İstanbul
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Toplu Ulaşıma Kıymetli Bir Eser Onur Orhon’un Kaleminden İSTANBUL İETT OTOBÜSLERİ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Toplu Ulaşıma Kıymetli Bir Eser Onur Orhon’un Kaleminden İSTANBUL İETT OTOBÜSLERİ
Abone ol
Onur Orhon tarafından kaleme alınan ve 2022’nin son günlerinde İkinci Adam Yayınları tarafından piyasaya sunulan, İstanbul İETT Otobüsleri adlı kitap, İstanbul otobüslerini anlatıyor.

Bir Cumhuriyet kuruluşu olan İETT ekseninde, başlangıçtan bugüne İstanbullulara hizmet eden İETT otobüs filosunu tanıtan kitap, İBB İstanbul Kitapçısı ile internet üzerinden satışlarla temin edilebiliyor.Kitabın yazarı Onur Orhon, özel halk otobüsü topluluğunun yakından tanıdığı bir kişi. Özulaş Toplutaşım ve Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği gibi sektörün iki önemli yapısının kuruluşuna katkı sağlamış bir İstanbullu.

Kitap ilginç istatistiklere ve verilere işaret ediyor. Kurumsal başlangıcından itibaren bugüne kadar İETT filosunda 6312 standart 12 metre, 1716 körüklü, 87 küçük, 78 çift katlı olmak üzere toplam 8193 otobüsün İstanbullulara hizmet verdiği görülüyor. 2021 yılında alınan 160 körüklü otobüs eklendiğinde de bu sayı 8353’e varıyor.

Kitap içeriğinde 10 yıllık dönemlerle alınan otobüs markaları, otobüslerin renk ve tasarım değişimi, kazalar, garajlar, müze öyküsü, belediye başkanlarının otobüs performansı vb. bilgiler yer alıyor.

 

Kitabıyla ilgili yaptığımız görüşmede Onur Orhon şunları ifade etti.“1975 yılından itibaren başlamış olduğum çalışmalarda bu envanteri her zaman temin etmeye çabaladım. 1980 yılında hazırladığım basılmamış yayın, İstanbul Toplutaşım Tarihi başlıklı deneme, Yurt Ansiklopedisi’ne kaynak oluşturdu. 1992’de Özulaş’ın 10. Yılı için Yakın Tarihin Öyküsü’nü Mercedes Benz Türk sponsorluğu ile basmayı başardık. Profesyonellik sonrası yazmaya devam ediyoruz. Bugünlerde özel halk otobüsü tarihi ile ilgili bir çalışmayı bir arkadaşımla birlikte yürütüyoruz. Çok değerli bilgi ve kaynaklara ulaşıldı. Sektöre yakışan bir yayın olarak Cumhuriyetin 100. Yılı kapsamında sonuçlanacak. Emekliye ayrılmasından kısa bir süre önce yaptığım ziyaret ile İETT Genel Müdürü Alper Bilgili’ye de kitabımı sunmuş oldum.”

Bu ve benzeri yayınlar çoğaldıkça ulaşım sektörünün hafızasının genişlemesi ve geçen aşamaların kamuoyuyla buluşması gerçekleşecektir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da gönderdiği bir mektupla Onur Orhon’u onurlandırdığı öğrenildi.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çocuklara Deprem Nasıl Anlatılmalıdır?Önceki Haber

Çocuklara Deprem Nasıl Anlatılmalıdır?

Letgo Otoplus, Pilot Garage İle 8 Ayda 33 Şehre YayıldıSonraki Haber

Letgo Otoplus, Pilot Garage İle 8 Ayda 3...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar