İstanbul
DOLAR32.5032
EURO34.9746
ALTIN2438.7
MURAT UZUN

MURAT UZUN

Mail: halkulasim@gmail.com

İstanbul'da Neler Oluyor

İstanbul’da bir yönetim değişimi oldu, yıllar sonra CHP’li bir belediye başkanı başa geldi. Seçim sürecinde ulaşım endeksli vaatler ile ön plana çıkan Ekrem İmamoğlu seçim sonrasında teker teker sözlerini yerine getirmeye başladı.

Özellikle öğrenci biletlerinde ki müthiş indirim ve annelere ücretsiz ulaşım hakkı ile Türkiye’de en ucuz ulaşım modu haline getirilen toplu ulaşım bugünlerde bir değişim rüzgarına kapıldı. Esnafın kazanıp kazanmadığını bile anlayamaz duruma gelen yeni sistem ile hakkedişleri yükselmiş ama cebinde parasız bir esnaf kitlesi ortaya çıktı. Ücretsiz gün ödemeleri ve sübvansiyonların zamanında yapılmaması ile sadece BELBİM hakedişlerine mahkum olunan bir durum yaşanıyor. Daha Kurban Bayramı ödemelerini bile Büyükşehir’den tahsil edemeyen esnafa KM bazlı hakediş sistemi getirmek isteyen bir yönetim mevcut! Peki, esnaf bu durumda yeni sisteme güvenir ve geçer mi?

Bence zor hatta imkansız. Aylarca ötelenmiş alacaklara sahip esnaf tüm gelirini riske atmaz atamaz. Eğer iyi niyet gösterilmek isteniyor ise öncelikle geçmişin ödemeleri aksaksız yapılmalıdır. Daha da önemlisi masaya taraflar çağrılıyor ise önce müktesep hakları güvence altına alınmalıdır. Plaka Tahdidi ve geçmiş kazanımları ile bölgesel değerleri koruma altına alınmalıdır. Masada eşitlik ancak böyle sağlanabilecektir. Verilmesi gereken haklar masada pazarlık unsuru olmaktan artık çıkarılmalıdır.

Esnaf bugünlere kolay ulaşmadı. Büyükşehir’in otobüs dahi alamadığı dönemlerde 302’ler alarak bu sisteme dahil olmuş ve o bölgeleri sabırla çalışarak bir noktaya taşımış olan otobüsçülere “hepiniz eşitsiniz” diyerek adalet sağlanamaz. Adalet devekuşuna serçeyle aynı ekmeği sunmakla değil, hakkı nisabınca emeğinin karşılığını vermekle olur.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar