İstanbul
DOLAR32.4979
EURO34.7542
ALTIN2423.9
SERHAT AKÇAKAYA

SERHAT AKÇAKAYA

Mail: sakcakaya@halkulasim.com

Gelir Gider Dengesizliği

Çok kıymetli özel halk otobüsü esnafları, değerli okurlar hepinize sağlıklı, huzurlu, koronasız günler diliyorum. 2020 yılı gerçekten Türkiye için, daha doğrusu tüm dünya için, felaket ve hastalık yılı olarak geçti. Bu süreçte esnaf olarak işlerine ara vermeden çalışan, ender sektörlerden biriyiz. Yolculuklarımız 2020 yılını ilk üç ayına göre, son üç ay, yaklaşık p düştü geçen yıla göre de P’lik bir düşüş var.

Ama yaptığımız sefer bazında sefer gerçekleştirme oranı geçen yıla göre aynı hatta bazı hatlarda pandemiden dolayı kısıtlanan yolculuk yüzünden sefer sayımız aşırı arttı. Tabii ki sokağa çıkma yasaklarını bir kenara koyduktan sonra bu veriler ortaya çıkıyor. Ayrıca şunu ifade etmek istiyorum herkesin korodan dolayı evinden çıkmadığı bu hastalık günlerinde özel halk otobüsü cefakar şoförlerini personellerimizi canı gönülden kutluyorum en az sağlıkçılarımız kadar teşekkürü hak ediyorlar.

Devletimiz ve İBB tarafından bu konunu görüşülüp şoför personelimize ve esnafımıza ayrı bir hakların olduğu bir sosyal paketi açıklamasını bekliyorum. Bu konuda TÖHOB girişimleri olduğunu biliyorum. Konunun ana başlığına dönersek gelir gider dengesizliği neden arttı biraz geçmişe dönüp onları anlatmak ve hep beraber çözüm gerçekleştireceğim projeler ortaya koymamız gerekir.

2012 Yılı başından bu yılın sonuna kadar geçen 8 yıllık zaman diliminde TUİK verilerine göre Enflasyon artış oranı 0, bu dönemde Özel Halk otobüslerinin hak edişlerindeki artış oranı ise sadece u olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde reel olarak gerçekleşen tarife artış oranı ise sadece P’tir. 8 yıl da gelirlerimizde reel olarak p lük bir azalma meydana gelmiştir. Bunun nedenleri öncelikle tarife ayarlamalarının ortalama olarak 19 ayda bir yapılması ve artış oranlarının enflasyon rakamlarını bile gerisinde kalması, ayrıca ücretsiz ve indirimli yolculukların artırılmış olması ile hatalı seyahat kartı uygulamasıdır.

Ayrıca merkezi otoritelerin yani bize yönetenlerin toplu taşıma kurallarındaki değişikler ücretsiz seyahat kartlarının aşırı çoğalması da gelirimizi düşürmüştür.2012 yılında livarında olan ücretsiz yolculuklar 2020 yılında kadar yükselmiştir yeni çıkan 65 yaş uygulaması bu oranı aşırı yukarılara götürmektedir. 2013 yılına kadar yolcu taşıma gelirleriyle finansman ihtiyacını karşılayabilen ÖHO İşletmesi, Belediyenin ve merkezi idarenin yaptığı sosyal, Belediyenin oluşturduğu tarife uygulamaları nedeniyle bugünkü duruma gelmiştir.

Şu anki Finansman sorununun oluşmasında ÖHO İşletmesinin bir dahli ve kusuru yoktur.

ÖHO Sektörü olarak tam esnek işletme modeline işletim maliyetlerini azaltacağı, huzurlu bir çalışma ortamı ve sürdürülebilir finansmanla birlikte, maliyetleri azaltacağı ve kapasitenin maksimum verimlilikte kullanılmasını sağlayacağı sisteme her zaman katılabiliriz.

Mevcut sorunların çözümü için Yönerge değişikliği ile bu konuların çoğunu çözebiliriz. Çok rahat ve hızlı bir şekilde çözülebileceğine inanıyor, yeni bir hak ediş modelinin ayrı bir şekilde değerlendirilmesini ve kalıcı bir çözüm üretilmesini öneriyoruz.

En son İBB, İETT, OAŞ ve Özel halk otobüsleri şirketlerinin beraber çalıştığı SABİT MALİYET+DEĞİŞKEN MALİYET +KAR sistemini ana konularını oluşturan tüm maddeleri kabul ediyoruz. En son İBB meclisine gelen kar marjının düşmesini esnafın bu işi sürdürme noktasın da sıkıntı yaşayacağız sebebi de son 6 aydır maliyetlerin aşırı artmasıdır. Bu konuda belediye meclisinin, İBB Genel sekreterlik makamını ve İBB belediye başkanımızın esnafın lehine kararlar alacağını düşünüyorum. Selamlar sunuyorum.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar