. Toplantıya; minibüs, dolmuş, servis, taksi, deniz araçları, kamyon, kamyonet ve otobüs yönetimleri katıldı. Bu geniş kapsamlı toplantıda tüm ulaşım modlarının ortak sorunu akaryakıt giderleri çıktı. Tüm ulaşım sektörü büyükşehirden taşıma ücretlerine acilen zam talebinde bulundu. Toplantı esnafında gelen erken seçim kararı ise maalesef taleplerimizin üzerini örttü. Bu beklenmeyen seçim öncesi zam uygulanamayacaksa bile esnafları ayakta tutabilme adına gelirlerin yine de artırılması lazım. Gelir artışımız için bir tarife düzenlemesi, mavi abonman ücretine artış veya öğrenci desteği gibi tam yolculuklara İBB sübvansesi yapılabilir.

İstanbul’da Çalışmak Çok Zor

İstanbul trafiği her geçen gün daha da kalabalıklaşıyor. Sahada çalışan esnaf ve şoförlerimiz her geçen gün daha da zorlu koşullarla baş başa kalıyor. Özellikle metro, tramvay gibi inşaatların da etkisi ile hafta içi ve sonu fark etmeksizin trafikte inanılmaz yoğunluklar yaşanıyor. Ayrıca bu yoğunlu araçlarımız trafikte çok daha fazla yakıt tüketmesine de sebep olmakta ve araçlarımız yıpranmaktadır. Gelirlerin de düşmesi ile beraber çalışanlarımızın motivasyonu bozulmaktadır.

24 Haziran seçimlerini bu yüzden de fırsat olarak görmekteyiz. Özellikle seçimin erkene alınması seçim sebebi ile beklemeye kalan taleplerin erkenden hayata geçmesine fırsat sağlayacaktır. Seçim oldu olacak beklentisi özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren sektörleri olumsuz etkilemektedir. Alınması gereken haklar ve zamların ötelenmesine sebep olmaktadır. Bizlerde seçim dönemini iyi değerlendirerek seçilecek siyasilere haklarımız ve taleplerimizi anlatma kabul edilmesini sağlama fırsatı bulacağız.

Esnafımız adına yüklendiğimiz bu sorumluluk ile Ramazan ayını ve seçime kadar ki bu süreci doğru ve yoğun bir mücadele ile geçireceğiz. Çünkü bu esnaf her türlü desteği hak etmektedir. Örneğin şirketimize bağlı 454 araçtan sadece 30 kadar eski otobüs kaldı. Onları da en kısa sürede yenileyeceğiz. Ayrıca 2012-2013 model alçak tabanlı araçlarımız dahi değişime başladı. Oldukça hızlı bir değişim süreci yaşadık ve esnafımız bu konuda çok büyük özveri sergiledi. Özellikle şuan yeni bir aracın 600 bin TL olduğunu ve kredi ile 800 bin TL’yi geçtiğini düşünürsek böylesi zor bir süreçte yapılan bu özveri daha iyi anlaşılır. Bizlerden bu durumun hassasiyeti ile daha da özveri göstererek esnafımız adına mücadele ediyoruz. dilerim Mevlam bizimle beraberdir.

Seçim Maratonuna Girdik

Bu yeni yıl bizler için tam bir seçim dönemi oldu. İstanbul Halk Ulaşım dışında tüm şirketlerimiz için seçim yılıydı. Öztaş, Yeni İstanbul ve Esnaf Odası seçimlerini geride bıraktık. Önümüzde Mavi Marmara ve Özulaş seçimlerimiz var. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerimizde bayram sonrasında olacak. Önümüzde ayrıca yerel seçimler mevcut. Özellikle yerel seçimlere kadar ki bu süreçte esnaf beklentilerinin tamamını hayata geçirmeliyiz. Merkezi ve yerel yönetimden bu haklarımızı alabilmeliyiz. Şuan milletvekilliği listelerinin netleşmesini bekliyoruz. Sonrasında özellikle KDV ve ücretsizlerle ilgili taleplerin hayat bulması adına çalışacağız.

Ücretsiz ödemeleri ile ilgili oldukça aşama kaydettik. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca yapılan çalışma ile biniş başı ücret ödemesinde sona yaklaşıldı. Ankara, İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri’nin verileri incelenerek uygun bir rakam belirleniyor. Kısa zamanda bu talebimiz hayat bulacaktır. Çünkü belediyelerde 600 TL İstanbul’da ise 1000 TL olan gelir desteği zararımızı karşılamaktan çok uzak bir rakam. Ayrıca az ve çok yolcu taşıyanların aynı ödeneği alması da adil bir durum yaratmamaktadır. Bu doğrultuda talebimiz Aile Bakanlığı’nca haklı görüldü. KDV konusunda da önemli yol alındı. Kısa zamanda müjdeli haberi esnafımızla paylaşacağımızı umuyorum.

Esnaf Doğru Seçer

Geride bıraktığımız Öztaş ve Yeni İstanbul seçimlerinde ipi göğüsleyen arkadaşlarımızı kutluyorum. Esnaflarının takdirleri ile yönetime layık görülmüşlerdir. Esnaf Odası seçiminde benim de aday olduğum liste maalesef kaybetti. Bizler de mücadele ettik fakat kazanamadık. Seçimi geride bırakalı yaklaşık 2 ay oldu. Fakat ne hikmetse oda seçiminin esintileri halen devam ediyor. Seçimler olur ve kapanır. Kaybeden kazananı tebrik eder ve gider. Halkın bize destek vermediği seçimi zorla alamayız. Bu saatten sonra seçilmiş bir yönetim vardır. Yapacağımız bir şey yoktur. İzleriz kazanan arkadaşların becerisine, başarısına bakarız.

Yöneticilere dedikodu yakışmıyor. Seçim salonda olur ve biter. Bu söylemlerden acilen uzaklaşmak gerek. Bizlerin kısır çekişmeleri yüzünden yanlış anlaşılmalar oluyor. Esnafın takdirine saygı duymalı ve bu perdeyi kapamalıyız. Esnaf bizlerden dedikodu değil müjdeler bekliyor. Haklarına sahip çıkmamızı bekliyor. Tüm seçimlerimizin esnafımıza hayırlar getirmesini diliyorum. Tüm şirketlerimiz esnafımızı daha ilerilere taşıma adına yönetimler kuruyor. Seçilenleri tebrik etmek ve esnaf için çalışmak gerek.

Ne Mutlu Ki Seçimler Erkene Alındı

Esnafımız bu seçim sürecinde bizlerden de beklentisi yüksek. 24 Haziran seçimlerinin erkene alınması bizler için de büyük bir şans. Seçim arifesinin uzun olması taleplerimizin de çeşitli sebeplerle uzamasına neden olmaktaydı. Bu belirsizliğin kalması ve seçime gitmek sektörümüz açısından güzel bir kazanım oldu.

Bu süreci tüm şirketler el birliği ile en verimli şekilde değerlendirmeliyiz. İstanbul göz ardı edilebilecek bir şehir değil. Buranın esnafları da özeldir. Talepleri bir şekilde yerine gelmelidir. Çünkü dünyanın sayılı şehirlerinden birinde vatandaşa hizmet etmekteyiz. Kolay bir iş değil ama yıllardır layıkı ile yerine getiriyoruz. Bizim taleplerimizin temeli de hizmeti aksatmadan sürdürebilme uğruna olan isteklerdir. Hiçbir isteğimiz asla imtiyazlar değildir. Hakkımız olan taleplerdir.

 

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar