İstanbul
DOLAR32.5968
EURO35.0144
ALTIN2450.9
MUSTAFA ALTUNTAŞ

MUSTAFA ALTUNTAŞ

Mail: mustafa-altuntas@halkulasim.com

ANKARA’YI MESKEN TUTACAĞIZ

Otobüs esnafı 2 yıldır gerçekten çok mağdur oldu. Fakat 1 Kasım seçimlerinde esnafımız bizlere güvenerek istikrara destek verdiler. Desteklerinden dolayı belli beklentileri var. İnşallah bu beklentilere cevap vermek için elimizden geldiğince mücadele edeceğiz. Esnafımızın bu saatten sonra kaybedecek fazla bir şeyi yok. yeni yıla birçok kazanımla gireceğimiz kanaatindeyim.

Göreve gelmemizle beraber bir seçim arifesi ile karşılaştık. Seçimlere çok az bir süre kalmasına karşın hızlı bir mücadele içerisine girdik. Lakin Haziran seçimleri sonrası hükümet kurulamaması ile oluşan istikrarsızlıktan dolayı halk otobüs esnafımı da tüm halkımız gibi sıkıntıları katlanarak büyüdü. 1 kasım seçimlerine doğru özellikle siyasi iradelerle kurduğumuz iletişim ile esnaf sıkıntılarını gelecek hükümete en doğru şekilde anlatma fırsatı yakaladık. Çok sıkı bir diploması çalışmasına giren camiamız özellikle Ak Parti adayları ile yaptığı görüşmeler çok verimli geçmiştir. Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Şentop ve Mehmet Muş esnaf sorunlarımıza ayrı bir önem vermiş ve kısıtlı zamanlarında dahi sorunların çözümü için bizlerle çaba sarf ettiler.

600 TL’yi Kabul Edemezdik

Özellikle ücretsizler konusu seçim arifesinde ki en önemli gündemimizdi. İlgili kurumlarla ve milletvekillerimizle yaptığımız görüşmelerde bu konuda önemli çalışmalar yaptık. Bizlere önerilen ve genelgede imzalanacak olan araç başı 600 TL’yi esnafımızın asla kabul edemeyeceğimizi ifade ettik. Bu sayede genelgenin o hali çıkmasını engelledik.

Tüm kurumlarımız ödemenin kişi başı ücret belirlenerek yapılması taraftarı olmuştur. Elektronik bilet uygulamasının yaygınlığı da dikkate alındığında en doğru seçeneğin bu olduğu aşikardır. Bu yüzden o dönemde 600 TL’lik ödemeyi kabul etmedik. Yeni hükümetin kurulması ile talebimiz olan tıklama başı ücretin 2016 yılı bütçesinde yer bulacağına inanıyoruz. Talebimizle alakalı şirketlerimiz ve TÖHOB’un üstün çabaları ile epeyce yol kat edildi. Ücretsiz binişler ile alakalı Mehdi Eker, Mustafa Şentop, Hayati Yazıcı ve Metin Külünk’e esnafımız adına bizlere yaptığı desteklerden ötürü teşekkür ederim.

Tanım ve Tahdit Birinci Önceliğimiz

Halk otobüs camiasının sesini Ankara’da en yüksek noktalara kadar duyurduk. Bundan sonrasında gösterilen emeğin meyvelerini almak kaldı. İlgi tüm bakanlıkla halk otobüs esnafının sorunlarını en doğru şekli ile öğrendiler. İlgili tüm kurumlarla ve bürokratlar ile yapılan verimli görüşmeler sayesinde de halk otobüs camiasının tanınırlığı, prestiji ve daha da önemlisi birlikteliği daha kuvvetlendi. Zor bir süreçten geçen sektörümüz en önemli zamanla kenetlenerek sorunlarına çözüm bulma konusunda omuz omuza mücadele etti. Fakat daha hiçbir şey bitmedi.

Hükümetin kurulması ile beraber artık Ankara’yı mesken tutmalıyız. Özellikle bizlerin hakkı olan ve sözü verilen tanım yasamızın acilen çıkarılması için bu birliktelikle yola devam etmeliyiz. TÖHOB çatısı altında vereceğimiz birlik mücadelesi 2016 yılında araçlarımıza tahdit hakkına getireceğine inanıyorum.

Özellikle bizler ile ilgili kararlara imza atılan UKAME’de söz sahibi olabilmek için tanım konusunda daha da iddialı olmalıyız. Minibüs ve taksi esnafının temsil edildiği UKAME’ye yakında servis esnafı da katılacaktır. Halk otobüs esnafı da haklarını muhafaza edebilme adına buna muhtaçtır.

Büyükşehir’in Desteği Bizim İçin Önemli

İstanbul’da 2 yıl kadar önce çıkan yönerge ile beraber esnafımız mağdur olmuştur. Bu mağduriyeti gidermek adına Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterimiz Hayri Baraçlı ile Genel Müdürümüz Mümin Kahveci’nin verdiği talimat ile yeni bir yönerge Kasım sonuna kadar esnafımıza sunulacak. Kısa dönemde yönerge değişikliği yüzünden yaşanan birçok sıkıntı bu sayede düzelecektir.

Ayrıca 20 ay kadardır zam alamayan esnafımız kazançların düşüklüğü yüzünden de ayrı sıkıntı yaşamaktadır. Özellikle aktarma sistemi yüzünden büyük zararlar yaşadık. Sayın Baraçlı’nın yaptığı çalışmalar ve İETT’nin hazırlayacağı yeni sistemin UKAME’den de çıkması ile esnafımızın bu sorunu da çözüme kavuşacaktır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT ile şirketlerimizin güzel ilişkileri sayesinde esnafımıza önemli kazanımlar sağladık. Özellikle araç değişiminde 0-3 yaş kuralını UKAME’den geçirilen değişiklik ile 0-5 yaşa çıkardık. Yani şuan 2011 model araçlar da servise konulabilecek. Ayrıca rusum bedelleri de 0-8 yaş arasında alınmayacak olması da araç değiştirecek esnaflarımız için ayrı bir destek olmuştur. Bununla beraber ruhsat ve muayene bedelleri de ödenmeyecektir. Her yıl noter üzerinden yapılan taahhütnameyi de bir sefer mahsus araç alımında yaparak her yıl noter masrafı çıkması da yakın zamanda son bulacağını ümit ediyorum.

07.07.72015 yılında yürürlüğe giren bir yasamız var. Buna göre araçlarımızın düzenlenmesi veya değiştirilmesi gerekiyor. Bu kanunun ötelenmesini ne İETT ne de Büyükşehir yapabilir. Kanun ancak kanunla ötelenebilir. Yeni kurulacak hükümetimizin de 2017 yılına kadar bir uzatma sağlayacağına inanıyoruz. Seçim öncesinde Ankara’da bu konu ile ilgili de görüştük. Olumlu cevaplar aldık. Umarız hükümetimiz bu konuda da esnafımıza yardımcı olacaktır.

Giderlerimizin gelirlerimizi geçtiği şu dönemde böylesi bir kolaylığı esnafımız hak etmektedir. Gelirlerimizin düzelmesine kadar değişim konusunda hükümetimizin kolaylık sağlayacağına inanıyorum.

Esnafımıza bizlere güvendikleri için teşekkür ediyorum. Zorlu bir süreçte bizlerin daima destekçisi oldular. Verdiğimi sözleri onlar gibi bizlere destek sağlayan siyasilerimiz ile ve bürokratlarımız ile yerine getireceğiz. Seçim döneminde bizlere desteklerini esirgemeyen tüm vekillerimize teşekkür ederim. Ayrıca 1 Kasım seçimlerinde ki başarılarından dolayı tebrik eder istikrarın yeniden daim olmasını dilerim.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar