İstanbul
DOLAR32.5977
EURO34.999
ALTIN2436.6

Vatandaş Lafa Değil İcraata Bakar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Vatandaş Lafa Değil İcraata Bakar
Abone ol
Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Şımarmaz “İlimizde yaklaşık 10 yıldır Belediye toplu taşımacılık ulaşımı hizmeti vermiyor. Sistemi tamamen özelleştirdik. Kontrol ve denetimini yaparak halkımızın en kaliteli hizmeti almasını sağlıyoruz. Zaten vatandaş gideceği yere en hızlı ve en ucuz nasıl giderime bakar? Bu işin belediye veya özel sektör tarafından yapılmasından çok, sistemli bir şekilde yönetilmesi önemlidir. Biz de yıllardır bunu en iyi şekilde yapmaya gayret gösteriyoruz”

Halk Ulaşım Dergisi olarak yaptığımız gezilerde gördük ki; birçok ilde esnaf ve belediye, ulaşımda kalitenin artması ve Avrupa standartlarına erişilmesi için öncelikli adım olarak şehiriçi ulaşımın tek bir sistemde yürütülmesi ve denetim mekanizmaları ile kontrol edilmesi gerekliliğini kabul ediyor. Bu anlayış doğrultusunda hareket eden illerden biri olan Nevşehir’de de Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Şımarmaz ile kentteki ulaşım sistemleri hakkında özel bir röportaj yaptık. Şımarmaz “Şehrimizde ulaşım faaliyetleri halk otobüslerine devir edildi. Belediyeye ait her hangi bir otobüs bulunmamaktadır. Midibüs adı verilen 75 adet araçla halka hizmeti özel sektör veriyor. Vatandaşlar tek biletle şehrin her tarafına gidebiliyor. Biz de halk otobüslerinin denetimini yapıyor, halka en iyi hizmetin verilmesini sağlıyoruz. Otobüs duraklarımızda hangi otobüsün nereye gideceği ayrı ayrı renklerde yazılmış. Bu renk uygulaması okumuşluğu olmayan vatandaşlarımız içindir. Duraktaki yazının rengine göre hangi otobüsün hangi mahalleye gideceğini anlıyorlar.”

“Sistemin Kontrolü Ve Denetimi Belediyede”

Şuanda halk otobüsleri ile yaptığımız toplantılarda tüm otobüslere kamera takılması ve şoförlerin tek tip kıyafet giymesi kararını aldık. Kıyafetlerde hemen uygulamaya geçiyoruz. Meclisten özel halk otobüsleri yönetmeliğini çıkartarak otobüslerin her yıl vizesini takip etmekteyiz. Ayrıca otobüslerde kimler şoförlük yapabilir, kimler yapamaz, bunun denetimini de yapıyoruz. Her isteyen otobüs süremiyor. Adaylardan sağlık raporundan, psikiyatri raporuna kadar her türlü belgeyi istiyor, değerlendiriyor, ona göre belge veriyoruz. Esnafın sadece şoför olarak bildirdikleri kişiler biz onay verdikten sonra otobüslerde çalışabiliyor.

Daha önce şehirde çalışan minibüs ve belediye otobüsleri vardı. 2005 veya 2006 tarihinde belediye olarak hattan ayrılarak bunları özelleştirdi. İhale ile sınırsız olarak ulaşım işini özel halk otobüslerine devir ettik. Minibüslerde bire bir geçiş yaptı. Midibüs adı verilen 7,5 metre otobüslere geçildi. Belediye bu aşamadan sonra sistemin kontrolü ve denetimi konusunda çalışmalarını sürdürdü. Ayrı ayrı hatlar vardı (üniversite ve terminal hattı) bunları da birleştirdik. Özel halk otobüsleri beş ayrı güzergâhta kendilerine nöbet yazarak çalışıyorlar. Otobüslerin çalışma saatleri ve güzergâhları konusunda her ay bilgi alıyoruz. Onlar da bize aylık olarak araç başı 300TL civarında  (bilet bedeli, bilet fiyatına göre değişiyor) ödeme yapıyorlar.

“Vatandaş kaliteli hizmet ister”

Araçların yaş sınır 15 yıl olarak belirlendi. İki yıl geçiş süreci koyduk. Bu geçiş süreci tamamlandıktan sonra filomuzdaki tüm otobüsleri yenilemek istiyoruz. Yeni bir yönetmelik çıkaracağız. Vatandaşımızın daha kaliteli hizmet alabilmesi için otobüslerimiz ve şoförlerimiz bir değişim içersindedir. Herkes bu değişimden memnun görünüyor. Zaten vatandaş gideceği yere rahat bir şekilde gidebilmeye bakar. Bu işin belediye veya özel şirketlerce yapılmasıyla ilgilenmez. Biz onları memnun etmek için dakik olmalı ve sistemli çalışmalıyız. Bu bağlamdan nerdeyse her iki dakika da bir otobüsümüz sefer yapıyor. Şuanda şehirde otobüs sayısının artırmak, hatları genişletmek gibi bir çalışma içerisinde değiliz. İhtiyaç halinde bu tür bir çalışmayı ileriki yıllarda yapabiliriz.

“Engelli yasasının hükümlülüklerini esnafa bildirdik”

Engelli yasası ile ilgili yasa 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girdi. Biz de esnafımızı bilgilendirdik. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan bir komisyon tarafından kontrolü sağlanacak diye biliyoruz. Bu komisyonda sosyal hizmetler il müdürlüğü, çevre ve şehircilik il müdürlükleri, bazı il müdürlükler ve şoförleri temsilen şoförler odası temsilcileri var. Valilikten izin alıp bir toplantı yapacaklar. Halen filomuzdaki 75 otobüsün üçte biri engelli erişimine uygundur. Değişime geçiş için süre uzatılmazsa 5 bin TL cezası var. Denetleme ve ceza yazma yetkisi Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde, biz elimizden geldiğince esnafı mağdur etmemek için çalışacağız. Fakat burada tek yetkili biz değiliz


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mardin’de Halk Otobüsleri “5 Yılda Bir Yenilenir ”Önceki Haber

Mardin’de Halk Otobüsleri “5 Yılda Bir Y...

Anadolujet, Miniklerle BuluşuyorSonraki Haber

Anadolujet, Miniklerle Buluşuyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar