İstanbul
DOLAR32.5162
EURO34.908
ALTIN2450.6

5 Milyon Ücretsiz Yolcu Taşıdık

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
5 Milyon Ücretsiz Yolcu Taşıdık
Abone ol
Yasanın yürürlüğe girdiği dönemden bugüne tam 5 milyon ücretiz yolcu taşıdıklarından yakınan Kayseri Otobüsçüler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Erkan “Biz taşımayalım demiyoruz. Engelliler de bizim insanımız, yaşlılar da bizim insanımız. Ama devlet bizi sübvanse etmeli. Özel sektör olarak bu işin altından çıkamayacak duruma geldik” diyor.

65 yaş yasası şehiriçi ulaşım sektöründe hizmet veren halk otobüsçülerinin belini büktü. Onlarca kalemde ücretsiz yolcu taşıyarak kamu hizmeti veren halk otobüsçülerinin sırtına yüklenen 65 yaş yasası altından kalkılamaz bir hal aldı. Yükün şiddeti Anadolu şehirlerinde çok daha ağır hissediliyor. Kayseri’de bu şehirlerimizden biri. Yasanın yürürlüğe girdiği dönemden bugüne tam 5 milyon ücretiz yolcu taşıdıklarından yakınan Kayseri Otobüsçüler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Erkan “Biz taşımayalım demiyoruz. Engelliler de bizim insanımız, yaşlılar da bizim insanımız. Ama devlet bizi sübvanse etmeli. Özel sektör olarak bu işin altından çıkamayacak duruma geldik” diyor.

 

Sayın Başkan, Kayseri Otobüsçüler Esnaf Odası’ndan bahseder misiniz?

 

Kayseri Otobüsçüler Esnaf Odası yönetimi olarak görevimize 14 Ocak 2014’te başladık. Oda olarak esnaf ile belediye arasındaki diyaloğu sağlıyoruz. Odamızın 700 üyesi, 387 otobüsü var. Halen Kayseri şehiriçi ulaşımının yüzde 95’ini biz taşıyoruz. Geri kalan yüzde 5’lik kısmı ise belediyemiz taşıyor. Sabah ve akşam pik saatlerde devreye giriyor belediye otobüsleri. Bir de bizim ulaşamadığımız ilçelere, köylere belediye otobüsleri gidiyor. Halk otobüsçüleri olarak şehrimizde hizmet veren raylı sistemde de ortaklığımız var. Raylı sistemle koordineli olarak Kayseri ulaşımını sağlıyoruz.

 

DEVLET SÜBVANSE ETMELİ

 

65 yaş yasası Türkiye genelinde halk otobüsçülerinin kabusu oldu. Kayseri’de durum nedir? Ücretsiz yolcu binişleri şehrinizde ne durumda?

 

Kayseri’de bu yasaya kadar ücretsiz taşımaların orana yüzde 15 civarındaydı. 65 yaş yasası yüzde 10-12 puan bu oranı yukarıya çekti. Bu da esnaf arkadaşlarımızda sıkıntı yaratıyor. Biz taşımayalım demiyoruz. Engelliler bizim insanımız, ihtiyarlar bizim insanımız. Ama devletin bu konuda bize bir sübvanse yapması gerekiyor. Özel sektör olarak inanın işin içinden çıkamayacak pozisyona geldik. Kanun içinde bulunduğumuz 2014 yılının 11 Nisan’ında çıktı. O günden bugüne yaklaşık 7.5 aylık dönemde; engelli, refakatçi ve 65 yaş yasasının kapsamına giren vatandaşlarımızın ağırlıklı olduğu 5 milyon serbest biniş taşımışız. Maliyetleri hesapladığınızda esnaf arkadaşlarımıza gerçekten büyük sıkıntı oluşturuyor.

 

Devlet bizleri de düşünmeli. Bu ücretsiz binişlerle ilgili ÖTV, KDV gibi kalemlerde indirimler bekliyoruz. Ya da bir şekilde ücretsiz binişler sübvanse edilmeli. Yoksa inanın bu sektör bitmek üzere. Biz halk otobüsçüleri olarak belediyenin yükünü omuzlamış götürüyoruz. Belediyemiz kısmen de olsa bize destek veriyor ama bu destekte bir yere kadar. Devletten bir destek gelmeli. Mesela öğrenci servisleri de biz de öğrenci taşıyoruz. Hatta biz onlardan daha çok öğrenci taşıyoruz. Benim yolcumun yüzde 40’ı öğrenci. Buna rağmen öğrenci servislerinde KDV oranı yüzde 8 iken bizde yüzde 18. Onların taşıdığı da öğrenci benim yolcum da öğrenci. Dolayısıyla devlet aynı şekilde bize de bir indirim yaparsa biraz yükümüz hafifler.

 

Avrupa ülkelerinde ücretsiz taşımaların sübvanse edildiğini biliyoruz. Devlet bu insanlar için bir kart çıkarıyor ve kartına para yüklüyor. Bizde de bu sistem uygulanmalı.

 

65 YAŞ VE ENGELLİ KARTI 100 BİNE DAYANDI

 

Kayseri’de toplam ücretsiz kart sayısı nedir?

 

Kayseri’de 65 yaş yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte 50 binin üzerinde müracat oldu ve hala da devam ediyor. Sene başından sonra 1950 doğumlular da girecek sisteme ve yeni bir süreç başlayacak. Bu süreçle birlikte 65 yaş kartımızın oranı yüzde 10 daha artar diye tahmin ediyorum. 35 binin üzerinde de engelli ve refakatçi olarak verdiğimiz kart var. O da artıyor. Buradaki artışın nedeni de devletin engelli kartı için gerekli olan özür oranının yüzde 60’tan yüzde 40’a düşürmesinden kaynaklanıyor.

 

HUKUK MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR

 

65 yaş yasasının iptaliyle ilgili bir hukuk mücadeleniz vardı. Bu süreç ne durumda?

 

65 yaş ile ilgili başvurumuzda Anayasa Mahkemesi görevsizlik kararı verdi. Diğer adli makamlardaki girişimlerinizi bitirin, tamamen olumsuz bir sonuç alırsanız bize müracaat edin dedi.  Danıştay’daki davamız da devam ediyor.

 

ÇEVRE İÇİN CNG’Lİ ARAÇLAR DESTEKLENMELİ

 

GNG’li araç kullanımında öncüsünüz. Sizin açınızdan durum nedir? Memnun musunuz CNG’li araçlardan?

 

387 aracımızın 192 tanesi doğal gazlı. GNG’li araçlarımız 2009 ve 2010 model. Türkiye de özel sektör olarak ilk biz GNG’li araç kullandık. Bazı belediyelerde de var. Genel olarak araçlarımızdan memnunuz. Doğalgazlı araçlar dizel araçlardan daha iyi. Devletimiz doğalgazlı araçların yaygınlaşması açısından doğalgazın ÖTV’sinde ya indirime gitmeli ya da tamamen kaldırmalı. Bu tür bir uygulama çevre dostu araçların yaygınlaşmasını hızlandırır.

 

Engelli yasasıyla birlikte alçak tabanlı araç zorunluluğu da geldi. Bu konuda sizin durumunuz nedir?

 

Devletimizin bu konuda bir eksikliği oldu. 2007’de bu yasa çıkmasına rağmen ben 2009’da sıfır araç aldım, yüksek tabanlı. En azından üretici firmalara 2007’de böyle bir yasa çıktı artık alçak tabanlı araç üretmelisin demeliydi. O dönemde aldığımız araçların ne rampası var ne de alçak taban. Tabi bu bize biraz külfet getirecek. Ama kanun bu mecburen dönüştüreceğiz.

 

BELEDİYEMİZ İLE UYUM İÇİNDEYİZ

 

Kayserili halk otobüsçüleri olarak belediye ile ilişkileriniz nasıl?

 

Kayseri’ye özel, diğer illere bakarak biz iyiyiz çok şükür. Belediyemizle uyum içerisindeyiz. Sağ olsunlar çok iyi niyetli bir başkanımız var. Transist Fuarı’nı geziyorsunuz. Kayseri heyetinin haricinde otobüsçüler odasıyla belediyenin beraber gezdiği hiçbir vilayet yok. Belediye bu konuda bize sıcak biz de belediyemize karşı elimizden geleni yapıyoruz.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Servisçiler Kararını Verdi Tahdit ŞartÖnceki Haber

Servisçiler Kararını Verdi Tahdit Şart

65 Yaş Ödemesi Meclisten GeçtiSonraki Haber

65 Yaş Ödemesi Meclisten Geçti

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar