İstanbul
DOLAR32.5438
EURO34.8159
ALTIN2432.9
SERHAT AKÇAKAYA

SERHAT AKÇAKAYA

Mail: sakcakaya@halkulasim.com

Halk Otobüslerinde Yeni Sistemin İçeriği

İETT Genel Müdürlüğü tarafından planlanan yeni otobüs sisteminin çalışma grupları ile beraber çalışmaya başlanması İstanbul’da faaliyet gösteren 5 şirket başkan ve yöneticileri, esnaf odası başkan ve yönetimi Otobüs A.Ş. Yönetimi ve İETT Genel Müdürü, İETT Daire Başkanları, müdürler, hukukçular ve bu işle ilgili şefler beraber toplantılarla başlayan ve yaklaşık 20 toplantıyı geçen uzun bir süreçten sonra alınan kararlar ile bu proje ortaya çıktı.

1-2 toplantıdan sonra süreç iki kısma ayrıldı. Maliyetlerin ve teknik şartların belirleneceğini her şirketten iki kişinin katılacağı şirket müdür ve hukuk müşavirlerinin katıldığı teknik komisyonlar. İkinci kısım toplantı ise şirket başkan ve Başkan vekillerinin Otobüs A.Ş. yönetimi, İETT yönetimi ile süreci tartan/tartışan, sürece yön veren yeni kararların alınmasını sağlayan toplantılar ile devam etti.

Bu toplantılarda sektörün tüm sorunlara, çalışan personelden tutun, garajlara kadar, hat planlamasından tutun maliyetleri kadar her şey konuşuldu.

Daha önceki kilometre sistemi 2016’da IETT Genel müdürlüğünün sektöre sormadan, danışmadan yaptığı ve meclise götürdüğü tek taraflı bir yöntemle bu yöntemde Sayıştay’dan döndüğü için onay alınamamıştı. Bu yeni sistem tüm tarafların bir araya gelip yaptığı yeni bir sistemdir uzlaşıya dayalı tek taraflı olmayan bir sistemdir, herkesin görüş ve düşüncesini en ince ayrıntısına kadar söylediği bir sistem projesidir.

Yeni sisteme neden ihtiyaç duyulduğunu şu sözlerle anlatmak istiyorum bireysel işletmeciliğe dayalı işletme sistemi eskidi ve düzenlenemediği için ihtiyaçlara göre hat planlanmadığı için kentin sürekli gelişmesinden dolayı planlama olmamasından dolayı sistem tıkandı otorite operatör ve yolcular tüm kanatlar memnuniyetsiz ve kaygı taşımakta olup, hiç kimsenin memnun olmadığı bir çalışma sistemi olarak şikâyetler geliyordu.

Ayrıca kentin ana taşıma sistemlerinin değişmesi metro, metrobüs Marmaray gibi ağların oluşması otobüslerin yükünü azaltmıştır. En büyük sorunlarından biri sosyal uygulamaların artması ücretsiz indirimli ve öğrenci kartlarının indirim oranlarının yükseltilmesi mavi kart fiyatlarının düşürülmesi finansman problemini ortaya çıkarmıştır.

En büyük sorunlardan biri de seçimlerde ulaşım sektörünün alması gereken zamları alamaması ve gelir gider dengesinin P oranında bozulması bu yeni sisteme bir gerekçedir. Mevcut otobüs sistemi yolcudan beslenen esnek planlamaya uymayan bir sistem olduğu için yeni bir sisteme acil ihtiyaç vardır.

Yeni modeli üç bölüme ayır ayırmak gerekir, birinci kısım Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçecek esnafın menfaatlerini koruyacak geçmişini ve geleceğini güvence altına alacak yasal düzenlemeler yapılsın.

Meclisteki kararlar şu şekilde olacak;

Birinci Kısım Çalışmaları

1- Müktesep hak haklarımız korusun ve geliştirirsin

2-Seri plaka verirsin,

3-Özel halk otobüsleri ödenecek ücret ücretin finansmanın İBB Belediye meclisince garanti altına alınması gerekiyor.

4-Yönerge yenilenmesi gerekiyor

İkinci Kısım Çalışma Şartları

1-Garaj ve garaj yeri tahsil edilsin

2-Ceza dışındaki İETT tahsilatları kaldırılsın kamera, akyol bil Akbil cihazı, yatırım ve bakım onarım bedelleri alınmaması idare tarafından karşılanması

3-Temizlik köprü otoyol geçiş ücreti İBB tarafından karşılanması

4-Yedek araç hakkı verilsin

5-Ceza ve ödül sistemi değişsin şoförden kaynaklı suçlar şoföre mal sahibinden kaynaklı suçlar mal sahibine yazılsın

6- Mevcut işletme bölgeleri kurulsun herkes kendine yakın hatlarda çalışsın

Üçüncü Kısım Çalışmaları

1-Maliyetlerini hesaplanması

Maliyetlerin hesaplanması İETT teknik elemanlara şirket müdürleri tarafından sabit ve değişken maliyetler şeklinde iki kısım şeklinde hesaplandı.

2-Sabit giderler

Şoför maliyetleri, bakım maliyetleri, Zorunlu trafik sigortası, kasko ,MTV ,amortisman ,şoför tazminatları ,muhasebe ,şirket payları ,adBlue ,personel giderleri

3-Değişken giderler

Yakıt, Bakım, vergiler,

Gider kalemleri bu şekilde oluştu

Bunun üstüne de kar (gelir miktarı) belirlenecek.

Bu belirtilen kalemlerden değişken maliyetler ayda bir güncellenecek, sabit maliyetler yılda bir her yılın Şubat ayında güncellenecek.

Amortisman hesaplaması şu şekilde olacak araç değerinin yüzde 10 düşülecek kalan miktar 10 yıla bölünüp her ay hesaplanıp esnafa ödenecek. Bu yazımda sistemin içinde neler olduğu neleri yapılacağını anlatmaya çalıştım.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar