İstanbul
DOLAR32.3462
EURO34.9389
ALTIN2397.3
NACİ YAĞIZ

NACİ YAĞIZ

Mail: nyagiz@halkulasim.com

Seçim Süreci Başlamadan Adını Koymalıyız

Seçim Süreci Başlamadan Adını Koymalıyız

Halk Ulaşım Dergisi Aralık 2023 sayısı İNDİR

2023 güncellemesi ve 2024 yılı sözleşme yapısı mevcut İBB Meclisi ile tamamlanmalıdır. Bu irademizi muhataplarımıza çok açık bir şekilde ilettik. Sektörümüzün daha fazla beklemeye takati kalmamıştır. Sorunu ve sıkıntıyı bu Meclis en ince ayrıntısına kadar biliyor. Sorunu bile çözümü sunmalıdır.

2023 yılı Türkiye tarihinde görülmemiş bir enflasyon yaşattı. Giderlerin hiçbir şekilde kontrol altına alınamadığı bir süreçti. Bu süreç sektörümüze büyük zarar verdi. Sabahtan akşama değişen fiyatlamalar ile araçlara bakım dahi yapmak imkansız hal aldı. 2023 yılı Ocak ayında belirlenen rakamlar ile bugüne kadar ulaşmış olmamız bile bir mucize. Bunu tüm muhataplarımıza ilettik. Sektör olarak Temmuz’dan geçerli bir güncelleme talebimiz mevcut. Zaten bu talebi geçtiğimiz Ocak ayında ön görerek daha masada rakamlar konuşulurken bile teklif olarak sunmuştuk. Hatta İBB Meclisi’nden güncelleme rakamı geçerken Temmuz sonrası için yeniden görüşülme talebi de kabul edildi.

Enflasyon Bizi Teğet Geçmedi!

2023 yılında yaşanan yüksek enflasyon başka İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu tarafından her platformda dile getiriliyor. İETT’nin maliyet artışları da toplu taşımada ki enflasyonun diğer bir göstergedir. Herkesin yaşadığı bu enflasyon kaybının sektörümüz teğet geçtiğini kimse savunamaz. Sadece asgari ücretin dahi iki kez fiyatlandığı 2023 yılını sektör mensuplarımız için Ocak rakamları ile tamamlaması düşünülemez. Ocak 2023 yılında bir otobüs 3.200.000 TL iken şuan bir otobüs 6.500.000 TL. Yaşanan maliyet artışını anlatan bir kalem olarak araç fiyatları dahi yeterlidir. Bunun yanında sigorta, kasko, akü, yedek parça, personel ücretleri de benzer oranlarda artmıştır. Evimize aldığımız ekmek bile %30 zamlandı.

Tüm bu gider artışları ve sektörel maliyetlerimize mevcut İBB Meclis Üyeleri hakimdir. 5 yıldır kendileri ile çok uzun mesailer yaptık. Bu Meclis ve İBB yönetimi seçim arifesine girmeden gerekli düzenlemeyi yapmalıdır. Süreç seçim sonrasına ötelenemez. Öyle ir senaryoda en iyi ihtimalle Haziran 2024’ü bulur konunun Meclise gelmesi. Buna hiçbir esnaf dayanamaz.

Biz haklı taleplerimizi tüm makamları defalarca aktardık ve anlattık. Şirket yönetimleri bu konuda üstlerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Buna karşın bir sonuç alınamaz ise çok daha vahim durumların yaşanacağı malumdur. Daha kötü durumların yaşanmaması adına diyalogumuz açık bir şekilde süreci yürütüyoruz.

2024’ün de Adı Konulmalı

Önümüzde ki hafta toplantılarımız olacak İBB ve İETT yönetimi ile. Bu toplantıların verimli olacağına inancımız var. Hem 2023 güncellemesi hem de 2024 yılı maliyet tablosu planlanmalıdır. Siyasiler seçim sürecine başlamadan bürokratların Meclise bu dosyayı aktarması gerekir. Aksi halde yaşanacak aksaklığı düşünmek bile istemeyiz.

2023 yılı güncellemesi Temmuz’a kadar olan maliyet artışlarını kapsayan bir düzenleme. 2024 yılı çalışma süreci ise daha köklü bir konu. Tüm maliyet kalemleri yeniden hesaplanmalıdır. Bu konuda yetkili kurullarımızın bir çalışması mevcut. Piyasa fiyatlamaları üzerinden rakamları düzenlenerek bir çalışma yapılıyor.

Ödeme Sorunu Çözümlenmeli

3 aya yakın geriden gelen bir ödeme sorunu var. Esnafımız böyle büyük maliyetleri yüklenebilecek sermayeye sahip değil. Yaşanan enflasyon ile zaten gelirler giderleri karşılayamaz durumdayken paranın ötelenmesi kabul edilemez.

Hizmetin düzenli ve kaliteli yürümesi adına ödemelerdeki aksaklığı en kısa sürede İBB’nin çözmesi gerekiyor. Araçların değişimi durdu. Dahası artık bakım yapmakta zorlanı durumdayız. Ödeme düzensizliğinden ötürü personel kaybı yaşıyoruz. Sektörün şoför bulması bile zorlaştı. Ulaşımda ki kalite düşüyor ve bu İstanbul’a büyük bir zarar veriyor. Sefer kayıpları ve arızaların yaşanmasını kimse istemez. Bu şehirde insanlar işlerine ve evlerine düzenli ve güvenli şekilde seyahat edebilmeli. Bu kamusal bir ihtiyaç. Bizler halk otobüsleri olarak İBB bu hizmeti %50 daha ucuza sunabilen bir sektörüz. Sayemizde İBB sunması gereken hizmeti çok daha uyguna İstanbulluya verebilmektedir. Bürokratlar ve İBB’nin duruma bu açıdan bakması gerekir.

ÖTİS Eksiklerinden Arınarak 2024’e Ulaşmalı

2019 yılında planlamasına başlayıp 2020 yılında hayata geçirdiğimiz ÖTİS, ana prensipleri olarak doğru bir çalışma sistemi. Lakin hayata geçişi ile birçok eksiği fark edildi. Yaklaşık 3 yıldır bu eksiklerin düzeltilmesi konusunda büyük çaba sarf ettik. Birçok aksaklığı da hem bizleri çabası hem de İETT ve İBB’nin özverisi ile düzeltildi. Ama en büyük emek esnafımızındır. Her şeye rağmen sabretti. Bu sabır sayesinde ÖTİS bugünlere ulaştı. En büyük teşekkürü esnafımız hak etmektedir.

ÖTİS’in esnafımıza, vatandaşa ve İBB’ye önemli katkıları olmuştur. ÖTİS tüm bu tarafları için de gereklidir. Lakin eksikleri yine tüm bu taraflara zarar vermektedir. Tüm eksikleri giderilmesi halinde bundan sadece esnafımız değil hem İBB hem de vatandaş kazançlı çıkacaktır. Aksamaya sebep olan eksik İBB’ye zarar veriyor, vatandaşı mağdur ediyor. Bunu galiba birileri görmüyor veya görmek istemiyor. Oysa yaşanan durum bu. Esnafın finansal zarara uğramasından çok daha büyük kayıplar aslında yaşanıyor.

Bu ay içerisinde 2024 yılı çalışma koşullarını da görüşeceğiz. ÖTİS’in devamı halinde bu sorunların çözümlenmesi gerekir. Çünkü esnafımız yeteri kadar sabretti. Sektör olarak bize özel bir imtiyaz talebimiz yok. İstenen tüm talepler haklı ve gerekli. O sebeple hayat bulması gerekir.

Çok zorlu bir yılı geride bırakıyoruz. Ümidimiz yeni yılın hayırlarla gelmesidir. Yeni yıldan en büyük dileğimiz enflasyonun artık yavaşlaması ve maliyetlerin bu kadar oynak olmamasıdır. Maliyetler altında kimse ezilmek istemez. Hele ki dövizle fiyatlanan bir sektör olarak bizler 2023 yılında çok zorlandık. Bu sebeple 2024 yılına doğru bir maliyet rakamı ile başlamak tek gayemiz.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar