İstanbul
DOLAR32.565
EURO34.9699
ALTIN2440.5

Akıllı Ulaşıma Önem Veriyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Akıllı Ulaşıma Önem Veriyoruz
Abone ol
İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, Okan Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’nun düzenlediği "21. Yüzyılda Kentsel Sorunlar ve Çözüm Önerileri" paneline katılarak, öğrencilerle bir araya geldi.

Kentsel lojistik ile yapılan mevcut çalışmalar, planlamalar ve çözüm önerilerinin tartışıldığı “21. Yüzyılda Kentsel Sorunlar ve Çözüm Önerileri” paneli Kadıköy’de yer alan Okan Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’nda düzenlendi. Okan Üniversitesi Meslek Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Ahmet Tuğrul Savaş'ın önderliğinde ve Yönetim ve Organizasyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Lütfi Saka ile öğretim görevlisi Sinan Bayraktar'ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele, İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan ve Rektör Prof. Dr. Şule Kut, TIRSAN Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, DHL Anadolu Bölge Satış ve Dağıtım Müdürü Necati Dağtekin ve Coca-Cola Lojistik Müdürü Nihat Sevim katıldı.

Panelde İETT’nin toplu ulaşım faaliyetleri hakkında sunum gerçekleştiren İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, farklılaşmayı ortaya koyacak çalışmalara imza attıklarını söyledi. Yolcu memnuniyetini artırmak için akıllı ulaşıma önem verdiklerini kaydeden Baraçlı, “Son aldığımız 1705 otobüsle akıllı otobüs dönemini başlattık. Akıllı ulaşım bizim için kent içi toplu ulaşımın en önemli unsurlarından bir tanesi. Trafikte zaman kaybının azalabilmesi için evden çıkmadan otobüsün gelip gelmediğini bizim bilmemiz gerekiyor. Bunun için ‘MOBİETT’ yazılımını gerçekleştirdik. Cep telefonlarına bu programı indirdiğinizde araçların ne zaman, hangi dakikada, durağa geleceğini anlık olarak takip edebiliyorsunuz. MOBİETT ’de aynı zamanda nasıl giderim yazılımımız var. Bu yazılım sayesinde gideceğiniz yere yönelik alternatif güzergâhları da görebilirsiniz. Aynı zamanda araç içindeki geçiş cihazlarından biz yolcu hareketlerini takip edebiliyoruz. Araç içi ekranları bilgilendirme amaçlı kullanıyoruz. Tüm otobüslerimizi GPS ve GPRS sistemiyle anlık olarak takip ediyoruz.” diye konuştu.

New York Belediyesi, İETT ile Benchmarking çalışması yapmak istiyor

İETT’nin gerçekleştirmiş olduğu faaliyetlerin uluslararası alanda da dikkat çektiğini ve danışmanlık hizmeti almak amacıyla dünyanın farklı noktalarından ziyaretçileri ağırladıklarını dile getiren Baraçlı, New York Belediyesi’nin İETT ile Benchmarking (kıyaslama) çalışması yapmak istediğini belirtti. İETT’nin uygulamaya koyduğu ‘MOBİETT’ yazılımı, otobüs içindeki wi-fi ve şarj ünitesi aparatları ile Akyolbil yazılım sistemi hakkında bilgi almak için New York Belediyesi’nden yetkililerin İETT’yi ziyarete geleceğini, İETT’den de yetkililerin oraya gideceğini anlatan Baraçlı, İETT’nin 143 yıllık bilgi birikimini etkin bir şekilde kullanmaya çalıştığını söyledi.

İstanbul’da günlük 26 milyon yolculuk hareketi var

İstanbul’un büyük bir kent ve kendine has özelliklerinin olduğunu belirten Baraçlı, “İstanbul’da 27 bin kilometre yol ağı ve günlük 26 milyon yolculuk hareketi var. Bizler yoğunlukları azaltabilecek bir toplu ulaşım sistemini kurmamız gerekiyor. Son yıllardan lastik tekerlekten raylı sisteme ve deniz taşımacılığına bir geçiş var. Raylı sistemin etkinliği artırabilecek aynı zamanda toplu taşımayı optimize edebilecek hat ve güzergahların belirlenmesi çalışmaları her geçen gün iyileştirilerek devam ediyor. Toplu ulaşım kültürünün yaygınlaşması amacıyla ‘Toplu Ulaşımda Görgü ve Nezaket Kuralları’ diye bir kitap hazırlattık ve ilköğretim okullarında dağıtımını yapıyoruz. Toplu ulaşım haftası düzenliyoruz. Bu haftada ilkokul öğrencileriyle etkin bir şekilde toplu ulaşım kültürünü yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Toplu ulaşımı sevdirmemiz ve her geçen gün yaygınlaştırmamız gerekiyor.” dedi.

TÜBİTAK ve TÜSİDEF ile çalışmalar yapıyoruz

Toplu ulaşımı etkin ve verimli hale getirmek için TÜBİTAK ve TÜSİDEF ile çalışmalar yaptıklarını kaydeden Baraçlı, “Yapılan çalışmaların neticesinde güzergâhların yeniden düzenlenmesi ve anlık bir hat ve güzergah planlamasının çalışması içerisinde gayret eder pozisyondayız. Etkin ve verimli toplu ulaşımı farklı noktalarda yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bizim hedefimiz toplu ulaşımı düzenlemek denetlemek aynı zamanda dengelemek bilgi birikimini yönetebilmek ve danışmanlık yapabilmek.  Yolcu memnuniyetini artırmak için de çalışmalar yapıyoruz. Yapılan çalışmalar neticesinde menuniyet oranını yüzde 74’lere kadar çıkarttık. Filomuza kazandırılan Alçak tabanlı, çevreye duyarlı 1705 akıllı otobüsle birlikte memnuniyet oranımız daha üst seviyelere çıktı. Filomuzda yaklaşık 300’e yakın CNG’li aracımız var. Bu yıl içerisinde de tekrar CNG’li araç alımı ve EURO 5 ve EURO 6 motorlu araçların alımının çalışmasını da başlatıp yıl için de tamamlamayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Genel Müdür Baraçlı gerçekleştirdiği sunumun ardından öğrencilerin ulaşımla ilgili sorularına cevap verdi. Panelin sonunda Okan Üniversitesi Meslek Yüksekokul müdürü Doç. Dr. Ahmet Tuğrul Savaş, Genel Müdür Baraçlı’ya programa katılımından dolayı teşekkür belgesi verdi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çevre Duyarlılığı İki Şirketi Bir Araya GetirdiÖnceki Haber

Çevre Duyarlılığı İki Şirketi Bir Araya...

Çocuk Polisler İş BaşındaSonraki Haber

Çocuk Polisler İş Başında

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar