İstanbul
DOLAR32.3926
EURO34.801
ALTIN2431.1

EĞİTİM İLE GELİRİMİZ ARTTI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
EĞİTİM İLE GELİRİMİZ ARTTI
Abone ol
BURSA ÖZEL HALK OTOBÜSÇÜLERİ ODASI BAŞKANI RAMAZAN ÇALAN: ESNAFA VERİLEN...

BURSA ÖZEL HALK OTOBÜSÇÜLERİ ODASI BAŞKANI RAMAZAN ÇALAN: ESNAFA VERİLEN EĞİTİM İLE 120 BİN YOLCU FAZLA TAŞIDIK VE GELİRİMİZ ARTTI.

 

Bursa esnafı aldığı eğitimin meyvelerini kısa sürede toplamaya başladı. Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Odası tarafından organize edilen eğitimler sonrasında yedi ay içerisinde yolcu sayısını 120 bin arttırmayı başaran esnafın yüzü gülüyor. Gelirlerdeki artışın yanı sıra doğru yönetim sonrasında maliyetlerde de yüzde 50 ye varan tasarruf sağlayan kararlara imza atan Oda Başkanı Ramazan Çalan'a başarısının sırrın ve uygulamalarını sorduk.

 Sayın Başkan esnafa eğitim verirken neyi amaçladınız? Eğitim ne gibi sonuçlar ortaya çıkardı?

Eğitimde ilk amacımız vatandaşla sağlıklı diyalog kurabilmekti. İletişimle ilgili uzman bir hoca olan Oğuz Saygın altı saatlik eğitim verdi. Bunun akabinde hemen iki ay sonrasında ise eğitim vereceğimiz yeni konular belirledik. Milli Eğitimle yaptığımız "Yaşam Boyu Eğitim Projesi" nde esnafa 30 saatlik bir eğitim verdik. Bu esnada konuları genişlettik. Beşeri İlişkilerden meslek ahlakına, zaman yönetiminden psikolojik eğitime ve stres yönetimi gibi hemen her branşta farklı hocalarla çalıştık. Bu konularda 30 saatlik ve bir haftalık sürece yayılmış bir çalışma yaptık. Ve bu çalışmanın da neticesini gördük. Eğitim sonrasında bizim yolcu potansiyelimiz artmaya başladı. Yedi ay içerisinde 120 bin yolcu artışı oldu. Bunun nedenlerinden birisi eğitim, diğeri de sağlanan disiplin. Eldeki verilere bakarak konuştuğumuzda görüyoruz ki, Şubat ayında taşıdığımız yolcu ile bugün taşıdığımız yolcu arasında 120 binlik fark var. Eğitimler ve sağlanan disiplin neticesinde toplu taşımacılığı geliştirmiş ve vatandaşın esnafa, otobüsçüye güven duymasını sağlamış olduk. İnsanlar bize güvenmeye başladı. Programlarımız dört dörtlük uygulandı. Eğitimin başındaki yardımcım Mustafa Baytar arkadaşımla çok güzel bir çalışma içine girdik. Çalışmalarımız devam edecek.

 

Sayın Başkan 2010 yılının Şubat ayında yönetiminizle birlikte Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Odası'nın başına geçtiniz. Göreve başladığınızdan beri ne gibi çalışmalarınız oldu?

Göreve geldikten sonra esnafın gider kalemleri konusunda çalışmalar yaptık. Bakım merkezimizi genişlettik. Bakım merkezini genişleterek esnafın ayda 2 bin ya da 2 bin 500 olan maliyetlerini 1000 liraya kadar düşürdük. Bakım merkezi oda bünyesinde kurduğumuz şirkete ait. Özellikle gider kalemi olan kasko, sigorta vb. konularda yüzde 50'ye yakın bir indirim sağladık. Kısaca gider kalemlerimizi çok güzel bir çalışmayla yüzde elli düşürdük. Tüm bunları yedi ay içerisinde yaptık. Gider kalemlerimizi azaltmak için şirket kurduk. Şirketin hisse çalışmalarını da en kısa zamanda bitirdikten sonra bütün üyeler şirkete hissedar olacak. Kişileri hissedar olarak, yani araç kendine değil de şirket bünyesinde bir kurumsal yapı çerçevesinde çalışmasını sağlayacağız. Bugün gelirlerimiz yüzde yüz kayıt altında ve eşit oranda paylaşıyoruz. Aynı şekilde gider kalemlerimizi de bir havuza sokacağız. Sadece oda üyelerini, araç sahiplerini hissedar yaparak bu işi gerçekleştireceğiz. Şirketin hisse çalışmaları konusundaki alt yapısı bitmek üzere. İlk defa bu yaz tek tip tişört planını uyguladık ve çok güzel bir uygulama oldu. Kısacası esnafın vizyonunu, misyonunu değiştirecek çok güzel çalışmalar yaptık. Eğitim sağlayarak, disiplini artırarak çok güzel noktalara geldik.

Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası olarak Türkiye'ye örnek olacak çalışmalara imza atıyorsunuz. Bundan sonraki projelerinizden de bahseder misiniz?

Önümüzdeki iki proje var; bir  şirketleşme, iki kurumsallaşma. Şu anda Bursa'da tek metrajlı, 9 metre 10 santimlik araba çalıştırıyoruz. Biz kurumsallaşıp kapasiteye göre araç tercihi belirlemeliyiz. Mesela bin yolcu üzerinde 7 metrelik, 2 binin üzerindeki yolcu için 9 metrelik, 5 bin üzerindeki yolcu kapasitesi için 12 metrelik tercihlerde bulunabilmek istiyoruz.

Bir de gider kalemlerini en aza indirebilmek için kurumsallaşmayı hayata geçirmek gerekiyor. Amacımız tüm işleri şirket bünyesinde gerçekleştirmek. Eğitimlerimiz de devam edecek. Altı ayda bir 30 saat eğitim vermeyi düşünüyoruz. Zaten 7 ay içerisinde 36 saatlik eğitim verdik. Bundan sonra da Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte hareket ederek 2011 yılı itibariyle yılda iki sefer 30-36 saatlik dilimlere ayrılmış bir eğitim vermeyi düşünüyoruz.

Türkiye bazında bakarsak TÖHOB'un çalışmalarını tasvip etmeyen gruptasınız. TÖHOB'a mesafeli hatta uzak kaldınız. Siz TÖHOB'dan neler umuyordunuz? TÖHOB'un nasıl hareket etmesi  gerektiğini düşünüyorsunuz?

Ben TÖHOB'un en son genel kuruluna katıldım. Tabi 2007 yılı 6. ayında Bursa Oda seçimini kaybetmemle birlikte köşeme çekildim. Sonra pek ilgilenemedim. Fakat en son genel kurula gittiğimizde genel kurul öncesi bir toplantı düzenlendi. Toplantıda TÖHOB'un nasıl bir sistem içerisine yapılanması gerektiği konusunda bütün oda başkanlarının, şirket başkanlarının öneri sunmaları istendi. Bu doğrultuda biz de şunu söyledik: TÖHOB'un bir yerlere gelebilmesi için Ankara merkezli ve Türkiye genelinde her bölgeden temsilcilerden oluşması gerektiği yönünde fikirlerimizi beyan ettik Genel kurulda bu hareketin tam tersini görünce rahatsız olduk. TÖHOB'un hiçbir yere gelemeyeceğini ve bu konuda rahatsız olduğumuzu, kesinlikle böyle bir anlayışın ve mevcut yönetimin arkasında durmayacağımızı ifade ettik. Çünkü yönetimin bölge esasıyla oluşturulmaması, bu yönetim anlayışı ve yönetimle bir yere gidemeyeceğimizi gördüğümüz için genel kurulu terk ederek Bursa'ya döndük.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İSTANBUL HALK ULAŞIM A.Ş.’DEN DEV YATIRIMSonraki Haber

İSTANBUL HALK ULAŞIM A.Ş.’DEN DEV...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar