İstanbul
DOLAR32.2625
EURO34.7912
ALTIN2411.7
GÖKSEL OVACIK

GÖKSEL OVACIK

Mail: goksel-ovacik@halkulasim.com

Gündeme Dair

Gündeme Dair

Sektör ve ülke olarak gündemimiz oldukça yoğun ve daha da yoğunlaşacağa benziyor. Seçim sürecine artık girmiş bulunuyoruz. Öncelikle demokrasinin nimetlerinden olan önümüzdeki Mayıs ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin ülkemiz ve aziz milletimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Sabit Maliyet Güncellemesi

Elbette sektörümüz açısından en önemli gündem 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere belirlenecek olan sabit maliyet güncellemesi. ÖTİS başlangıcından bu tarafa Pandemi ve ekonomik kriz süreci bahane edilerek baskılanan güncellemeler nedeniyle fiyatlara karşın oluşan reel kayıplarımızın doğal olarak 2023’te yapılacak düzenlemeyle telafi edilmesini talep ediyoruz. Sektör olarak olağanüstü süreçte üzerimize düşen fedakarlıkları fazlasıyla yaptık ve artık iş dayanılamaz noktaya geldi.  Zaten çok alternatifli çalışmalarımızı da gerek İBB Başkanımız Sayın Ekrem İMAMOĞLU’nun sektör enflasyonu ile alakalı beyanları ve belirttiğim gerekçeler çerçevesinde yaparak idareye sunduk.

Güncellemeye esas teşkil eden kriterlerin (Cari piyasa fiyatları, Enflasyon ve yeniden değerleme gibi) önemli bölümü oluştu. Ancak daha yüksek olması beklenen Hizmet Üretim Endeksi  (Ulaşım Sektörü) verisi de TUİK tarafından açıklandı. Ne yazık ki açıklanan veri reel maliyet artışlarının ve ekonomik şartların çok, çok gerisinde çıktı. İdare ile yaptığımız görüşmeler bu nedenle henüz sonuçlanmadı. Buna rağmen bir kısım kişi ve çevrelerce, yapılan çalışmalar ve teklifler üzerinden art niyetli ve maksatlı yorumlar ve dedikodular yapıldığını görüyor ve üzülüyorum. ÖHO Kuruluş yöneticileri de aynı zamanda birer işletmecidir ve geçimlerini de idare tarafından yapılan hak ediş ödemesinden sağlamaktadırlar. Birlikte kazanacak veya birlikte kaybedeceğiz. Buna rağmen sanki mutabakat sağlanmış, her şey bitmiş gibi algı oluşturmaya çalışmak öncelikle sektöre ihanet, sonra provokasyon ve kötü niyetliliktir. Ne yazık ki bu tür manipülasyonu yapanların da çoğunluğu sektörün daha iyi olması için görüş, fikir ve önerileri, sorumlulukları olmayanlardır.

Güncelleme konusunda biz alternatifli çalışmalar yaptık ve idareye sunduk. Buna mukabil doğal olarak idarede çalışmalar yapmaktadır. Neticesinde bir araya gelip makulü tespit edecek ve Ocaktan geçerli olmak üzere Şubat ayı Meclisine konuyu getirip sözleşmeyi de imzalayacağız.

TÖHOB Çalışmaları

Bilindiği üzere gerek müktesep haklarımızın geliştirilerek güvence altına alınması, gerekse ücretsiz yolcu taşıma desteğinin artırılması başta olmak üzere Hükümetimiz yetkisindeki diğer konularda TÖHOB Koordinasyonundaki çalışmalarda önemli ölçüde aşama kaydedildi. Şubat ayı içinde Sayın Cumhurbaşkanımız ile Sektör buluşmasında bu çalışmalarla ilgili olarak hayırlı haberler ve müjdeler bekliyoruz.

İşletme Sorunları

Yeni Kamera sistemi kaynaklı olarak ortaya çıkan sıkıntılar ve sorunlar büyük orada çözüldü ve kalanlarında en hızlı şekilde çözümü için çalışmalar sürdürülmektedir. HO Plaka konusundaki uygulamada yaşanan sıkıntılar büyük oranda çözüldü devir ücreti ile alakalı olarak da Meclis Kararını bekliyoruz. Devir ücretiyle ilgili olarak kayda değer bir indirim bekliyoruz. Hat düzenlemeleriyle ilgili olarak yavaşta olsa ilerleme kaydediyoruz. Bu konu da ana taşıma sistemleriyle entegre bir şekilde idarenin kapsamlı bir çalışması var. Amacımız aracı ve şoför yoran, işletme maliyeti yüksek hatları dönüştürmek. Şoförlerimizin özellikle sabah erken ve akşam saat 20.30 dan sonra ihtiyaçlarını gidermek için yer bulamaması ve bazı hat başlarında bu imkanların hiç olmaması sorunlarının çözümü için idare ve Meclis üyeleri nezdinde yazılı ve yüz yüze görüşmek şeklindeki girişimlerimiz ve konuyu takibimiz sürüyor.

Özellikle her tarife artışından sonra bilhassa pik saatlerde bazı yolcuların “Bakiyesi Yetersiz” İstanbul Kart Kullanımı problemi artarak devam ediyor. Pik saatlerde şoförün müdahale alanı dışındaki orta ve arka kapılardan binen art niyetli kişiler bu şekilde hem idarenin gelir kaybına neden olmakta, hem de kötü örnek olmaktadırlar.  Bu konuyla ilgili olarak, şoförlerimizi sıkıntıya sokmadan sistem üzerinde yapılabilecek tedbirlere (Günde 2, ayda 3 defa bakiye yetersiz olarak kullanılan kartın otomatik olarak kullanıma kapatılması) dair görüş ve önerilerimizi idareye yazılı olarak sunduk.

Şoför Sıkıntısı Ve Cezalar

Sadece bizim değil İETT dahil sektörün şoför problemi olduğu doğrudur. Bu sorunu işletme ve ücret koşullarını iyileştirerek hafifletmek için gayretlerimiz sürüyor. Ancak sosyal ve ekonomik şartlar nedeniyle yolcu ile şoförler arasında bir kısım istenmeyen olaylar olmaktadır. İnsanların sorunları arttıkça tahammül ve hoşgörü dereceleri azalıyor ve yolcularla istenmeyen tartışmalar oluşuyor.

Bir başka husus ise yıllardan beri söylüyor olmamıza rağmen her kusur için maddi ceza uygulanması alışkanlığı hem ilişkileri, hem de çalışanların moral ve motivasyonunu bozuyor. Ayrıca bu husus sektöre şoför gelmesini de olumsuz etkiliyor. İdarenin başarılı şoförleri taltif, çok ihlal yapanları da eğitime alma yönünde başlattığı uygulamaları yetersiz de olsa destekliyoruz. Sürekli iletişim ve yakın temas uygulamalara olumlu olarak yansıyacaktır. Ceza konusu ne yazık ki işi geliştirmeye ve dönüştürmeye sarf etmemiz gereken zamanımızın çok önemli bölümünü alıyor ve bize enerji kaybettiriyor. Zaman gibi en kıymetli sermayeyi ne yazık ki ceza konusunda tüketiyoruz.

Otobüs işletmeciliğinde şoför temel dinamiktir ve hizmet kalitesinin yüksekliği veya düşüklüğünde en önemli etkendir. Bu nedenle de şoförlerimizi önemsiyor ve değer veriyoruz. İş esnasında yapılan hatalı davranışları ve doğrusunu tebliğ etmek, hizmet kalitesini artırmak amacından ziyade onları korumaya yöneliktir. Nitelikli hizmet alabilmek ve iş verimini yükseltmek için şoförlerimizin huzuru ve güvenliği önemlidir.

Geçen hafta için ÖZULAŞ’ta 2 gün üst üste katılan şoförlerimiz ile toplantılar yaptık. İş ve disiplini kurallarını hatırlattık ve sınırlama olmadan onları dinledik. Elbette ağırlıklı olarak ücret, işletme koşullarının elverişsizliği, ihtiyaç giderme tesislerini yetersizliği ve usulsüz İstanbul kart kullanımındaki yaşanan, özellikle “Bakiye Yetersiz” kart kullanımının alışkanlık haline gelmesi ön plana çıktı. Şoför arkadaşlarımızın özellikle erken ve geç saatlerde yaşadıkları ihtiyaç giderme sorununu defalarca idareye ilettik ve hızlı adımlar bekliyoruz. Ücret konusunda henüz maliyet güncellemesi yapılmamış olmasına rağmen günün şartlarına göre üye ve ortaklarımıza taban ücret tavsiyesinde bulunduk. Özellikle ‘Bakiyesi Yetersiz” kart kullanımı her tarife artışından sonra biraz daha artan ve şoförlerimize engel oluşturan boyutlara geldi. Bu konuyu sistem üzerinden çözmemiz gerekiyor. Mesela günde art arda 2 defa ve aynı ayda belirli aralıklarla 3 defa bakiye yetersiz uyarısı alan kartlar sistem tarafından otomatik olarak kullanıma kapatılması sorunu çözecektir. Bu tür kartlara şoförlerin müdahalesi hem doğru, hem de mümkün değildir. Artık bir kısım önlemleri şoföre gerek olmadan sistem üzerinden almalıyız.

Herkese hayırlı, huzurlu, bereketli, kazasız ve belasız bir Şubat ayı diliyorum.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar