İstanbul
DOLAR32.5162
EURO34.908
ALTIN2450.6

Bakan Elvan İnternet Yasasıyla İlgili Bilgi Verdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Elvan İnternet Yasasıyla İlgili Bilgi Verdi
Abone ol
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, internet yasasıyla ilgili kamuoyunda tartışılan konulara yönelik yeni bir çalışma yaptıklarını belirterek, "Mutlaka mahkeme kararı olacak. Mahkeme kararı olmaksızın hiçbir işlem gerçekleştirilemeyecek" dedi.

Bakan Elvan, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, kamuoyunda internet yasası olarak bilinen düzenlemeye ilişkin tartışma konusu olan birkaç husus olduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de ifade ettiği 2 önemli husus üzerinde yeni bir çalışma yaptıklarını belirten Elvan, bugün CHP, MHP ve BDP Grup Başkan Vekilleri ile bu konuları görüştüklerini ifade etti. Elvan, değişikliklerin grup başkan vekilleri tarafından olumlu karşılandığını bildirdi. 

Trafik bilgilerinin, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) mahkeme kararı olmaksızın ulaşması ile özel hayatın gizliliğinin korunmasına yönelik gecikmesinde sakınca bulunan hallerde TİB Başkanı'nın erişime engelleme kararı verebilmesinin kamuoyunda çok tartışıldığını söyleyen Elvan, bir diğer tartışma konusunun da trafik bilgisinin saklanmasının oluşturduğunu anımsattı. Yeni çalışmada, trafik bilgisi tanımını gözden geçirdiklerini ve tanımı bir anlamda daralttıklarını anlatan Elvan, trafik bilgisi içinde IP adresi, başlama ve bitiş süreleri, yararlanılan hizmetler, varsa abone bilgileri ve aktarılan veri miktarının da olacağını kaydetti.

Değişiklikle Her Husus Mahkeme Kararına Bağlandı

Trafik bilgilerine ilişkin önemli bir değişikliğin de söz konusu bilgilerin mahkeme kararı olmaksızın hiçbir şekilde verilememesi, kullanılamamasına yönelik olduğunu belirten Elvan, "Mutlaka mahkeme kararı olacak. Mahkeme kararı olmaksızın hiçbir işlem gerçekleştirilemeyecek" dedi. 

Bakan Elvan, özel hayatın gizliliğinin korunmasına ilişkin gecikmesinde sakınca bulunan hallerde TİB Başkanı'nın, erişime engelleme kararı vermesine yönelik olarak da yeni değişiklikte TİB Başkanı'nın aynı şekilde erişime engelleme kararı vereceğini ancak sonrasında 24 saat içinde Sulh Ceza Mahkemesine başvurması gerekeceğini açıkladı. Elvan, sonraki süreçte mahkeme kararına göre engellemenin devam edip etmeyeceğinin belli olacağını söyledi. Değişiklikle her bir hususu mahkeme kararına bağladıklarına dikkati çeken Elvan, şunları kaydetti: "TBMM'den geçen tasarı Cumhurbaşkanımızda. Cumhurbaşkanımız tarafından bir onaylama söz konusu olursa, yasa onaylanır onaylanmaz, biz de Meclis'te bununla ilgili süreci başlatacağız ve bu değişiklikleri gerçekleştireceğiz. Tabi ki takdir Cumhurbaşkanımzındır ama bu değişikliklerle ilgili Genel Kurul'da eğer olamıyorsa yeni bir teklif vererek ve bugün arkadaşlarımız muhtemelen bu teklifi veriyorlar, ilgili kurumlarla görüşerek yasal süreci tamamlayacağız."

Avrupa'nın Bütün Ülkelerinde Trafik Bilgileri Saklanıyor

Bakan Elvan, bir soru üzerine dünyanın hangi gelişmiş ülkesine gidilirse gidilsin mahkeme kararı olmadan, bir çok engelleme yapıldığını söyledi. Yeni yasanın kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin korunması konusunda önemli uygulamaları barındırdığına dikkati çeken Elvan, bazı gelişmiş ülkelerde 100 binin üzerinde kelime ve kavramın google arama motorunda engellendiğini ve aranamadığını ifade etti. Türkiye'de bir çok yasa dışı dinlemenin, görüntünün internet sitelerinde kullanıldığını ve kimsenin bunlar nasıl kullanılıyor diye sormadığını belirten Elvan, "Dünyanın hangi ülkesinde yasa dışı görüntüler yayınlanabiliyor?" diye sordu.

Almanya hariç Avrupa'nın bütün ülkelerinde trafik bilgilerinin saklandığını belirten Elvan, "Bu, gerçekten ülkenin ihtiyaçlarına cevap verecek bir düzenlemedir" diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İETT Almanya'da Dünyanın En Uzun Aracını İncelediÖnceki Haber

İETT Almanya'da Dünyanın En Uzun Aracın...

Uçmayan Kimse Kalmayacak!Sonraki Haber

Uçmayan Kimse Kalmayacak!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar