
MAN Truck & Bus, sürdürülebilir ulaşım çözümleri sunma sürecinde önemli bir dönüşüm hizmetleri imzası atıyor. Ankara'daki üretim üretimini yeniden yapılandırmayı ve Ürün Geliştirme Merkezi haline getiren MAN, burada yıl içinde elektrikli şehir içi ve şehirler arası otobüslerin üretimine başlamayı hedefliyor. İlk eCoach modelinin üretiminin ise 2026 yılında devralınması planlanıyor.
Sürdürülebilir mobilite alanında yıllardır öncü bir rol üstlenen MAN Truck & Bus, tüm araç portföyü için net bir sıfır emisyon konfigürasyonunu kararlılıkla kanıtladı. İlk elektrikli düşük girişli otobüslerini yollara çıkaran MAN'ın, şehir içi otobüs teslimatlarının %70'i artık elektrikli modellerden oluşuyor.
“Ankara'daki MAN üretim dönüşümünün önemli bir parçası”
MAN Truck & Bus Otobüs Birimi Başkanı Barbaros Oktay, odaklanılan noktaların geleceğin teknolojilerinin belirtildiğini söyledi:
"Elektrikli tahrik sistemi, yerel sıfır emisyonlu mobiliteye geçişte en verimli sistem. Bu teknoloji artık olgunlaşmış durumda. Enerji ve CO2 dengesi de oldukça iyi, üst düzeyde düşük enerji maliyetleriyle de çekiyor. İklim dostu mobiliteye geçiş için dikkat CO2 emisyonlarını önemli ölçüde azaltmalı ve eMobilite teknolojimizi yollara çıkarabiliriz. Güney Afrika'daki sistemimizde bu noktaya ulaşıyoruz. Ankara'da ise en geç 2030'a kadar bunu yapmayı planlıyoruz.
Otobüslerimizi tamamen elektrikliye geçirebilmek ve e-otobüslere olan yüksek talebi karşılayabilmek için üretim tesislerimizi yeniden çalıştırmaya başlayın. Bu kapasite, Ankara'daki üretim sürecimizi ve çalışanlarımızı buna göre hazırladık ve fabrikayı birleştirme olarak eMobilite'ye kadar devam ediyor. Ankara'daki bu yeniden yapılanma ve atılan adımlar, MAN'ın sürdürülebilir sürdürülebilirliği, doğru dönüşüm dökümü bozulmalarını oluşturuyor.”
“Otobüslerin tüm geliştirme faaliyetlerini Ankara'da yürütüyoruz“
MAN Ürün Geliştirmeden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Frederik Zohm ise Ankara'daki çalışmaların devam ettiğini kaydetti:
“2018/2019 yıllarında Ankara'daki otobüs geliştirme merkezini kurma ve burada MAN'ın Ar-Ge gelişiminin bir parçası olarak uluslararası bir araştırma ve geliştirme ağı haline getirme kararı aldık. Bugün Ankara'daki yeni Ürün Geliştirme Merkezi (PDC), otobüslerin tüm geliştirme faaliyetlerini, kataloglama işlemlerini, prototiplemeyi ve proje yönetimini yürütüyor. Artık eCoach modeline ulaşma burada gerçekleştiriliyor. oldu.”
MAN Türkiye, yaklaşık 60 yıllık başarı öyküsü
Türkiye şirketindeki tarihi, MAN Türkiye A.Ş.'nin, 1966 yılında Almanya dışında ilk MAN üretim gelişimi olarak oluşmaya başladı. Bugün toplam 317.000 metrekarelik alanda faaliyet gösteren yaklaşık 4.700 kişinin istihdamına olanak sağlanmaktadır. MAN ve NEOPLAN markalarının şehir içi, şehirlerarası ve turizm segmentindeki otobüsleri burada geliştiriliyor ve üretiliyor. Bu tesis aynı zamanda MAN'ın en büyük otobüs üretim merkezi konumunda bulunuyor
Otobüs alanında yenilik yönü veren MAN, Ankara'da yalnızca MAN Lion's City E modellerini değil, aynı zamanda elektrikli şehirlerarası otobüsler ve yeni MAN Lion's Coach E'yi de üretmeyi planlıyor. 2025 yılının ortasından itibaren Lion's City E'nin elektrikli şehir içi ve şehirlerarası otobüslerinin üretimine Ankara'da başlamayı planlayan MAN, eCoach üretimine ise 2026 yılında başlamayı öngörüyor.
Geleceğin teknolojileri Ankara'da geliştiriliyor
Geliştirme faaliyetleri Türkiye'deki yeni Ürün Geliştirme Merkezi (PDC) çatısı altında toplayan MAN, Ekim bölgelerinden bu yana yaklaşık 830 çalışan ile burada gelecekten yenilikleri üzerinde çalışıyor. Son dört yılda inşası için toplamda 41 milyon Euro yatırım yapılan PDC, 300.000 metrekarelik alanda; 1,4 kilometrelik bir test pisti, test rampası, atölyeler, ambarlar, Ar-Ge ofisi, laboratuvar ve tesisatlar özel taleplerin hayata geçirilmesi bir otobüs planlama merkezi barındırıyor.
MAN elektrikli otobüs alanında yeniliklere yön veriyor
Nürnberg'de eTrucks ve eBus'lar için batarya paketlerinin üretildiği batarya fabrikasının yanı sıra üç otobüs üretim kapasitesine de sahip olan MAN, elektromobilite alanında güçlü bir maliyete sahip. Polonya'daki Starachowice bileşimi, elektrikli şehir içi otobüslerde bir elde edilebilir merkez olarak öne çıkarken; Güney Afrika'da kıtanın ilk e-otobüs teslimatları başarıyla gerçekleştirilmiş durumda.
Elektrifikasyonla birlikte sürdürülebilir üretime odaklanıyor
MAN, iklim koruması sağlamak için yalnızca araç parçalarının elektrifikasyonuna değil, aynı zamanda sürdürülebilir üretime odaklanıyor. Bu kapasite üretim tesislerinin enerji kaynakları, değiştirilebilen elektrik ve ısı enerjisine dönüştürülüyor. Yenilenebilir enerjinin dışarıdan temininin yanı sıra, Güney Afrika ve Ankara'da olduğu gibi güneş enerjisi panelleri de kurularak bu dönüşüm destekleniyor.
Ayrıca, e-otobüs üretimini genişleten MAN, 2050 yılına kadar sera gazı nötr bir şirket olma hedefi ile önemli bir adım daha atıyor. Bu yolda müşterileri ve iş ortaklarıyla birlikte sürdürülebilir mobiliteyi destekleyen şirket, uluslararası iklim koruması, tam anlamıyla bağlı kalır.
Yorum Yazın