İstanbul
DOLAR32.513
EURO34.9232
ALTIN2439.2

Man Ve ZF’ye Güvenim Kalmadı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Man Ve ZF’ye Güvenim Kalmadı
Abone ol
Özel halk otobüsleri ve İstanbul Otobüs A.Ş.’deki araçlarıyla şehiriçi yolcu taşıma hizmeti veren büyük işletmecilerden biri olan Hüseyin Erdeve Man ve ZF’den şikayetçi. Hüseyin Erdeve “Otobüslerimizdeki dizel Man motorları ve ZF şanzımanlardan yana ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Bu iki markanın müşteri memnuiyeti düşünceleri zayıf. Biz işletmecilere karşı adeta “Nasılsa mecbursunuz bizden ürün almaya” tarzında bir tavırları var. Bu tavır bizi isyan ettirecek noktaya getiriyor. Açıkçası bu iki markaya olan güvenimi yitirdim. Farklı arayışlar içersindeyim”

Hüseyin Erdeve otobüslerindeki Man motorları ve ZF Şanzımanlarda sıkıntılar yaşadığını fakat çözüm konusunda iki firmanın da kendisine yardımcı olmadığını, bu yüzden ciddi zararlar ettiğini söylüyor. Esnafın yaşadığı her sıkıntıyı dinleyen ve çözüm konusunda ciddi katkılarda bulunan dergimiz, Hüseyin Erdeve’nin problemlerini, iddialarını birinci ağızdan sizlere ulaştırıyoruz. Takdiri siz değerli okuyucularımıza bırakıyoruz.

Otobüslerinizin motorları ile alakalı yaşadığınız sorunlar nelerdir?

Bizim araçlarımızdaki Man dizel motorlarda bir sıkıntı var. Biz yetkililere bunu ilettik ama nedense kimseden sağlıklı bir cevap alamıyoruz. 200 bin kilometreyi geçince bir otobüs garanti kapsamı dışındadır. Süreç içersinde arabalarımızdaki turbo sisteminde bir bozukluk olduğunu, motora yağ verdiğini teknisyen arkadaşlardan diniliyoruz. Ne hikmetse bu sıkıntı, 200 bin kilometrelik süreç içerisinde tam anlaşılmıyor. 200 binden hemen sonra veya 200 bin kilometreye yakın kendini iyice göstermeye başlıyor. Daha geçtiğimiz hafta yaşadığımız bir sıkıntı yüzünden komple bir motor almak zorunda kaldım. Takriben 80-90 bin liraya yakın bir maliyet söz konusu. Bu otobüs işletmecisi için büyük bir darbedir. Çevremde Man motor kullanan bütün araçlarda genelde böyle bir problem var. Turbo yağ veriyor. Şuanda benim 7 aracımda bu sıkıntı yaşanıyor. Garantileri dolduğu için de bu saatten sonra ne yaparsam kendim yapacağım. Çünkü Man’dan çözüm noktasında bir çalışma göremiyorum.

“Yakıt Farkının Kaynağını Bulamadılar”

Peki “Man” size konu hakkında bir açıklama yaptı mı?

Teknisyen arkadaşlarımızdan bazıları otobüste motorun dizaynı ile alakalı bir sorun var diyor. Bir kısmı ise motorun Türkiye şartlarına uygun olmadığını söylüyorlar. Bir arıza olduğu zaman biz servise gidiyoruz. Yetkili servis sadece bakım servisi olduğu için garanti kapsamında ise bizi yetkili Man servisine gönderiyor. Geçenlerde benim araçlarımdan birinde yakıt farkı olduğunu tespit ettim. Aynı güzergâhta 5 otobüsüm peş peşe çalışırken bir aracım diğerlerine göre fazla yakıyor dedim. Man yetkilileri, ZF’nin teknik elemanı ve Güleryüz Cobra yetkilileri bir araya geldiler. Bana sıkıntının şoförden kaynaklandığını söylediler. Şoförümün vardiyasını değiştirdim sonuç yine aynı oldu. Kimse sorunu üstlenmedi. Ben de farklı bir uygulama yaptım. ZF şanzımanın beyinlerini değiştirdim, bu sefer tam tersi oldu. Sorun ZF’den kaynaklanıyormuş. ZF yetkililerini aradım. Sizin sorun yok dediğiniz şeyi ben böyle bir uygulamayla giderdim, dedim. Yetkililer gelip inceleyeceğiz dediler ancak bir ay oldu ne gelen var ne giden. Man ve ZF’den yana ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Müşteri memnuiyeti diye bir düşüncelerinin maalesef olmadığını görüyorum. Tek tabanca derler ya öyle bir pozisyon almışlar. Bazen bizi isyan ettirecek bir noktaya getiriyorlar. Farklı bir arayışa giriyoruz ama ne yazık ki oyuncular belli.

Man’ın farklı araçlarda kullanılan CNG ve DİZEL motorlarında yaşanan sıkıntıların ciddi boyutlarda olduğunu görüyoruz. Peki orijinal Man araçlarda da buna benzer sıkıntılar var mı? Yaşadığınız sıkıntılar sizin ilerleyen dönemde tercihini değiştirmenize neden olacak mı?

Man’ın kendi ürettiği orijinal araçlarında motor farkı var. Onlar yatık, bunlar dik motor. Bilgi aldığımız teknisyenler Man’ın dik motor olarak belirttikleri dar bloklu motorlarında bu tür problemlerin yaşandığını söylüyorlar. Teknik olarak açıklayacak bilgim yok ancak Man’ın dizel dik motorlarında bir problem var diyebiliriz. Yatık motorlarda bir problem yaşandığını hiç duymadım. Özellikle turbonun yağ vereme problemi var. Çekişle alakalı bir problem yok.

“Güven Veren Marka Ve Kişileri Tercih Edeceğim”

Man daha çok birçok üreticiye tedarikçi oluyor, motorunu satıyor. Siz o firmalardan Man motoru ve ZF şanzıman dışında başka markaları kullanan araç talebinde bulundunuz mu?

Başka markalarda böyle bir problem duymadım. Bu bizim sonraki tercihimizi değiştirir. Bir otobüste aylık bazda 2 bin TL yakıt farkı varsa, alırken bir daha düşünmez misiniz? Bir firma ile bir görüşmemiz oldu. Bize tüm alçak taban araçlarımızı alıp yerine Cummins motor ve Allison şanzımanlı dizel araç  vermeyi teklif ettiler. Bundan böyle bize güven veren marka ve kişilerle çalışmayı tercih edeceğim. 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Eren Gündüz:Tcv, Man’ın Yan Ürünü DeğildirÖnceki Haber

Eren Gündüz:Tcv, Man’ın Yan Ürünü Değild...

Kurumsallaşma Adına Daha Ciddi Adımlar AtmalıyızSonraki Haber

Kurumsallaşma Adına Daha Ciddi Adımlar A...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar