darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3718
EURO34.9866
ALTIN2325.7
MURAT UZUN

MURAT UZUN

Mail: halkulasim@gmail.com

Değişimde Son Şans KDV İndirimi

Ulaşım esnafının son dönemde ki en büyük sorunu araç değişimleri oldu. Özellikle döviz ve faizlerin artışı araç değişimlerini imkansız kılma boyutuna ulaştırdı. Güvenli, kaliteli ve konforlu ulaşım imkanı sunma gayretinde olan ulaşım esnafına, son dönemlerde yaşanan olaylarla paralel artan yükler göz ardı edilmemeli.

2 yıl öncesine göre araç değişim maliyetleri faizlerin de etkisi ile 3 kat artmıştır. Dövize bağlı otobüs üretim bedellerine faizinde eklenmesi esnafın belini bükmüş durumda. Özellikle şehiriçi otobüs esnafından istenen engelli erişimli araçlarla değişim durumu mevcut koşullarda imkansız hale geldi.

Durum hem esnaf hem de üretici firmalar için hiç de iyi değil. Birçok otobüs bayisi uzunca süredir teslimat yapamaz durumda. Otobüs fabrikalarından gelen haberler de hiç iç açıcı değil. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı sıfır araç alımında ki KDV indiriminin sektörü ne kadar hareketlendireceği de belirsiz.

KDV indirimi, değişimi halen yapamamış esnaflar için büyük bir imkan olabilir. Lakin yerel seçimlerin de etkisi ile ulaşım esnafına verilmesi gerekilen zamların bir çok ilde uygulanmadığı aşikar. Esnafın bu değişime gidebilmesi için acilen yerel yönetimler esnafın hak ettiği zammı sunmalıdır. Ayrıca KDV ve gelir vergisi düzenlemesinin de yine bu süreçte kesinleşmesi otobüs satışlarına ivme kazandırabilir.

Sektör önünü görmek istiyor. Bilinmezliğe açılan geleceğe borçla girmek istemiyor. Hem devlet hem de yerel yönetimler bu süreci iyi değerlendirmeli, esnafa güven vermeli.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar