İstanbul
DOLAR32.4937
EURO34.7789
ALTIN2441.4
NACİ YAĞIZ

NACİ YAĞIZ

Mail: nyagiz@halkulasim.com

Büyükşehir Olması Gerekeni Yaptı

Geçtiğimiz ay Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınan yolcu başı ücret ödeme kararı esnafımızın en zorlu zamanında önemli bir moral oldu. Tüm batılı ülkelerde uygulanan bu sistem yoğun gayretlerimiz ile İstanbul’da da hayata geçti. Geçici bir uygulama olarak çıksa da, zaman içerisinde olumlu yanları daha da anlaşılarak kalıcı hale geleceğine inanıyorum.

Ülkemiz asla yerinde sayan bir devlet olmadı. Her geçen gün daha da ilerleyen ve büyüyün bir ülkedeyiz. Üstlendiği sosyal devlet anlayışı ile de halkının her geçen gün daha da yanında olmayı benimsemekte. Özellikle sağlık, eğitim, güvenlik ve ulaşım alanlarında halkının her geçen gün daha yanında olan büyük bir devlet. Attığı adımlar ile dünyaya dahi birçok alanda örnek olan devletimizin bu gelişiminde bizlerde pay sahibi olmaktan her zaman gurur duyduk.

Özellikle ulaşım alanında en başta da İstanbul’da ki halk otobüsleri inanılmaz başarılara imza attı. Şuanda İstanbul Halk Ulaşım olarak tüm araçlarımızı engelli erişimine uygun hale getirdik. Sadece 6 yılda böylesi bir değişimi dünyanın hiçbir yerinde göremezsiniz. Özellikle alım gücü birçok ülkeye nazaran düşük ve sektörel manada desteklerden yoksunken esnafımızın özverisi ile bunu başardık. Bu başarımızı halen birçok Avrupa ülkesi dahi benzerini gösterememiştir.

Dönüşüm Belimizi Büktü

Bu dönüşümün esnafımıza büyük kayıplar yaşattığı da saklanamaz bir gerçek. Bu 6 yıl içerisinde halk otobüsleri tamamen dijital ödeme sistemine geçti ve tüm geliri kayıt altına girdi. Alınan yeni araçlar önceki emsal araçlara göre 0 oranında daha pahalıydı. Bununla birlikte ödenen kredi oranları da yükseldi. Araç bakım maliyetlerinde önemli artışlar yaşandı. 2012’den günümüze artan döviz ile beraber hem araç fiyatları hem kredi oranları hem de araçlarımızın en önemli gider kalemi olan akaryakıt altından kalkılmaz durumlar yaşatmaya başladı.

Yaşanan bu olumsuzlukların yanında 65 yaş yasası olarak tanımladığımız olay ile ücretsiz yolcularımızda önemli bir artış yaşandı. Dönemin koşulları sebepleri ile alınamayan zamlar enflasyon karşısında gelirlerimizin erimesine sebep oldu. Tüm bu durumlar aylık ciromuzu düşürürken, gider kalemlerimizi hızla artırdı. Açıkçası artık mevcut koşullarda esnafımızın evine ekmek götürmesi imkansız hale gelmişti.

Zamdan Öte Bir Destek

Önceki sayıda da aynı şekliyle vurgulamıştım Büyükşehir’in desteğini. Yolcu başı alınan gelir desteği bizim için gerçekten zamdan öte bir anlam taşımaktadır. Büyükşehir’in esnafın yanında yer alarak yüküne destek olması bizler için gerçekten çok anlamlı bir adım oldu. ayrıca bu ödeme ile tüm ücretsiz yolcularımız da araçlarımıza artık belli bir bedelle biniyor. Onların bedelini de Büyükşehir Belediyemiz üstlendi diyebiliriz. Bunu rakamlara takılmaksızın diyorum. Önemli olan, Belediyemiz bu yük altında bizi yalnız bırakmadı.

Hepimiz biliyoruz ki şuan yaşanan kaybı bilet zammı ile çözebilmek imkansızdı. Araçlarımız bu süreç içerisinde @ civarı bir kayıp yaşadı. Bu bilete yapılacak zam ile çözmeye kalkılır ise inanılmaz bir tarife ortaya çıkacaktır. Yaşadığımız koşulları halka yansıtılacak zam ile çözebilmek gerçekten çok zor olurdu. Şuan Büyükşehir’in sunduğu destek 0 civarı bir toparlanma bizlere sunacaktır. Böylesi zor bir dönemde bizi unutmayan bir belediyeye teşekkürden başka ne denilebilir?

Gelir ve KDV Yeni Yılda Olacak İnşallah

Ramazan ayının o yoğun atmosferinde Cumhurbaşkanımız bizleri unutmayarak soframıza teşrif etti. Bizleri en kalbi yakınlığı ile dinledi. Sorunlarımızı kendilerine ilettik. Sadece Cumhurbaşkanımızın gelişi dahi sektörümüz için büyük bir onur ve gurur kaynağıdır. Bizleri gerçekten mutlu etti. Hele ki konuşması ile duyurduğu sürprizler bayramı görmeden bayram yaşattı. Özellikle uzunca bir zamandır olması için çaba sarf ettiğimiz KDV indirimi müjdesi onca yorgunluğumuz sonrası bizlere bir umut ışığı oldu.

Şuanda durmaksızın temaslarımızı sürdürüyoruz. Çünkü bizler sadece KDV indirimi değil bununla paralel olarak gelir vergisinde de düzenleme istiyoruz. %1,5 olan KDV gibi gelir vergisinde de benzer bir rakamda mutabık olma gayretindeyiz. Vergilendirme konusunda da böyle bir destek bulabilirsek esnafımız gerçekten bir nebze rahatlayacaktır.

Konu hakkında yakın zamanda yine önemli görüşmelerimiz olacak. Hazine ve Maliye Bakanımızla da görüşmelerimiz olacak. Şuana kadar olumsuz bir durum asla yaşanmadı. Müzakere sürecindeyiz. Hem biz hem de devletimiz konuya olumlu bakıyor. İnanıyoruz ki yakın zamanda müjdeli haberi esnafımızla paylaşabileceğiz. Bu konuda başta TÖHOB gerçekten büyük çaba sarf etti. bizlerde İstanbul’da ki 5 şirket olarak her türlü desteği kendilerine sunduk. Çünkü bu Türkiye’de ki tüm halk otobüslerini ilgilendiren bir durum. Bu kazanım olursa Edirne’den Kars’a kadar tüm halk otobüs esnafı kazanacak.

Tüm Sektörü Transist’e Bekliyoruz

Şuan önümüzde Transist fuarımız var. TÖHOB olarak orada bir standımız olacak. İstanbul’da ki 5 şirketin desteği ile TÖHOB adına güzel bir standımız olacak. Geçmiş yıllardan daha güzel olacağını umuyoruz. Tüm esnafımızı Transist fuarına davet edeceğiz. Bizler için önemli bir etkinli olacak. Sahip çıkmalıyız fuarımıza.

Bu sene bu doğrultuda daha profesyonel yaklaşıyoruz. Tüm misafirlerimizi standımızda ağırlayacağız. Esnaflarımızın fuara katılımının daha yoğun olmasını sağlayacağız.

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar