İstanbul
DOLAR32.4708
EURO34.7099
ALTIN2437.0

Mersin'de "Moray Projesi" Tanıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mersin'de "Moray Projesi" Tanıtıldı
Abone ol
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin’in yıllardır çözüme kavuşamayan ulaşım sorununa el atarak, dünyanın gelişmiş kentlerinde örnekleri görülen ‘Monoray Projesi’ ni hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Mersin’in ulaşım ve trafik sorununu büyük ölçüde rahatlatacak olan ileri teknoloji raylı sistemleri ‘Monoray Projesi’, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Kerim Tufan, Genel Sekreter Haluk Tunçsu, kamu kurumu, sivil toplum örgütleri ile oda temsilcileri katılımıyla Kongre Merkezin’de düzenlenen toplantıda basına ve kamuoyuna tanıtıldı. 13.1 km yol için 70 milyon dolar maliyeti olan Monoray Projesi, yap-işlet-devret şeklinde hayata geçirilip, daha sonra Mersin Büyükşehir Belediyesine devredilecek.

Toplantının açılış konuşmasını, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın şehir dışında olması nedeniyle Başkanvekili Kerim Tufan yaptı. Bu projenin Çukurova'nın tamamında ulaşımı rahatlatacak, geleceğine yön verecek önemli proje olduğunu vurgulayan Başkanvekili Tufan, “Türkiye'nin yeni yeni tanımaya başladığı bu projeye, Mersin ilk sıralarda kavuşmuş olacak. Son derece güvenli, ekonomik, çevreci bir proje. Bu projenin hep birlikte tadına varacağız. İlk başta Mersin merkez gibi düşünülse de projenin ikinci etabında; Erdemli, Taşucu, Tarsus, Adana, Antakya gibi, bu kadar geniş hinterlandı taşıyan, çok geniş kitleyi içine alan büyük bir proje” diye konuştu.

Yerel seçim sürecinde Mersin'in problemleri ile ilgili yapmış olduğumuz ankette, ulaşım ve trafik sorununun ilk üçün içinde yer aldığının bilgisini veren Başkanvekili Tufan, “Gelir gelmez toplu taşıma konusunu belediyemiz ele aldı. Mersin'i birlikte yöneteceğiz sloganı bazı kesimler tarafından saptırılmaya çalışıldı. Bu projede sivil toplum kuruluşları ve ilgili odalarla birlikte hareket edildi, görüş alışverişinde bulunuldu” dedi.

“BÜYÜK PROJELER BÜYÜK ZAMAN ALIR”

‘Monoray Projesi’nin büyük proje olması nedeniyle, yapımının ve hayata geçmesinin zaman alacağını söyleyen Başkanvekili Tufan, “Halkımızdan ricamız bize biraz zaman verin. İyi ekip kurduk, başımızda çok tecrübeli, başarılı bir belediye başkanımız var. Hizmet konusunda asla sorununuz olmaz. Seçim sürecinde söz verilen projelerin hepsi birer birer yerine gelecek. Büyük projeler, büyük zaman alır, çünkü büyük maliyeti, bakanlık ayağı, altyapı çalışmaları var. Mersin halkından sabırlı olmalarını talep ediyoruz” şeklinde konuştu. Başkanvekili Tufan konuşmasında ayrıca, Mersin Büyükşehir Belediyesi-Mersin Üniversitesi işbirliğinde Eylül ayında yapılacak olan bir çalışmayla, Mersin’in trafik ve toplu taşıma sorununun masaya yatırılacağının bilgisini verdi.

“YERLİ MALI, GÜVENLİ, HIZLI, EKONOMİK, KONFORLU”

Daha sonra Ataray Grup A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Alioğlu, slayt eşliğinde projenin tanıtımını yaptı. Monoray Sisteminin, Mersin Tren Garı ile Mezitli-Soli Kavşağı arasında kalan 13.100 metrelik çift hat üzerinde, toplam 18 istasyondan oluşan, yolcu taşıma amaçlı kurulacağını söyleyen Alioğlu, Projenin amacının, Mersin kentiçi ulaşımını güvenli, hızlı, ekonomik ve konforlu biçimde sağlamak, halkın yaşam standardını yükseltmek, şehiriçi çevre ve gürültü kirliliğini azaltmak,  şehre daha modern görüntü kazandırmak olduğunu söyledi.

Ataray Grup A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Alioğlu, Monoray Sisteminin özelliklerini şöyle sıraladı:“Monoray hattı, zemindeki araç ve insan trafiğini etkilemeyecek biçimde, zeminden yeterince yukarıya kurulacaktır. Hat üzerinde bulunan karayolu araçları ve yayalar Monoray sisteminden etkilenmeyecektir. Monoray sisteminin güzergâhı, Mersin Tren Garı’ndan başlamakta, İstiklal Caddesi üzerinden GMK Bulvarı’na kadar gitmekte ve GMK Bulvarı boyunca Mezitli Soli Kavşağı’na kadar olan bölümde yaklaşık 14 km yi kapsamaktadır. Sisteme kurulacak olan 18 adet istasyon zeminden yaklaşık 5 metre yukarıya kurulacaktır. Monoray hattı, Monoray aracının raydan çıkmaması için güvenli tasarım özelliklerine sahiptir ve araç hiç bir koşulda raydan çıkamayacaktır. Monoray hattı depreme, rüzgâr etkisine, araç hareketinden oluşacak yanal kuvvetlere karşı dayanıklı olarak tasarlanmıştır. Araçlar herhangi bir sürücüye gerek duymadan tam otomatik olarak çalışabilmektedir. Ancak gerek duyulduğunda araçlar manüel modda da çalışabilecektir. 5 vagonlu aracın yolcu taşıma kapasitesi 200 yolcu dur. Sistemin günlük yolcu taşıma kapasitesi 348 bin olacaktır. Sistemde kullanılan araçlar elektrik enerjisi ile çalışmaktadır. Elektrik kesintilerinden etkilenmeyecek, enerji kesintisine karşı akü sistemiyle donatılmıştır. Araç, her türlü iklim koşulunda (yağmur, kar, dolu, bataklık çamuru) etkilenmeden çalışabilecektir.”

Daha sonra konuşan Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, Monoray sistemiyle Mersin’in trafik akışını hızlanacağını söyleyerek, “Mersin’in bir uçtan bir uca kat edilmesi çok zaman alıyor. Mersin’in tamamına monoray ve battı çıktılarla 10 dakikada ulaşılabilecek. Bu projeler 2015 yatırım bütçemizde yer alacaktır. Bu projenin Mersin’e hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tramvay Hattına Konser Ve Havai Fişekli Açılış ŞöleniÖnceki Haber

Tramvay Hattına Konser Ve Havai Fişekli...

VARTA Mobil Uygulamasıyla Doğru Aküyü BulunSonraki Haber

VARTA Mobil Uygulamasıyla Doğru Aküyü Bu...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar