darussafaka
İstanbul
DOLAR32.339
EURO35.1931
ALTIN2245.7
NACİ YAĞIZ

NACİ YAĞIZ

Mail: nyagiz@halkulasim.com

Ortaklarımızın Teveccühüne Layık Olacağız

Şirketimizin 17 Temmuz’da yaşanan olağan genel kurulu, olağanüstü hızda geçerek şirket tarihimizde oy birliği ile seçilen ilk yönetim olduk. Böylesi bir güven ve sevgi ile gösterilen teveccüh omuzlarımızda ki yükü daha da artırdı. Böyle bir şirkete başkan olmak gerçekten onur verici. Esnafımız hak edenle etmeyeni ayırt eden, hakkını haklıya sunan, onurlu, liyakat sahibi ve doğru yolda gidene her türlü sahip çıkan bir anlayışta olduğunu herkese göstermiştir.

Sektörümüze kazandırdığımız yenilikler ile adımızı her daim ilerilere taşırken esnafımızın da ardımızda olması bizleri gururlandırmıştır. İstanbul Halk Ulaşım bu yönetim döneminde de hem ortaklarına hem de sektörümüze kazandırmaya devam edecektir. Seçimin atlatılması ile beraber ertesinde görev dağılımlarımızı sağlayarak çalışmalara başladık. Yerel ve merkezi yönetimden olan taleplerimizin hayat bulması amacıyla çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Yine esnafımızın tebriklerini kabul ederken bölge toplantılarımızı da yapmaya başladık. Şirket merkezimizde düzenlenen bölge toplantıları ile sahaya olan yakınlığımızı muhafaza ederek bölgesel sıkıntıları ele alıyoruz. Yaptığımız çalışmalar ile önümüzde ki 2 yılı da başarılar ile taçlandıracağımıza inancımız tamdır.

Yeni Yönetimle Koordineli Çalışmalar Sürüyor

23 Haziran seçimleri ile beraber İstanbul halkı Başkanımı Ekrem İmamoğlu’nu göreve layık gördü. Bu değişim ile beraber ilgili makamlarda önemli değişimler başladı. Halen daha değişimler sürmektedir. Bu süreçte ise şirketimizin hem Büyükşehir hem de İETT ile çalışmaları aksamadan devam etmektedir. Kurduğumuz diyalog ortamı ile ortaklarımızın menfaatlerini en doğru şekli ile korumaktayız.

Kadroların tam olarak oturması ile çalışmalarımız daha da hız kazanacaktır. Çünkü Başkanımız Ekrem İmamoğlu’ndan beklentilerimiz gerçekten büyük. Esnafımız umutlu ve özellikle seçim öncesi vaatlerinden ötürü de geleceğe umutla bakmaktadır. Şuan ki hali ile bile çok güzel bir çalışma ortamı kurduk. Kadroların oturması ile bu çalışmalar çok daha köklü ve kalıcı çözümlere odaklanacaktır. İstanbul’da ki şirket başkanlarımız ve Esnaf Odamız ile kurduğumuz işbirliği de bu sürece katkı sağlayacaktır.

İstanbul Yeni Ödeme Sistemini Bekliyor

Uzunca bir süredir zam alamadığımız artık herkesçe bilinmektedir. Fakat İBB Meclisi tarafından 6 ayda bir uzatılan sübvanseler ile sektörümüz önemli bir kazanım elde etmiştir. Lakin sektörümüzde yaşanan gelir kayıpları ve gider artışları artık bizlere yeni bir sistemin ihtiyacını hissettirmektedir.

Ücretsiz taşımacılık ve ücretsiz günlerin artışı ile akaryakıt ve otobüs fiyatlarında ki yükseliş bu sektörün artık zamlar ile ayakta kalamayacağını göstermiştir. Bu doğrultuda halk otobüslerinin yükünü kamunun sırtlanması ihtiyacı doğdu. Bu sebeple 65 yaş ödemesi ve Büyükşehir sübvanseleri başladı. Fakat bu daha planlı yapılmalıdır. Bunun adı ise km’ye dayalı, performansa dayalı veya yolcu başı ücret olarak adlandırılabilir. Bu sayede esnaf ne kazanacağını bilir ve geleceğe daha umutlu bakabilir.

Şuan ki durumdan ötürü otobüs değişimleri durmuş durumda. Sadece bizler değil otobüs üreticileri de bu durumda mağdur. Alınan hak edişler araç senedi ödemeye yetersiz kalmakta. Bu sebeplerden ötürü kalıcı çözümler üretilmelidir. Başkanımız İmamoğlu’da seçim öncesinde sektörümüze bu müjdeyi vermişti. Doğru bir planlama ile bu sisteme geçmeyi arzu ediyoruz.

Ankara’dan Çok Güzel Haberler Geliyor

Son birkaç yıldır sektörümüzün üzerinde ki vergi yükünü hafifletmek için çaba sarf ediyoruz. Bu çabalar neticesinde önce KDV’de sonrasında da Gelir Vergisi’nde büyük bir başarı kazandık. Hasılat üzerinden KDV sistemi ile %1,5 gibi bir rakama düştük KDV’de. Gelir Vergisi’nde ise hasılatımızın ’u kar kabul edilerek vergilendirmeye tabi tutulacağız.

Özellikle tüm gelirlerimizin kayıt altına alınması ile sektörümüz çok büyük bir vergi yükü ile karşı karşıya kalmıştı. Oysaki bulunduğumuz sektör itibari ile ücretsiz ve indirimli yolculuklar yüzünden önemli gelir kaybına da sahip bir sektörüz. Bunlar göz önüne alındığında; hizmette kamu, vergi de ise sivildik. Yapılan düzenlemeler ile kamu hizmeti sunan sektörümüz vergi konusunda hak ettiği noktaya ulaşmıştır. Şirket ortaklarımız ve sektörümüze hayırlı olsun.

Özlük Haklarımız İçin Tahdit İstiyoruz

Yıllardır İstanbul’a konforlu toplu ulaşım hizmeti sunan sektör halk otobüsçüleridir. Geçmişten bugüne kadar dönemin ihtiyaçlarına yönelik sunduğu hizmet ile şehrimize hayat sunmuşuzdur. Özellikle tüm gelirlerimizin kayıt altında olduğu sektörümüz diğer taşımacı sektörlerden farklı konumdadır.

Sektörümüzde adı konulmamış bir tahdit zaten mevcuttur. Araç kodlarımız ile tanımlanan otobüslerimiz ancak bu kodlar ile çalışma imkanı bulmaktadır. Başka bir aktörün sisteme girme imkanı bulunmamakla birlikte mevcut aktörlerinde farklı hatlarda olma imkanı yoktur. Bu sebeple tahdit kağıt üzerinde olmasa da sektörümüzde fiili bir tahdit zaten mevcuttur.

Bu durum aynı 2918 sayılı yasada tanımımızın olamaması gibi bir olay. Fiilen var olan araçlarımız yasaya eklenmemişti ve bu düzenleme ne belediyelere ne de devlete en ufak bir külfet oluşturmadı. Şuanda tahdit de aynı bu şekilde. Fiiliyatta var olanın resmileştirilmesini talep etmekteyiz.

Camiamız tahdide gerçekten önem vermektedir. Buna kim vesile olur ise sektörümüz için sonsuza kadar unutulmaz bir isim olacaktır. Bu amaçla bizim de çalışmalarımız sürmektedir. Her platformda bu dileğimizi dile getiriyoruz. Esnaf Odamız ve şirketlerimiz ile bu talebimizin yeni dönemde ardında olacağız. Hak ettiğimiz bir kazanımın sektörümüzden esirgeneceğini asla düşünmüyorum.

Kurban Bayramı’nın sektörümüz ve ülkemize hayırlı olmasını diler, kutlu olmasını temenni ederim.

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar