İstanbul
DOLAR32.4468
EURO34.825
ALTIN2440.3
NACİ YAĞIZ

NACİ YAĞIZ

Mail: nyagiz@halkulasim.com

CEZALAR SOSYAL BİLET ÜCRETİNDEN HESAPLANMALI

Haksız yazılan cezalar yanında en önemli sorunda ceza miktarlarının yüksekliğidir. Tam biletle taşıdığımız yolcu sayısı %50’yi bulmazken ceza skalasında ki bilet rakamları tam bilet üzerinden hesaplanmaktadır. Yolcumuzun büyük bir bölümü; ücretsiz, öğrenci ve sosyal biletli olduğu göz önüne alındığında ceza rakamlarından da sosyal bilet fiyatı esas alınmalıdır.

Kahraman ordumuz sınırlarımız dışında geleceğimiz adına cansiperane bir mücadele içerisindedir. Kahraman askerlerimizin sağ sağlim bir şekilde tek bir terörist kalmaksızın evlerine dönmeleri en büyük arzumuzdur. Rabbim onların yar ve yardımcısı olsun.

Devletimizin uğraştığı sorunlar, ordumuzun karşısında ki düşmanlar bakınca temsil ettiğim esnafım adına sıkıntıları dile getirmek zor oluyor. Şehit ailelerinin yüreği yanarken, yolunu gözlediği evlat hasreti ile analar beklerken bizim de sorunumuz var demek pek de kolay değil. Kolay değil lakin burada da esnaf nice sıkıntılar çekmekte. Bu esnaf ki ekonomiye kattığı değerle şehirleri ayağa kaldıran, sevenleri buluşturan, evlatlarımızı taşıyan bir sektörün mensupları.

Yeni Yılda Sektör Çok Müjde Bekliyor

2015 yılından bu yana halk otobüs camiası hummalı bir mücadele içerisinde hem yerel yönetimlerden hem de merkezi hükümetten birçok beklentisi mevcut. Şirket yönetimleri ve esnaf odamızda 2018 yılında esnafın yükünü hafifletme adına birçok görüşmeler gerçekleştirdi ve girişimlerde bulundu. Kısa zamanda birçok konuda ilerleme kaydedilecektir.

2017 yılı Temmuz ayında bir zam aldık. Alınan zam rakamsal bazda beklentilerin altında kaldı. Bununla beraber aynı dönemde yakıta gelen zamlar ile alınan rakam bugüne değin tükendi diyebiliriz. Şuan 5.20 kuruşu gören mazot, halk otobüs esnafının her geçen gün giderini daha da yükseltmektedir. Artan maliyetler karşısında gelirlerimiz yetersiz kalmaktadır. Değişim sürecinde ki esnafımız özellikle araç otobüs kredileri yüzünden zorluk yaşamaktadır. Bu doğrultuda kısa süre içerisinde gelir artırıcı adımlar atılması gerekiyor.

Özellikle yerel yönetimden taleplerimiz konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı birçok konuda bizlere destekçi olmuştur. Son dönemde de yaptığımız görüşmelerde çeşitli taleplerimiz oldu. kısa zamanda bunların hayata geçeceğinin sözünü aldık.

Yaptığımız görüşmeler ile halk otobüslerine tanınan rusum muafiyeti 0-8 yaştan 0-10 yaşa çıkarılacak. Ayrıca araç değişimi düşünen esnaflarımı için hatta araç koyma yaşı da 0-5 yaştan 0-7 yaşa çıkarılacak. Bunların dışında araç devir bedelleri ile ilgili bir talebimiz de var. bu araç devir bedellerinin ya kısa süreliğine kaldırılmasını veya daimi olarak sembolik bir bedele indirilmesini talep ettik. Her iki seçeneğe de sıcak baktılar. Bu konularda yakında müjdeli haberleri alacağız.

Cihaz Ödemeleri Geri Alınacak

Akbil cihazlarımız geçtiğimiz dönem eski olmasından ötürü değiştirilmişti. Bu değişimin külfeti ise maalesef esnafımıza yüklenmişti. Araç başı 700 Dolar+KDV bir bedel esnafımız ödemek durumunda kalmıştı. Kazançların yeterli düzeyde olmadığı şu günlerde bu yük ağır gelmişti. Bu konuda uzunca zamandır çalıştık ve neticesini alacağız. Görüşmelerimiz gayet olumlu geçti ve alınan ödemelerin iade edileceği müjdesini aldık.

Bu görüşmeler esnasında asıl talep ettiğimiz ise halk otobüslerinde elektronik tüm sistemlerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından tedarik ve değişiminin sağlanmasıdır. Yani araç kameraları, uydu cihazları ve akbil cihazları gibi elektronik cihazları bundan böyle taksi ve minibüslerde olduğu gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin karşılamasını talep ettik. Görüşümüz olumlu görüldü. Teknolojinin gelişmesi ile gerekli görülecek elektronik yatırımların Büyükşehir tarafından tedarik edilmesine olumlu bakıldı.

Cezalarda Adalet Sağlanmalı

Halk otobüslerinin şuan en büyük baş ağrısı cezalardandır. Yazılan haksız raporlar dışında ceza rakamlarının yüksekliği de esnaf ve şoförlerimizi zor durumda bırakmaktadır. Özellikle şoförlerimizin çalışma azmini yıkmakta ve meslekten soğumalarına sebep olmaktadır. Şoför sıkıntısı çeken araçlarımız nitelikli çalışanlarımızı da bu yüzden kaybetmektedir. Yüksek cezalar caydırıcılıktan öte bezdirme noktasına gelmiştir. Cezalar tabi ki olmalıdır. Cezanın varlığı sistemde ki düzeni sağlar. Doğru ile yanlış arasına set koyar. Fakat cezalar boyutunu aştığında muhataplarını yanlışa sürükler veya yıldırır. Yüksek cezalar yerine makul cezalar ile işleyişin düzenlenmesini istemekteyiz.

Yolcularımızın %50’si kadarı tam bilet kullanmaktadır. Geri kalan bölüm ise öğrenci, sosyal ve ücretsiz kart sahibi. Bu durum bizlerin bilet ortalama fiyatımızı 1.30 TL’ye kadar düşürmektedir. Ceza skalamızda bilet rakamları ise tam yolcu üzerinden hesaplanmaktadır. Taşıdığımız yolcu 1.30 TL’yi görürken ceza söz konusu olduğunda 2.60 TL olarak işlem görüyor. Ceza skalasında ki bilet ücretinin sosyal kart üzerinden hesaplanması daha adil bir çözüm olacaktır.

Toplu ulaşım hizmeti sunmak gerçekten zor ve meşakkatli. Bu hizmeti sunarken esnafımız yükün altında tek başına ezilmek istemiyor. Bir destek görmeyi hak edecek boyutta özveri sunan esnafımız yerel ve merkezi yönetimlerimizden biraz daha fazla hatırlanmak istemektedir. 2018 yılının bu konuda esnafımıza yenilikler sunmasını umut ediyorum. Değişim sürecinde ki esnafımızın yüklerinin hafiflemesi noktasında hükümetimizden ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden hayırlı müjdeler bekliyoruz. Esnafımız adına bizlerin Ankara’da ve İstanbul’da sesi olan tüm vekillerimiz ve bürokratlarımıza esnafım ve şahsım adına teşekkür ederim. 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar