İstanbul
DOLAR32.4348
EURO34.4667
ALTIN2487.1
NACİ YAĞIZ

NACİ YAĞIZ

Mail: nyagiz@halkulasim.com

Hükümet Ve Büyükşehir’den Taleplerimiz Var

Hükümet Ve Büyükşehir’den Taleplerimiz Var

Seçim süreçleri tüm sektörler için kendini daha iyi ifade etme dönemidir. Geçmişten bu yana şirketlerimiz, Esnaf Odamız ve TÖHOB ile seçim süreçlerinde koordine bir halde çalışmalar yürütmekteyiz. Bu seçim sürecinde de Hem Cumhurbaşkanı adayları hem de siyasi partiler ile birçok görüşme gerçekleştirdik. Yapılan görüşmelerin sektörümüze hayırlar kazandırmasını diliyorum.

Kamu hizmeti sunan bir sektör olarak hem İstanbul lokalinde hem de Türkiye genelinde taleplerimiz mevcut. Bu talepleri ilgili muhatapları ile düzenli olarak görüşmekte ve çözüm yolları aramaktayız. Geçmişten bu yanan sektöre kazandırdığımız tüm yenilikler de bu görüşmeler sayesinde oldu. Bu seçim sürecinde de şirketlerimiz, Esnaf Odamız ve TÖHOB ile birçok girişimde bulunduk. 66. Hükümetin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile İstanbul’da bir kahvaltı organize ettik. Esnaflarımızın da katılım gösterdiği programda hükümetten beklentilerimizi kendilerine ilettik. Çok verimli bir program oldu. Devamında ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Haliç Kongre Merkezinde Ulaşım Esnafları olarak buluştuk. Burada da taleplerimizi yineledik. TÖHOB’da Ankara’da bu taleplerimizi ilgili Bakanlıklar, siyasiler ve bürokratlar ile görüştü. Hükümetten bu süreçte 4 önemli talebimiz oldu.

  1. Mülkiyet hakkı: Özel Halk Otobüslerinin yasal bir güvenceye alınması ve geçmiş kazanımlarının geleceğe aktarılmasını içeren bu talebimiz ile TÖHOB uzunca zamandır çalışma yürütmekte. Süreç belli bir aşamaya kadar ilerledi. Daha da olgunlaşması adına mücadelemiz sürmekte.
  2. Ücretsiz yolculuk desteği: 2014 yılında hayatımıza giren 65 yaş ve üzerine ücretsiz uygulaması gelirlerimizde büyük kayıplar yaşattı. Yaptığımız görüşmeler ile 1 yıl kadar sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı üzerinden bir gelir desteği aldık. Uygulamanın başladığı yıl asgari ücret 880TL’yken biz 1000TL destek aldık. Bugün ise 2995TL, 1 Temmuz’dan itibaren ise 4500TL olacak bu rakam. Aslında önemli oranda bir artış sağlandı. Lakin bizim talebimiz bu rakamın minimum asgari ücret olması ve düzenli olarak aynı şekilde artmasıdır.
  3. Araç alımında KDV’nin %1’e indirilmesi: otobüs filoları her geçen gün eskimekte. Sektörümüz hasılat esaslı vergilendirmeye geçti. Araç alımında ödenen %18 KDV’yi bu durumda esnafımız kullanamamaktadır. Bu sebeple değişimin hızlanması ve KDV’den kaynaklı yükün azaltılması için sürekli olarak araç alımında KDV’nin %1 olarak uygulanmasını talep etmekteyiz.
  4. Esnaf Kredisinin 3 Milyon TL’ye çıkarılması: Çünkü otobüs fiyatları çok yükseldi ve mevcut kazançlar ile alım zorlaştı. Ayrıca kredi imkanları da şu dönemde kısıtlı. Bize sunulan esnaf kredisi ilk zaman 500Bin TL’ydi. O zaman otobüsün fiyatı da aynıydı. Bugün ise otobüs fiyatı 4,5 Milyon TL, kredi ise 1,5 Milyon TL.

Bu taleplerden ücretsiz ödemelerle ilgili kısmi bir adım atıldı. Üst üste iki zam yapılarak 4500TL’ye yükseltildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sözü üzerine kısa zamanda esnaf kredisinde de olumlu bir sonuç bekliyoruz. Otobüs alımında KDV’nin %1 olması ve mülkiyet hakkı ile ilgili görüşmeler kararlılıkla sürdürülecektir.

Yolcudan Para Kazanma Dönemi Bitmiştir

2019 yılında Esnaf Odası ve şirketler olarak İstanbul’da köklü bir değişim için çalışma süreci başlattık. İETT ve İBB ile başlattığımız bu süreç sonunda 1 Aralık 2020 tarihinde çok radikal bir değişim ile yolcu gelirlerimizi tamamen bıraktık. Sistem belki çok daha hatasız ve güçlü olarak uygulamaya girebilirdi. Lakin yaşanan pandemi süreci ile bu biraz sürece yayıldı. Üçüncü yılına başladığımız ÖTİS yıldan yıla gelişiyor. Yaşanan birçok aksaklığı süreç içerisinde çözümledik ve yeniledik.

Bugünkü duruma baktığımızda iyi ki böyle bir adımı 2019’da attık diyoruz. Çünkü artık yolculuk gelirleri ile ayakta kalmak imkansız bir hal almıştır. Her gün tam biletli yolculuk oranı düşmekte ve ücretsiz binişler artmakta. Bilet fiyatlarına uygulanan zamlar bu durumu hatta daha da artırmakta. Şuan tam bilet yolculuğu %18-19 civarında, ücretsiz yolculuk oranı ise %28.

ÖTİS’in kurgusu, temeli doğrudur. Yaşanan bir sıkıntı var ise uygulama sürecinden kaynaklıdır. Süreç içerisinde bu sorunlarında bertaraf edileceğine inanıyoruz. Tabi burada Büyükşehir önemli bir özveri gösterdi. Çok büyük bir maliyete girişti. Toplanan yolculuk gelirlerinden daha fazla bir ödeme üstlendi. Tüm araçlarımız boyandı, otobüslerin kamera ve elektronik sistemleri yenilendi. Önemli bir sorumluluk üstlenildi. Fakat işin olması gereken durumuna halen ulaşamadık. Bu sebeple de Büyükşehir’den taleplerimiz mevcut.

İBB ve İETT ile yakın bir çalışma ortamı oluşturduk. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile de defalarca görüşme fırsatımız oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde de bir esnaf buluşması gerçekleştirdi. Orada da taleplerimizi ilettik kendilerine. Bürokratlarıyla da yakın bir çalışma süreci yürütüyoruz. Büyükşehirden kısa zamanda beklentilerimiz ise;

  1. Ödemelerin düzenlenmesi: yüksek bir kazanç oranı ile bu işi yapmamaktayız. Bu sebeple ödemelerin aksamaması bizler için önemli. Aksayan her ödeme esnafımız için ek bir maliyet oluşturuyor. Özellikle enflasyonun yüksek olduğu bir ortamda kayıplarda katlanıyor.
  2. Garaj alanları: bu sistemi kurgularken öncelikli talebimiz garaj alanlarıydı. Çünkü sistemin doğru işleyebilmesi için önemli bir gereklilik. Ayrıca bu otobüslerin sokak aralarına bırakılması ayrı bir güvenlik zafiyeti. Otobüslerin garaj alanında park etmesi ve dinlenme sürecinde bakımları ile temizliğinin sağlanması sistem için de önemli bir ihtiyaçtır.
  3. Raporların yeniden düzenlenmesi: ÖTİS ile beraber araçlarımıza kameralar da takıldı. Bizler bu kameralardan şikayetçi değiliz hatta çoğu zaman haklılığımızı kanıtlamaya da vesile oluyor. Lakin özellikle şoför kamerası ile anlık izleme çalışanlarda stres yaratmakta. Ayrıca haddinden fazla raporla karşılaşmaktayız. Bu raporlama sisteminin de yeniden ele alınması gerekmektedir.

Sonuçlar Ülkemize Hayırlar Sunsun

100 yaşını görmüş ülkemiz belki de tarihinde ki en sert seçim sürecini yaşadı. Cumhurbaşkanlığı sistemi ile gelenekselleşmiş hale geldi ittifak sistemi. Bu yapılar ile vatandaşlar da maalesef daha çok kutuplaştı. Ama şükürler olsun ki lokal birkaç vaka dışında büyük hadiseler yaşanmadı.

Seçim maratonuna katılan ve ülkemizi yönetmeye talip olan tüm adaylara özverileri için teşekkür ederiz. Yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik ederiz. TBMM’nin yeni vekilleri ve 67. Hükümete başarılar dileriz. Kendilerinden çok önemli beklentilerimiz var. Yeni yönetim sürecinde esnaflarımızın taleplerine olumlu çözümler sunmaları için görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Seçim öncesi önemli sözler aldık ve girişimlerini de gördük. Çok büyük taleplerimiz yok, hepi topu koca bir sektör için 4 talep. Başta TÖHOB olmak üzere yeni dönemde bu taleplerin takipçisi olma adına daha çok çalışacağız.

Hem yerel hem de merkezi yönetimden olan taleplerimizin gerçekleşmesi ile yılı güzel bir şekilde geride bırakmak isteriz.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar