İstanbul
DOLAR32.5375
EURO35.0103
ALTIN2436.2
ADİL EVREN

ADİL EVREN

Mail: adilevren13@gmail.com

Hem Büyükşehir Hem De Bizim İçin Yeni Sistem Doğru, Hakkaniyetli Ve Sürdürülebilir Yazılmalı

Yaklaşık 1 yıldır sektör olarak Büyükşehir ve İETT ile Yeni Sistem konusunda görüşmelerimiz sürüyor. Temmuz ayında ise Büyükşehir Meclisi’nde Yeni Sistem oylaması yapıldı. Komisyona havale edilen sistemin geçmemiş olması bir fırsat ve imkan sunmuştur. Sistemin sürdürülebilir temellere dayanarak yeniden ele alınması ile hayata geçmesi hedefimizdir.

İstanbul’da yıllar içerisinde oluşmuş bir düzen ve çalışma ortamı mevcut. Bu sürece camiamız kolay gelmedi. Kazanılmış bu haklar için akıtılan çok alın teri mevcut. Dar bölgelerin rantabl hale gelişi yıllarla oldu. Geçmişin mücadelesi ile bugün ekmek kazanan esnafımızın hakları yeni sisteme de taşınarak hakkaniyet sağlanmalıdır.

Eğer bir sisteme geçilecek ise tüm tarafların haklarını korur ve sürdürülebilir imkanlar sunulmalıdır. Çünkü bu sistemin sürdürülebilir olması bizim için çok ama çok önemlidir. Kamu zarar ettiği zaman sistemden vazgeçebilir. Lakin sistemin iptali sonrası bizim dönebilecek bir yerimiz kalmaz. Bu sebeple biz Büyükşehir’in haklarını bile masada savunuruz. Bizim gayemiz 3-5 yıllık sistem kurmak değil, kurulacaksa bizden sonraki nesillere dahi kalmasıdır. Bizim gayemiz; ne makam, ne mevki, ne şan, ne şöhret. Biz burada esnafı temsil için varız, gayemiz ekmek.

Esnafın Aklı Bulanıktı

Temmuz ayında Büyükşehir Meclisi’ne sunulan teklifin geçmeyeceğini öngörüyorduk. Çünkü sistem hazırlıkları daha bitmemişti. Meclis üyeleri yeteri oranda konuyu inceleyemedi. Aynı zamanda esnafımızın da aklı karışıktı. Daha sistem içerisinde netleşmeyen konular vardı. Belki sonrasında çözülebilirdi bu konular. Ancak yine meclisten geçmeden çözüme kavuşması iyi olacaktır.

Esnafımız özellikle ihale kelimesini asla hiçbir koşulda kabul etmez, edemez. Çünkü biz bu işi zaten yapıyoruz. Yaptığımız hizmetin ne ihalesine gireceğiz ki? Bu süreçte o konuları netleştireceğiz. Tüm şirketler ve Odamız Eylül toplantısına kadar olan süreci bu belirsizlikleri netleştirmek üzerine çalışıyoruz. Bu konuda alanında uzman hukukçular ve danışmanlar ile çalışmaktayız. Yeni sistem hayata geçer ise geri dönmeyi düşünmeyecek kadar sağlam yazılması konusunda kararlıyız. Bu sebeple esnafı tatmin edici bir sistem yazılmalıdır.

Yeni Sistem Diyorsak Tüm Görüşlere Açık Olunmalı

Yenilik fikirle gelir, fikir ise düşüncelere saygı ile ortaya çıkar. Yeni bir sistem istiyorsak tek bir yazıya takılı kalmadan tüm düşüncelere açık olunmalıdır. Yeni sistem yazılmış bir şeyin düzenlemesi olmamalıdır. Yeni sistem her şeyden bağımsız düşünülmelidir. Örneğin 6600 KM gibi bir dayatma olmamalıdır. Bölgelere arasında ki haklar ayrı ayrı ele alınabilmelidir.

Gaye; elde ki kıyafeti bedene uydurmak olmamalı. Gaye; kalıcı ve sürdürülebilir, hakkaniyetli bir sistem inşa etmek olmalıdır. Yapılan görüşmeler sistemin bir yere kadar evrilmesini sağladı. Aslında yapılan çalışma ve görüşmeler çok iyi yol aldırdı. 5 şirket ve Oda olarak bu sisteme çok emek verdik. Hayata geçmesini de ümit ediyorum. Çünkü son rötuşları kaldı aslında. Bu saatten sonra “olmadı, vazgeçelim” diye rafa kaldırmak yazık olur. 4 elle sistemin hayata geçmesi için çaba sarf etmeliyiz. Ancak sistem hayata geçsin diye son rötuşlardan vaz geçilmemeli.

Yeni Sistem Hem Biz Hem De Büyükşehir İçin Şart

Yolculuk gelirleri her geçen gün düşmekte. Bunun başlıca sebeplerinden biri de ücretsiz yolculuklar. Ücretsiz yolculukların kararı ile idareye ait. Bu sebeple Özel Halk Otobüslerine uzunca bir zamandır aylık destek ödemesi yapılmaktadır. Bu ödemeler işletme maliyetleri Büyükşehir tarafından hesaplanarak belirlenmekte. Yani zorunlu ödemeler!

Otobüssüz ulaşım değil İstanbul’da, hiçbir şehirde düşünülemez. Kamudan daha uyguna bu hizmeti halk otobüsçüleri sunduğu için de bizler vazgeçilmeziz. Kamu yararı sağlayan sektörümüz halkın uygun rakamlara taşınmasına imkan sağlamaktadır. Bu sebeple bizlerin varlığının idamesi ve kamunun sunması gereken hizmetin ifası için yeni bir sistem şart. Bu yan mevcut yazılan olur, olmazsa yenisi yazılır. Bizim maliyetlerimiz ortada, bunların karşılanması gerekir. Halkın ulaşım talebi de ortada, bunun da karşılanması gerekir. Bu sebeple süreci doğru değerlendirmeli ve esnafın hakları göz ardı edilmeden yeni sisteme hayat vermeliyiz.

Yedek Araç Güzel Ama!

UKOME tarafından bizlere yedek araç bulundurma imkanı sağlandı. Bu gerçekten bizler için şaşırtıcı ve mutlu edici bir adım oldu. Bu kazanımı eleştirmek hata olur. Lakin şu ortamda esnaf otobüslerini dahi işletemez duruma geldi. Bugün ise alınan karar ile şirketlerimizin yedek araç bulundurmasına imkan tanındı.

İşin uygulama kısmına bakınca yedek araç çalıştırmak şu ortamda gerçekten zor. Şuan buna uygun ne sermaye ne de ortama sahibiz. Bizler de istiyoruz, özellikle iş kayıplarını telafi etmek için. Ancak bu konuda yine idarenin desteği şart. İstanbul Ulaşım A.Ş kendi araçlarını esnaflarının kullanımına sunmaktadır. Benzer bir uygulamayı biz de İETT’den beklemekteyiz.

Burada ki öncelikli gaye idare için vatandaşın arızalardan kaynaklı mağdur olmamasıdır. Planlı ulaşımın aksamaması amacı ile gelecek olan bu yedek araçlar için idareden destek beklemekteyiz. Tüm bu yük esnafın omuzlarına yüklenmesi yanlış olur. İETT’nin garajlarda yedek araçları mevcut. Bunların kullanımını şirketlerimize sunması İstanbullunun yararına olacaktır. Hatta nostaljik araçlarını da bu iş için düşünebiliriz. Bence güzel bir çalışma olur.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar