İstanbul
DOLAR32.5865
EURO35.0382
ALTIN2463.7

Sektörün 65+ Tedirginliği

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sektörün 65+ Tedirginliği
Abone ol
Halk Ulaşım Dergisi Anadolu turları kapsamında her yıl ziyaretinde bulunduğu illerden bazı halk otobüsü oda ve kooperatif başkanları ile görüşerek “65 yaş uygulamasının sizde etkisi ne oldu, ilinizdeki son durum nedir?” diye sordu. Sonuç beklendiği gibi; İstanbul’da olduğu gibi ciddi gelir kaybı söz konusu. Daha vahim olanı ise mevcut şartlarda Anadolu esnafının hizmet verdikleri şehirlerin nüfus yapısı nedeniyle 65 yaş uygulamasının altından kalkması mümkün değil. Hükümet mutlaka halk otobüsçü esnafı koruyucu tedbir almalı.

Antalya, Nadir Karatoy

“Devlet bunu sübvanse etmeli”

Antalya da 65 yaş üstü ücretsiz uygulamasına geçtik fakat durum çok vahim. Antalya tam bir emekli şehridir. Zengini de fakiri de ücretsiz seyahat ediyor. Her araçta günde 100, ayda ortalama 3 bin lira gelir kaybı var. Halk otobüsçü başkanları bir araya gelip dava açmayı düşünüyor. Belediye bir şey yapamıyor. Valilik bunu uygulayın diyor. Devlet bunu sübvanse etmelidir. 65 yaş üstünü, yüzde 40 engelliyi bedava taşıyacaksın diyor. Devlet bu adamlara bedava ekmek veriyor mu? Belediye suyu bedava verebiliyor mu? Biz özel sektörüz. Bize bedava binen adam tramvaya, devletin trenine binemiyor! Devlet bunu düşünmelidir. Madem o zaman bana mazotu yüzde 50 indirimli versin, ben de gücenmeden taşıyayım. Esnafımız “Biz de özel sektörüz, neden bedava taşıyoruz” diyor.

Şanlıurfa, Abuzer Şeker

“Özel sektörüz, zararımızı kime keseceğiz.”

65 yaş üstünü şahıs araçlarında bedava taşıyınca esnafın zararını kim karşılayacak. 65 yaş üstü vatandaş fırından ekmeği bedava alabiliyor mu ki benim arabamda bedava seyahat etsin. Bize şuanda bunu yapın diye net bir şey gelmedi. Fikir alışverişi yapalım, özel sektör bunu nasıl yapsın ki! Devlet bana mazot indirimi KDV, ÖTV indirimi yapıyor mu ki, ben yaşlıları bedavaya taşıyayım. Belediye araçlarında bu uygumla olabilir. Faturasını zararını devlete keser. Biz özel sektörüz, biz zararımızı kime keseceğiz.

 

Erzincan, Mehmet Albayrak

“Yerelde bir sübvanse bekliyoruz”

Belediye ile görüşeceğiz, yerelde bir sübvanse bekliyoruz. Kanunda böyle bir şey olmadığı için konuyu belediye ile görüşeceğiz. Belediyemizin bu konuda bize yardımcı olacağını düşünüyorum. Bu bir sosyal hayatı destekleme projesi olabilir ama bedeli devlet ödemelidir. Özel sektöre bunu yüklemek doğru değil diye düşünüyorum. Büyük sıkıntı çekiyoruz. Erzincan’da merkezde yaşayan insanların 11.920’si 65 yaş üstüdür. Zaten günde ortalama 30 bin yolcu yaşıyoruz. Anadolu’nun birçok ilinde olduğu gibi bizde de bu oran çok yüksek. Bu külfetin altından kalkmamız çok zor. İnşallah bir çözüm bulunur.

 

Diyarbakır, Fesih Kaya

“Başkasının sırtından ağalık yapılmaz”

65 yaş Türkiye genelinde uygulanacak deniyor. Diyarbakır da bunu şuanda sadece belediye arabaları yapıyor. Bu uygulamayı özel halk otobüslerinde de yaparsak haksızlık olur. Belediye bize bunu uygulayın derse perişan oluruz. Mazot fiyatının ne durumda olduğu ortada. 65 yaş üstünü de bedava taşırsa Türkiye genelinde tüm otobüsçüler sıkıntı çeker. Ya indirimli olsun ya da zararımızı belediye karşılasın. Belediyemiz bu yasanın özel ulaşım için haksızlık olduğunu düşünüyor. Bunu hükümet yapıyorsa zararı karşılamalıdır. Ya da sadece belediye araçlarında uygulansın. Biz bu işe girerken zaten özürlüyü taşımayı kabul etmişiz. Vergiler ortada. Halk otobüsçüsü en büyük sıkıntıyı çeken esnaftır. Bazen taşın altına beraber elimizi sokmalıyız. Bu yasa halk otobüsçüsüne büyük yük olur. Başkasının sırtından ağalık yapılmaz.

 

Yozgat, Sabahattin Nemli

“Bu zararın altından kalkmamamız imkânsız.”

Bu konuda aşırı bir talep var. Biz bunu uyguladığımız anda kontağı kapatmak zorundayız. O derece bir zararı olacak. Geçen THOB toplantısına gittik. Biz mahkemeye gitmeyi düşünüyoruz. 65 yaş üzeri vatandaş muhtaçsa, eğer maaşı falan yoksa taşırız ama herkese bu hakkı tanırlarsa büyük bir zarar altına gireriz. Altından kalkmamamız imkânsız. Belediye bize hak veriyor ama bu bir kanun olduğu için onlarda bir şey yapamıyor. İl genellinde 65 yaş üstünün oranı neredeyse yüzde 40’tır. Belediye toplu taşımayı eskiden kendi yaparken zarar ediyordu. Şimdi bu uygulama geçilirse biz de zarar edeceğiz.

Kocaeli, Mustafa Kurt

“Kocaeli de 140 bin kişiye yakın 65 yaş üstü yolcu var”

Biz de daha başlamadık. Kocaeli de 140 bin kişiye yakın 65 yaş üstü yolcu var. Ciddi manada zarar ederiz. Biz zaten mağdur olan yaşlılarımızı bedavaya taşıyorduk. Belediye ile görüşmelerimizde kartlandırmaya gidelim görüşü ön plana çıkıyor. Kartını sisteme okutup geçsinler ki ne kadar taşıdığımızı bilelim. İleride bir dava açma durumumuz olabilir. Ankara’da federasyonla görüşüyoruz. Başbakanlık müsteşarına dosya verdik. Çalışma bitti, Başbakan’a sunulacak deniyor. Bekliyoruz, inşallah hayırlı bir haber gelir. Yoksa Türkiye genelinde esnafın bunun altından kalkması mümkün değil.

Rize, Halim Getir

“Adamın hanı apartmanı var, bedava taşıyoruz”

Belediye Başkanı ile görüştük. Bu uygulamaya itiraz ettik. Belediye Başkanı bize “Yapacak bir şey yok, kanun bu taşıyacaksanız” diyor. Zaten zor durumdaydık, bu yasa esnafı iyice bitiriyor. 6 aydan beri biz yaşlıları bedava taşıyoruz. Bir araba 150 kişi taşıyorsa bunun 30’u bedava. Buna esnaf dayanır mı? Zaten çoğu bölgede yaşlılar ikamet ediyor. Adamın hanı apartmanı var, otobüslerimizde bedava taşıyoruz. Başkanımız arabalarımıza reklam alarak bize biraz gelir getireceğinin sözünü verdi. Biz evimize ekmek zor götürüyoruz. Bu çok yanlış bir uygulama umarım bir çözüm bulunur.

Çorum, Zafer Bolat

“65 yaş üstü vatandaş bakkaldan herhangi bir şeyi indirimli alabiliyor mu?”

Biz 65 yaş üstünü elektronik kartı varsa ücretsiz taşıyoruz. Kimlik göstererek geçmesine izin vermiyoruz. Bu yasa esnafın sırtına ciddi bir yük bindirdi. Araç başı ortamla aylık yüzde 20’den 2 bin lira gelir kaybımız var. Belediye çözüme gidemiyor. Devletin çıkardığı yasa, elimiz kolumuz bağlı. Bu bir sosyal devlet projesi ise kimseyi mağdur etmemek gerekiyor. Zararımız bir şekilde karşılanmalı. Tüm toplu taşıma yapan halk otobüsçüleri bu konuda ciddi sıkıntı yaşıyor.

Kızıltepe, Zeynel Abidin İncesu

“Bu uygulama gelirse esnaf yakıt parasını bile çıkaramaz”

Biz bu uygulamaya henüz tam olarak geçmedik. Belediyenin de bizden herhangi bir talebi olmadı. Zaten kazancımız yok. 12 kalem ücretsiz yolcu taşıyoruz. Bir de bu uygulama gelirse esnaf yakıt parasını bile çıkaramaz. Zaten zarar eder durumdayız.

Kastamonu, Mustafa Gülük

“Uygulama sonrası çalışmamız imkansız”

65 yaş uygulamasına Kastamonu’da henüz geçilmedi. Devlet bunu bizden istiyor. Biz bu uygulamaya geçersek, çalışmamız imkânsız, kontak kapatıp, gitmemiz gerekecek. Yasa 100 bin nüfusun 15 bini bedava seyahat edecek diyor. Biz zaten şehit aileleri, gaziler, postacılar gibi 8 kalemi bedava taşıyoruz. 65 yaş üstü de taşırsak çalışma şartlarımız iyice bozulur. Bu devletin işi ise, sosyal hizmetlerden bize ya da onların kartlarına para yatırılsın. Kimse mağdur olmasın. Ya da bize ÖTV, KDV indirimi yapsınlar, biz de yaşlılarımızı zarar etmeden taşıyabilelim.

 

Samsun, Mustafa Kızıldemir

“Destekleme çıkmazsa, en fazla iki ay daha dayanırız”

Samsun’da bu uygulamaya yönetmelik çıkar çıkmaz geçtik. Durum çok vahim. Bizim normal elektronik sistemde yüzde 20 civarında taşıdığımız 65 yaş üstü yolcumuz, minibüslere binenler, evde oturanlarda gelince yüzde 35’e çıktı. Bu yasa ile belediye de zarar ediyor. Ellerinden gelen bir şey yok. Bu bir kanun, uygulanmak zorunda fakat esnafa destekleme yapmadan uygulamaya geçmek yanlış. Biz THOB VE TŞOF ile bir toplantı yaptık. Müsteşara dosya verdik. O dosyada KDV indirimi destekleme ve otobüslerin tanımı var. Destekleme çıkmazsa biz en fazla iki ay daha dayanırız. Bizim gibi Belediye otobüsü hiç olmayan iller yasa ile perişan oldu. Samsun’da tüm yük bize kaldı.

Yeni İstanbul Halk Otobüsler (İstanbul), Yalçın Beşir

“Elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz. Ankara da ciddi çalışmalar yapılıyor.”

65 yaş üstü uygulaması esnafın gelirinde yüzde 20 bir düşüş yarattı. İşin doğrusu bu 65 yaşların ücretlendirilmesi, devletin bunu sübvanse yolu ile karşılaması gerekir. İnsanların eğitimi, sağlık hizmetleri gibi toplu taşıma hizmeti içinde bir yerden sübvanse gelmelidir. Çözüm konusunda verilen sözler var, bunların yerine getirilmesini bekliyoruz. Elimiz kolumuz bağlı. Ankara da ciddi çalışmalar yapılıyor. Beklentimiz var. Müsteşar ile görüşmeler oldu. Şuanda tüm esnaf bir ücretlendirme beklentisi içerisinde. Biz de onlara mutlaka bir çözüm olacak diyoruz. Aksi durumda bir kaos olacaktır.

ÖZULAŞ (İstanbul), Göksel Ovacık

“Ücretsiz taşınan yolcu oranı yüzde 6’dan yüzde 15’e çıktı”

Gelirlerimizde bir düşüş var. 65 yaş üstü ücretsiz olduktan sonra bedava taşınan yolcu oranı iyice arttı. Kartla binen var kimlik ile binen var. Hükümetten ve İETT’den beklentilerimiz var. İETT’den halk otobüslerine bir iyileştirme, alınan hizmet bedellerinin düşürülmesi gibi taleplerimiz var. Hükümetten de KDV indirimi ve ücretsiz taşınan yolcular için kişi başına bir rakam belirlenip, bize bir ödeme yapılması konusunda bir talebimiz var.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
“65 Yaş Üstü De Bedava Olursa Esnaf Ayakta Duramaz”Önceki Haber

“65 Yaş Üstü De Bedava Olursa Esnaf Aya...

Karsan Hyundaı’nin Türkiye Distribütörü OlduSonraki Haber

Karsan Hyundaı’nin Türkiye Distribütörü...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar