İstanbul
DOLAR32.584
EURO34.9919
ALTIN2424.2
SERHAT AKÇAKAYA

SERHAT AKÇAKAYA

Mail: sakcakaya@halkulasim.com

BERABER HAREKET ETME İSTEĞİ VE SEKTÖR BİRLİKTELİĞİ

Çok kıymetli esnaf kardeşlerim, uzun süredir özel halk otobüsü camiasının birlik ve beraberliğine vesile olacak böyle bir ortam oluşmadı. Kilometre bazlı sosyal hat ihalesi Özel Halk Otobüsü camiasını bir araya getirdi İETT Genel Müdürlüğü tarafından açılan sosyal hat ihalesi Genel Müdürlüğü\'nde gerçekleşen kapalı zarf usulü teklif verme şeklinde olan ihale sonuçlandı. Teklif veren firmalar aşırı bir talep yaratmadılar. Özel halk otobüsü camiası bu ihaleye beraber girerek esnafın istediğinde nasıl güçlü olabileceğini gösterdi.                   

          

İhale iki bölgeyi kapsayan Avrupa ve Anadolu bölgeleri kapsayacak şekilde belirlendi. Avrupa Yakası için teklif veren tek firma oldu. Anadolu Yakası için 50 araç 3 firma teklif verdi. Anadolu Yakası\'nda en az teklifi veren Özulaş A.Ş. üst Yüklenici 4 şirkette alt Yüklenici olarak ihaleyi kazanmış oldu. İETT Genel Müdürlüğü muhammen bedel üzerinden değerlendirme yaptıktan sonra sonucu açıklayacak. Burada en önemli olan şey 5 şirketin beraber hareket edip kendini ilgilendiren bir ihaleye teklif verip kazanmasıdır. Bu hem sektörel birleşmeyi sağlayacak hem de piyasaya girecek Otobüs A.Ş gibi yeni aktörlere yer vermeyecektir.                                  

              

Teklifin ayrıntılarına gelecek olursak 7,5 mt -9,50 metre olan otobüsler için 5.333 km garantisi verilerek Anadolu yakası için 50 araçlık tek firmaya verilmek üzere hazırlanmış bir ihaleydi. Bu araçlar nereye çalışacak derseniz daha çok köy hatları yolculuğu düşük yerler olarak belirlenmiştir. İETT temsilcileriyle daha önce yapılan toplantılarda belirtiğimiz üzere maliyet ve karlılıkla ilgili özel halk otobüslerinin görüşlerinin haklılığı ortaya çıkmış oldu.

             

Şu an mevcut devam eden özel halk otobüsleri zaten gelir ve gider dengesizliğiden yakınırken düşük maliyetler ve düşük karlılıkla hiçbir firma bu işleri yapabileceğini düşünmüyorum. En düşük teklifi 5 özel halk otobüsü şirketinin verdiği teklif olduğuna göre bu işi en iyi şartlarda özel halk otobüslerinin yaptığı da ortaya çıkmış oldu.  Söz konusu ihale için Avrupa yakasındaki 100 otobüs için ise başka bir firma teklif sundular. Anadolu Yakasındaki 50 otobüs için İstanbul Özel Halk Otobüslerinin teklifi dışında 2 ayrı teklif daha verildi. Ancak verilen tekliflerin içinde en uygunu İstanbul Özel Halk Otobüslerinin teklifi oldu.                                      

İETT İhale Komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra ihalenin bu şartlarda verilemeyeceğini bildirdi. Bu konuda özel halk otobüsçülerin birlikte hareket etmesi bu sonucu doğurdu ve önümüzdeki dönemde yapılacak tüm ihalelere aynı şartlarda hazırlanıp girileceğinden kimsenin kaygısı olmasın. Önümüzdeki günlerde yapılacak seçimin özel halk otobüslerine esnafına hayırlar getirmesini diliyorum.                                                                                                                                        

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar