İstanbul
DOLAR32.5889
EURO35.0397
ALTIN2459.1
MURAT UZUN

MURAT UZUN

Mail: halkulasim@gmail.com

UKOME BU SORULARI CEVAPLAMALI

Şehiriçi yolcu taşımacısı olan minibüs, taksi ve halk otobüslerinin en büyük sorunu yeterli ücretlerde taşımacılık yapamamalarıdır. Her yıl memur maaşları, ev kiraları ve diğer tüm harcama kalemleri enflasyon oranınca zamlanırken taşıma ücretleri nedense hep es geçiliyor…

Yapısı daima soru işaretlerini barındıran tüm şehirlerde ki UKOME’ler şehiriçi yolcu taşımacılığını yönetir durumdadır. Sektör mensuplarının dışlandığı bu kurullarda sektörden bihaber insanların bile söz ve oy hakkı olarak çeşitli kararlara imza atmaları tüm ulaşım sektörünü karmaşaya sürüklemiştir. Bu kurulda ki kişilerin trafik sigortaları, yakıt giderleri, çalışan ücretleri, araç fiyatları ve yolcu rakamları hakkında ne kadar bilgiye haiz oldukları ise muammadır.

Geçtiğimiz ay dolmuş, minibüs ve taksi ücretlerine %5 oranında zam yapıldı. 25 ay sonrasında gelen bu zammın geçen süre içerisinde ki gider kalemlerine ne kadar iyileştirme yaptığı aşikardır. 2 yıl içerisinde çıkan enflasyon rakamları göz önüne alındığında yapılan zammın sektöre pek faydası olduğu söylenemez. Zam uygulamasının her yıl enflasyon oranınca belirlenmesi gerektiği bilinmesine karşın uygulanmama nedeni de UKOME tarafından cevaplanması gerekilen bir sorudur.

Şehiriçi yolcu taşıma sektörüne enflasyon oranınca yapılacak zamların dahi kayıpları kapatmayacağı da ayrı bir gerçektir. Yüksek döviz kurları, araç kredi oranlarının artışı, yakıt fiyatlarının enflasyonun ötesinde daima yükselmesi ve artan trafik sigorta primleri enflasyon değerleri üzerinde kayıplar yaşatmıştır. Ulaşım sektörüne yapılacak zamlar genel enflasyon oranından da öte sektör enflasyonu hesaplanarak yapılmalıdır.

Kaliteli ve güvenli ulaşım sloganı ile yola çıkan tüm şehirler, yolcu taşıma esnafının çıkarlarını gözetmelidir. Kaliteli ve konforlu ulaşımın yolu alın terini hakkıyla alan esnaftan geçer. Giderlerin arttığı ve gelirlerin düştüğü ortamda doğal olarak insanlar gider kalemlerini kısacaktır. Bu durum daha eski arabalar ve lastikler, bakımsız araçlar, niteliksiz şoförler gibi durumlara sebebiyet verecektir.

MURAT UZUN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar