İstanbul
DOLAR32.5237
EURO34.6788
ALTIN2491.9
NACİ YAĞIZ

NACİ YAĞIZ

Mail: nyagiz@halkulasim.com

Fedakarlık Sırası Artık Bizde Değil

Fedakarlık Sırası Artık Bizde Değil

Ağustos ayının gelişi ile İstanbul’da da belirgin oldu sıcaklar. Fakat ekonominin sıcağından havanın farkına dahi varamaz olduk. İdarenin ödediği ile tükettiğimiz akaryakıt farkı bizlere hava durumunu çok daha belirgin hissettiriyor. 1 Temmuz’dan geçerli bir güncelleme artık şart!

Geçtiğimiz yıllardan başlayan bir ekonomik buhranın 2022’de hayal edilmez bir boyut kazanacağını hiçbirimiz tahmin edemezdik. Tahmin edemeyeceğimiz bu süreci ise ilk 7 ayda çok ağır kayıplarla yaşadık. Yılbaşında vardığımız maliyetler artık birkaç kat arttı. Maliyet+kar olarak hesapladığımız rakam şuan sadece giderlerimizi dahi karşılayamamakta. Sistem bu rakamlar ile sürdürülebilir olmaktan uzaklaşmıştır!

Maliye eski Bakanımız Ahmet Hakan’ın programında dolar sorusuna “dolarla mı maaş alıyorsun” demişti. Bizde dolarla maaş almıyoruz, lakin tüm girdilerimiz dolar ile fiyatlanıyor. Yaptığımız iş ve otomotiv sektörü %70’i aşan oranda dövize endeksli. Döviz arttıkça tüm girdilerimiz artıyor ve biz buna yetişemiyoruz.

Yılın ilk 6 ayında sabit maliyet tablomuz eridi bitti. Maliyetler 4-5 kat artış gösterdi. Yeni otobüs fiyatı, sigorta, kasko, muhasebe, yedek parça, bakım, lastik, maaşlar ve daha birçok gider kalemi durdurulamaz şekilde artıyor. Gider tablosunda en az artan minimum %100 artış göstermiş durumda.

Mayıs Yakıtı Temmuz’u Ödeyemiyor

Havaların ısınması ile beraber İstanbul nüfusu önemli oranda düştü. Bayram tatilinin de etkisi ile insanlarımız şehir dışına çıkış yaptı. Kimi memleketine kimi ise tatil yörelerine gitti. Ancak İstanbul’da da hayat devam ediyor. Bizler de kalan vatandaşlarımıza hizmet etme adına var gücümüzle hizmet veriyoruz.

Hava sıcaklığının yükselmesi ile beraber klimalar artık çok daha gerekli oldu. Ancak klima kullanımı da esnafımıza şuan büyük kayıplar yaşatmakta. Araç başı ortalama 15 Bin TL dolaylarında eksik yakıt parası almaktayız. Bunu da kendimiz karşılamak durumunda kalıyoruz. Böylesi bir rakam karşılanabilirlikten çok uzak!

Klima kullanımlarının bir yakıt farkı oluşturacağını biliyorduk. Bununla ilgili de yılın 4 ayında %10 ek akaryakıt desteği talebimiz vardı. Lakin şuana kadar yapılamadı. Bunu da gündeme almış durumdayız. Önceden yakıt fiyatlarının düşük olmasından ötürü bu büyük bir fark değildi. Ancak 30 TL’ye dayanan akaryakıt, artık klimadan kaynaklı kaybı karşılanmaz boyuta ulaştırdı.

1 Temmuz’dan Geçerli Bir Güncelleme Şart!

Yılın ilk 6 ayı sonrasında artık bu maliyet kalemleri ile iş sürdürülemez boyuta ulaştı. Acil bir güncelleme şart oldu. Bunun en bariz göstergesi ise asgari ücret ve memur zamlarıdır. Artık yaşanan enflasyon alenidir. Bunu görmezden gelmek asla kabul edilemez.

Şirketlerimizin ilgili birimleri de bu konuda bir çalışma yaptı. Maliyet kalemlerimiz yeniden ele alındı ve hesaplandı. Bir doysa halinde bu çalışma tüm şirketlerimizce de incelendi ve onay gördü. Bu doğrultuda teklifimizi hazırladık. Bayram öncesinde de İdare ile bu konuda görüşmüş ve bayram sonrasına sözleşmiştik.

Bu güncelleme ile gayemiz sistemin bekasını sağlamak ve esnafımızın zararına engel olmaktır. Sonuçta hepimiz bu sektörde emek vererek para kazanma gayesindeyiz. Pandemi geride kaldı ve bugün normal hayata geçiş sağladık. Zor günlerde ettiğimiz fedakarlıklar herkesçe bilinmekte. Biz olması gereken hiçbir dönemde fedakarlıktan kaçınmadık. Lakin artık normal hayat başladı ise fedakarlık sırası bizde değildir.

Görüşmelerimiz Başladı

Bayram öncesi sözleştiğimiz üzere İdare ile görüşmelere başladık. İlgili birimlerimizin çalışmasını Esnaf Odası ve şirket başkanları olarak sunduk. Yaptığımız toplantı bu açıdan verimli geçti diyebilirim. Kendileri de ayrıca bir çalışma yapacaklar. Onlarda maliyet kalemlerini inceleyecekler ve yeniden bir görüşme yapacağızdır. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile de konuyu görüşecekler.

İETT, 150 yılı aşkın bir tecrübe ile otobüs işletiyor ve işlettiriyor. Bu vesile ile oluşan ekonomik ortamda maliyetleri ne oranda arttığına en vakıf kurumdur. Bu açıdan kendilerinin de bu konuda müspet bir karar vereceklerine inancım tamdır. Bu keyfi bir talep değil ve taraflar bunun farkında. O sebeple görüşmelerde olumsuz bir durum yaşanmayacağına inancım tamdır. Hayırlısı ile 1 Temmuz’dan geçerli olmak kaydı ile bir güncelleme yapılacağına inanmaktayım.

Sisteme Tüm Taraflar Çok Emek Harcadı

ÖTİS’i tasarlarken halk otobüsleri, İETT ve İBB birlikte yol aldı. İETT ARGE anlamında, İBB ise ekonomik anlamda büyük emekler sundu. Halk otobüs esnafı ise daha önce olmamış bir sisteme inanmayı tercih ederek 40 yıllık bir geleneği sona erdirdi.

Geçiş süreci daha tamamlandı diyemeyiz, halen eksikleri var ve sisteme alışma süreci yaşanıyor. Ancak 2019 yılından sayarsak tam 3 yıl emek ve para harcandı. Esnaf için de İdare için de bu hiç kolay olmadı. Yapılacak bazı düzenlemeler ile yıllarca baki olabilecek bir sistem kuruldu. Oysa birkaç pürüzü görmezden gelerek sistemin yıkılmasına göz yummak ise onca emeğin heba olmasına sebep olur.

Bu sistem İstanbul’a büyük değer katmıştır. Eski sistemden kaynaklı birçok soruna çözüm sağlamış ve özellikle yolcu memnuniyetini yükseltmiştir. Şuan tek eksiği taşımacı ile İdare arasında ki pürüzlerdir. Sistemin yeni kurulmasından dolayı böyle aksaklıkların olması doğal görülebilir. Bu sebeple müzakerelerimiz sürmekte ve çözüm alternatifleri oluşturulmaktadır. İdare için öncelik yolcu memnuniyetidir ve öyle de olmalıdır. Bunu sağlamış bir sistem için her türlü özveri gösterilmelidir. Eminim ki yolcularımız da bu sistemin daha da gelişerek devam etmesini ister. Esnafımız ve bizlerin de gayesi budur.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar