İstanbul
DOLAR32.2716
EURO34.8415
ALTIN2400.7

Bakan Yıldırım, Bursa YHT Projesi İmza Töreni'ne Katıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Yıldırım, Bursa YHT Projesi İmza Töreni'ne Katıldı
Abone ol
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara’dan Konya’ya, Ankara’dan...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara’dan Konya’ya, Ankara’dan İstanbul’a, Ankara’dan Sivas’a, Ankara’dan Bursa’ya, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye başkentlerini birbiriyle komşu kapısı yapan YHT projelerinin bir bir gerçekleştiğini bildirdi.

TCDD Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen Bursa Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi imza töreninde konuşan Yıldırım, bugün demiryollarının mutlu bir günü olduğunu belirterek, YTH hattına yeni bir ilave yaptıklarını söyledi. Bursa-Bilecik hattının ilk etabı olan Bursa-Yenişehir kısmının imza törenin hayırlı olmasını dileyen Yıldırım, demiryollarının Türkiye Cumhuriyeti’nin istiklali kadar önemli olduğunu, istiklal mücadelesinin buradan başladığını, Ankara Garı’ndan idare edildiğini anlattı. Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk’ün demiryollarını tekrar ayağa kaldırmak için seferberlik başlatıldığını ifade eden Yıldırım, ”Demiryollarına çok yatırım yapıldı. 4 bin 100 kilometre ile aldığımız, Misakı Milli sınırlarımızdaki ağımız, o dönemde 3 bin 600 kilometre ilave edilerek 8 bin kilometreye yakın bir ağ gelişti. Ancak 1950′den sonra ihmal, unutulmuşluk dönemini Türkiye yaşadı. O günlerde bir yılda 134 kilometre yol yapılırken, 1950-2003 yılları arasında yıllık sadece 18 kilometre yol yapılır hale gelmiş. O da yeni yol değil, sadece bağlantı yolu” diye konuştu.

160 kilometre hıza sahip olan demiryollarının ihmal ve bakımsızlıktan 50 kilometre ortalama hızın altına düştüğünü kaydeden Yıldırım, ”Yol yapmak yerine tekayyüdat yapmak gelenek haline gelmiş. Tekayyüdat, bozulan yola işaret koyup, ‘yol bozuktur hızınızı düşürün’ demektir. Maalesef Türkiye böyle bir dönemi yaşadı” dedi. AK Parti hükümetinin 2003 yılında demiryollarını devlet politikası haline getirerek, demiryollarının bu halini ülkenin kaderi olmaktan çıkarttığına dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu: ”Bu ülkenin yükünü demiryolları çekecektir, ülkenin yükünü çekecek, ülkeye yük olmayacak, kalkınma hamlemize katkı sağlayacak 1,5 asırlık şirketi tekrar ayağa kaldırmak için 1 düzüne hükümet, 2 düzüne bakan eskiten Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesini gerçekleştirmek bu iktidara nasip oluyor. Sultan Abdülmecit’in hayal ettiği, Sultan Abdülhamit’in projesini hazırlattığı Marmaray, 1860 yılında hayal edilen asırlık projeyi de gerçekleştirmek AK Parti hükümetlerine nasip oluyor.”

Demiryollarında yerli ray, yerli travers, lokomotif, makas ve hızlı tren setlerinin üretimini gerçekleştirecek adımlar attıklarını anlatan Yıldırım, Ankara metrolarının yapımında kullanılacak tren setlerinin yüzde 51 yerli katkıyla yapılma şartını koyduklarını söyledi. 75 kilometrelik bir hat, 20 bin insanın yaşayacağı bir şehir kurmaya eşdeğer bir iş yaptıklarını bildiren Yıldırım, ”200′e yakın sanat yapısı var, 20 kilometresi tünelden oluşuyor, 6 kilometresi viyadükten oluşuyor. Yani üçte biri tünel ve viyadük. Türkiye’nin her tarafında zor bir arazi var, şartlar çetin. Ne yapacağız oturup ağlayacak mıyız- ‘Zor, hemen yapılır, imkansız biraz zaman alır’, anlayışıyla çalışıyoruz” diye konuştu.

Hızlı tren hatlarının adım adım Anadolu’ya doğru yayıldığını belirten Yıldırım, Anadolu Medeniyetlerinin başkentlerini birbiriyle birleştirdiklerini söyledi. Yıldırım, Ankara’dan Konya’ya, Ankara’dan İstanbul’a, Ankara’dan Sivas’a, Ankara’dan Bursa’ya, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye başkentlerini birbiriyle komşu kapısı yapan YHT projelerinin bir bir gerçekleştiğini kaydetti. Üzerinde siyaset yürütülen demiryollarını, siyasetin arenasından alıp, milletin hizmetine verdiklerini ifade eden Yıldırım, ”Bugün yapılacak imza töreni, yeniden demiryolları hamlesinin önemli bir merhalesini oluşturuyor. Türkiye’de bölünmüş yollarla ülkeyi baştan başa donatarak, yolları bölerek, hayatları ve milleti birleştirdik. Doğusuyla Batısıyla, Kuzeyiyle Güneyiyle insanlarımızı kardeş yaptık” dedi. Yaptıkları her işte vatandaşın hayatını kolaylaştırma ve yaşam kalitesini arttırmayı hesap ederek iş yaptıklarını bildiren Yıldırım, bunun da karşılığını gördüklerini ve 9 yılı arkada bıraktıklarını söyledi.

Ülkenin ve insanın ihtiyacı olan işleri kararlılıkla yapmaya devam edeceklerini dile getiren Yıldırım, insanı yaşamın, sistemin merkezine koymayan ülkelerin krizlerle boğuştuklarını, deniz aşırı başlayan ve Avrupa’da devam eden krizin arkasında insanın ihmalinin, her şeyi para olarak görmenin, insanı para kazanmanın aracı olarak görmenin olduğunu, bunun da yürütülemez yol olduğunun ortaya çıktığını anlattı. İnsanın yüzünü güldürmeye devam edeceklerini ifade eden Yıldırım, 2012 yılının ülkeye ve millete sağlık, sıhhat, huzur ve barış getirmesini diledi.

-Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç-

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç demiryolcuların yaşadığı çileli hayatı ve gayretlerini yakinen görmüş bir insan olduğunu ifade ederek amcası Mustafa Arınç’ın Devlet Demiryollarında 40 yıl çalıştıktan sonra emekli olan bir başmanevracı olduğunu ve babasını küçük yaşta kaybettiği için Manisa’da amcasının yanında Devlet Demiryolları lojmanlarında büyüdüğünü anlattı. Okulu bitirip avukat olduktan sonra arabasının olmadığını ve trene binmeye devam ettiğini ifade eden Arınç, yakın ilçelere giderken trene bindiğini, o zaman 40 kilometre hızla ilerleyen trenlerde seyahat sürelerinin de çok uzun olduğunu kaydetti. 1991 yılında, Türklerin yoğunluklu bulunduğu bölgelerde bir dizi konferans vermek üzere Fransa’ya gittiğini anlatan Arınç, orada Paris’ten Lyon’a geçmek için hızlı trene bindiğini ve ilk kez gördüğü hızlı tren sayesinde 450 kilometrelik mesafeyi oldukça konforlu bir şekilde 2 saate kat ettiklerini kaydetti.

Hızlı trenin rahatlığını, konforunu ve hızını görünce, böyle trenlerin neden Türkiye’de olmadığını düşündüğünü belirten Arınç, şöyle konuştu: ”Çok şükür bugün Ankara, Eskişehir, Konya’yı birbirine bağlayan YHT’leri gördükten sonra Allahımıza şükrediyoruz. Siyasi iradesini bu yönde koyan AK Parti hükümetinin yüzlerce başarısının en büyüklerinden birisi olarak YHT’yi görüyoruz. YHT ile ülkemizi, 74 milyon insanımızı tanıştıran Sayın bakanımıza, sayın genel müdürümüze ve demiryolu çalışanlarımıza, sayın başbakanımıza ve hükümetimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu muhteşem bir başarıdır. Ulaşımda sadece YHT ile değil, 15 bin kilometre bölünmüş yollarla Türkiye’nin hangi şehrine isterseniz uçakla gidebilme imkanıyla, 30′dan fazla hava alanıyla Türkiye ulaşımda muhteşem bir devrim yaşıyor. Hepiniz bundan çok memnunsunuz. 3 dönemde birbirini aşan reformlarla iktidara gelmiş ve halkımızdan yüzde 50 destek almış bir hükümetin mensubu olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim; halkımıza bu hükümetin hangi icraatından memnunsunuz diye sorulduğunda, sağlık başta geliyor, ulaştırma başta geliyor. Halkın memnuniyeti bu aşama fevkalede yüksek. Bize destekleri devam ediyor, biz de bu anlamda hizmetimize devam edeceğiz.

-TCDD Genel Müdürü Karaman-

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da bu yıl içerisinde, demiryollarında yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: ”Polatlı Yüksek Hızlı Tren garını açtık. Başkentray’ın ilk etabının temelini attık. İzmir’de Egeray’ı hizmete verdik. Sivas’ta Yüksek Hızlı Tren traversi üreten Fabrikanın temelini attık. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile şehir içi raylı ulaşım sistemi olan Gaziray’ı birlikte yapmaya karar verdik. Türkiye’de ilk yerli dizel tren Anadolu’yu İzmir-Tire arasında sefere verdik. Dünyanın en ucuza mal olan, en kısa sürede bitirilen, tamamen Türkiye’nin yaptığı Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren yolunu hizmete açtık. Egeray’ı Torbalıya uzatan yolun temelini attık. Trenle Türkiye Avrupa Deniz Otobanı projesini başlattık. Yüksek Hızlı Trende Yüksek Hızlı İletişim dönemini başlattık. 15 kilometre tünel açtık. 5 kilometre viyadük yaptık. 260 adet sanat yapısını, alt ve üst geçidi inşa ettik. 805 kilometre demiryolu yeniledik. Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren yolunun yapım tekliflerini aldık, 26 firma ile demiryolu tarihinde bir rekor kırıldı. 30 Aralık, Bursa Yüksek Hızlı trenin imzasını atıyoruz.”
2011′i Bursa YHT ile kapattıklarını, 2012 yılını da Bursa YHT ile açacaklarını ifade eden Karaman, Bursa’nın 58 yıllık tren özlemine son verildiğini söyledi.

Konuşmaların ardından üstlenici ortak girişim grubu YSE-Tepe Ortaklığı ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman tarafından sözleşme imzalandı.

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ulaşımda 40 Yıllık Rüya Gerçek OlduÖnceki Haber

Ulaşımda 40 Yıllık Rüya Gerçek Oldu

TNT Ekspres Türkiye'nin "Finans Direktörü" Kubilay Han Güngörür OlduSonraki Haber

TNT Ekspres Türkiye'nin "Finans Direktör...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar